Παλαίχθων Κορίνθου - Δρ Αγγελική Κομποχόλη : ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ - ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

preview_player
Показать описание
“Ανθεστήρια, οι Απόκριες τής Αρχαιότητας”.

Ο Διόνυσος, κατεξοχήν ευφορικός θεός, στην αρχαία Ελλάδα εορταζότανε κυρίως τους χειμερινούς μήνες με σκοπό να φέρει στην Φύση την πολυπόθητη γονιμότητα. Οι θιασώτες του, με χορούς και τραγούδια, με γέλια και με γλέντια, προσπαθούσαν να ξυπνήσουν την Γη από την «χειμερία νάρκη» της, ώστε να ανθίσει και να δώσει πλουσιοπάροχα στους ανθρώπους τους καρπούς της. Τα έθιμα που συνόδευαν τις όμορφες αυτές φυσιολατρικές εορτές πορεύονται με αδιάλειπτη συνέχεια από τους αρχαίους χρόνους έως τις ημέρες μας φέρνοντας πάντοτε την ίδια χαρά.

Σύντομο βιογραφικό ομιλήτριας
Dr Αγγελική Κομποχόλη

Η Αγγελική Κομποχόλη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπότροφος του ΙΚΥ, υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο του 2008. Για την εθνογραφική-ερευνητική εργασία της έχει τιμηθεί με επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών τις χρονιές 2002, 2006, 2010.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εθνολογικής Εταιρείας και της SIEF (Societé Internationale d’ Ethnologie et de Folklore) έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά κι έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Το 2016 μελέτη της δημοσιευμένη στο αμερικανικό περιοδικό “Journal of Art and Literature” (Nov. 2013) συμπεριλήφθηκε στο CNKI (China Knowledge Resource Intergrated Database). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας σε ιδρύματα και εκπαιδευτικούς φορείς, με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφική θεώρηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Το 2015 σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας υπήρξε η βασική εισηγήτρια επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς σε σχέση με ζητήματα του καθημερινού πρακτικού βίου στην αρχαία Ελλάδα, ενώ την ίδια χρονιά υπό την εποπτεία του διεθνούς φήμης Ισπανού ελληνιστή Pedro Olalla παρουσίασε κύκλο διαλέξεων με θέμα “Ποίηση και πολιτική”. Έχει επίσης συμμετάσχει σε καλοκαιρινά παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του “Ιδρύματος Β. & M. Θεοχαράκη” και του μορφωτικού φορέα Future Library του ”Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”, σε συνεργασία με την γυναικεία οργάνωση BPW Athens της οποίας είναι μέλος.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς θεραπευτικούς φορείς Theratree-Awakening the Senses of the Soul και ΚInosoma διερευνά τις δυνατότητες εφαρμογής της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη ψυχική, και σωματική, θεραπευτική διαδικασία. Σημαίνουσα εδώ είναι και συνεργασία της, σε ημερίδες και παρουσιάσεις, με αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες θεραπευτές (“Μαθήματαα Χαρούμενης Ιατρικής”, του γιατρού και εναλλακτικού θεραπευτή Αλ. Λουπασάκη, Φανός, Πολιτιστικός Σύλλογος, Ιούνιος 2016, “Το γέλιο εστί φιλοσοφείν”, σε συνεργασία με τον Laughter Wellness Trainer Ηλία Καμπούνη, Kinosoma, Μάιος 2016).
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευχαριστούμε πολύ Αγγελική για την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.

ZebiliZebilaki