ΡΗΞΗκέλευθα [20-2-17] - Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ταυτότητά μας για να εκσυγχρονιστούμε;

preview_player
Показать описание
Ο Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρεται στη σχέση μεταξύ εκσυγχρονισμού και ταυτότητας. Παραδείγματα λαών όπως οι Κινέζοι καταδεικνύουν πως η επιβίωση στον σύγχρονο κόσμο προϋποθέτει την διατήρηση της παράδοσης. Η λογική της εγκατάλειψης της ταυτότητας που χαρακτηρίζει την Μεταπολίτευση, οδήγησε στην σημερινή κατάρρευση, οπότε η λύση είναι να την ξαναβρούμε με σύγχρονα μέσα, με σύγχρονα όπλα, αυτό που το Άρδην λέει "εκσυγχρονισμό της παράδοσης μας".
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

το πρόβλημα κ καραμπελια είναι ότι είμαστε λίγοι σε σχέση με το παρελθόν αυτό τον παράγοντα κκανένας διανοούμενος δεν τό'χει πάρει υπόψιν ίσως επιφανειακά μόνο. Έχουμε επιβιώσει μέχρι σήμερα από το 1700 Π.Χ επειδή ειμασταν πολλοί. Τώρα απλώς είμαστε συρρικνωμένο εικόνα του αρχαίου μας εαυτού και σε δημογραφικά και σε γεωγραφικά στοιχεία. το όλο θαύμα του Ελληνισμού είτε σταρχαια, ελληνιστικά, ρωμαϊκά-βυζαντινά μέχρι το 22 οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα

Sira
Автор

Μας αρέσει-δεν μας αρέσει, η θρησκεία δεν έχει πια στην Ευρώπη τη σημασία που είχε άλλοτε. Αυτό το αναγνωρίζουν και μορφωμένοι χριστιανοί σαν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, που κάνουν λόγο για κοινωνίες μεταχριστιανικές. Φυσικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλοί δεν πιστεύουν καν, αλλά κι αυτοί που πιστεύουν (ή δηλώνουν ότι πιστεύουν) σπανίως είναι ενεργοί χριστιανοί. Άρα όσο και να θεωρεί κανείς την Ορθοδοξία κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής ταυτότητας, θα πρέπει να δεχτεί ότι αυτό έχει αλλάξει. Η Ορθοδοξία θα ξαναγινόταν σημαντική για τις ζωές των Ελλήνων μόνο αν είχαμε κάποιο είδος γενικότερης επιστροφής στη θρησκεία - πράγμα εξαιρετικά απίθανο.

chorophylax