Ελλάδα & Σερβία: Είναι όντως Ορθόδοξα αδέλφια;

preview_player
Показать описание
👉 Επισκέψου τις εκδόσεις Έσοπτρον και παράγγειλε διαδικτυακά τα βιβλία που αγαπάς ΕΔΩ:

📩Παράγγειλε τα περιοδικά των εκδόσεων Έσοπτρον ΕΔΩ:

🔴 Κάντε δωρεά στην Πρακτική Σκέψη για να ενισχύσετε το έργο μου μέσω PayPal!

👉Ακολουθήστε την Πρακτική Σκέψη παντού!

📸Follow στο Instagram!

🔷Like στο Facebook!

⚫Ακολουθήστε στο ΤikTok!

Εισαγωγή 0:00
Μεσαιωνικοί Σέρβοι 9:00
Τουρκοκρατία 20:00
Αυτόνομη Σερβία 30:00
Σερβικός ''Μακεδονισμός'' 43:00
Βαλκανικοί Πόλεμοι 1:04:00
Α' Παγκόσμιος 1:15:00
Γιουγκοσλαβία 1:21:00
Β' Παγκόσμιος 1:34:00
Εμφύλιος Γιουγκοσλαβίας 1:42:00
Η Σερβία Σήμερα 2:00:00
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

👉Επισκέψου τις εκδόσεις Έσοπτρον και παράγγειλε διαδικτυακά τα βιβλία που αγαπάς ΕΔΩ:

📩Παράγγειλε τα περιοδικά των εκδόσεων Έσοπτρον ΕΔΩ:


👉Εναλλακτικά, πατήστε το κουμπί ‘’ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ’’ κάτω από το βίντεο για να βοηθάτε το κανάλι μας κάθε μήνα με ποσό της αρεσκείας σας!

📝Έχετε να προσθέσετε κάποια άλλη πληροφορία; Παρακαλώ πράξτε το παραθέτοντας και την ανάλογη πηγή. Το κείμενο μου με τις παραπομπές για τις πηγές μου είναι στην περιγραφή του βίντεο :)

praktikiskepsi
Автор

Στο σημείο για τους Βαλκανικούς Πολέμους, αξίζει να πούμε ότι παρότι η Ελλάδα είχε μικρότερο στρατό ξηράς από Βουλγαρία και Σερβία, ήταν η μόνη χώρα της συμμαχίας με αξιόλογο ναυτικό, οι πράξεις του οποίου ήταν ζωτικής σημασίας για την τελική νίκη των συμμάχων.

ModernHellene
Автор

Ήταν πολύ ωραία παρουσίαση φίλε Νίκο μου χαίρομαι να σε ακούω 🐐♥️

Epicurus
Автор

Μπράβο μουστάκι για άλλη μια φορά μας διαφωτίζεις

avgcae
Автор

Εξαιρετικός όπως πάντα μα επειδή αλλάζουν οι εποχές και τα συμφέροντα επίσης δεν ξέρω αν υπέπεσε στην αντίληψη σου μια μεγάλη σερβοτουρκικη συμφωνία (για συμπαραγωγή στρατιωτικου οπλισμου )προ ημερών στο Βελιγράδι....κατά τα άλλα σαφώς το υπόβαθρο είναι φιλικό εδώ και αρκετά χρόνια μα όλα αλλάζουν και μεταβαλλονται συνεχώς..

Panosfrag
Автор

Τα Ορθόδοξα <<αδέρφια>> μας πάντως, η Σερβία και η Ρωσία, ήταν από τις πρώτες που έλεγαν τα Σκόπια, Μακεδονία, και από αυτές ξεκίνησε η προπαγάνδα των Μακεδόνων Σλάβων...

GEORGELENTZAS-qkoe
Автор

10:28 δέχτηκαν τους μετανάστες για την οικονομική ανάπτυξη. Και την πάτησαν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

georgios_
Автор

Οι Σέρβοι αγαπούν πολύ την Ελλάδα και έχουμε πολλά κοινά, ήμαστε και οι δυο περήφανοι λαοί 🇬🇷❤🇷🇸

Konstantina-ge
Автор

Πολύ ωραίο βίντεο!!! Καλό βράδυ!!! Καλό, Ειυλογημενο, , Ειρηνικό και Θεοσκέπαστο Αυριανό Παρασκευοσαββατοκυριακο με υγεία και αγάπη Χριστού!!!Ο Χριστός και η μάνα μας η Υπεραγία Θεοτόκος βοήθεια μας!!!+++☦️🛐🙋🇬🇷💒🌹🤍👋👍

ΜαριάνθηΖάβαλη
Автор

Θα ήθελα να κάνω ορισμένες διορθώσεις, πάντα με καλή διάθεση:
- Στην Γιουγκοσλαβία κυρίαρχοι ήταν οι κομουνιστές και όχι οι Σέρβοι, επομένως την πολιτική της χώρας την καθόριζαν αυτοί.
- Η πολιτική του Τίτο ήταν αντισερβική και είχε στόχο τον περιορισμό της Σερβικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Γι' αυτό άλλωστε έδωσε αυτονομία στο Κόσσοβο και την Βοιβοντίνα, ενώ δεν έκανε το ίδιο στην Κράινα, περιοχή της Κροατίας, όπου οι Σέρβοι κυριαρχούσαν.
- H Ελλάδα δεν έστειλε ποτέ στην Γιουγκοσλαβία κυανόκρανους, έστειλε ειρηνευτικές αποστολές που επέβλεπαν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών.

- Το βασίλειο του Στέφανου Δουσάν ονομαζόταν Βασίλειο Ελλήνων και Σέρβων.
- Στους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους, οι Σέρβοι επενέβησαν μόνο στις περιοχές που είχαν σερβικούς πληθυσμούς και για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός συγκρούστηκε με τις αποσχιστικές δυνάμεις στην Σλοβενία, Κροατία και το Κόσσοβο, ενώ στην Βοσνία ο πόλεμος ήταν μεταξύ των Κροατών, Μουσουλμάνων Βόσνιων (οι οποίοι είχαν υποστήριξη από ισλαμικά κράτη) και δυνάμεων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
- Το ομόσπονδο κράτος της ¨Δημοκρατίας Σοσιαλιστικής Μακεδονίας¨ ήταν δημιούργημα του Τίτο και είχε σκοπό την απόσπαση εδαφών της Μακεδονίας μας, αλλά και εδαφών από την Βουλγαρία. Μετά την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από την Γιουγκοσλαβία, αναγνωρίστηκαν με το ¨συνταγματικό¨ τους όνομα. Αργότερα η Σερβία αναγνωρίζοντας το λάθος της και φοβούμενη αναγνώριση του Κοσσόβου από την Ελλάδα, χρησιμοποίησε τον όρο ΠΓΔΜ στις διεθνής σχέσεις και μόνο στις διμερής συνέχισε να χρησιμοποιεί το ¨συνταγματικό¨ τους όνομα.
- Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων τμημάτων Ελλήνων και Σέρβων κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή του Μοναστηριού, σε αντίθεση με τις συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων στην περιοχή αυτή.
- Μετά την κατάληψη των Σκοπίων εφάρμοσαν πολιτική εκσερβισμού της περιοχής ως αντίδραση της βουλγαρικής κυριαρχίας και όχι πολιτική αφελληνισμού, αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα από την διατήρηση της εθνικής συνείδησης των βλαχόφωνων της περιοχής κατά τον μεσοπόλεμο.
Αυτά τα λίγα λοιπών, πάντα καλοπροαίρετα. Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα επανέλθω.
Ευχαριστώ!

sakis_kontos
Автор

Δεν ξεχνιούνται ποτέ τόσο εύκολα καλέ μου άνθρωπε!!!!

dameleanis
Автор

Ως Έλληνας και Σέρβος, Σέρβος και Έλληνας έχω να κάνω κάποιες διορθώσεις στο video και να προσθέσω κάποια πράγματα.

Στο 19:30 λες ότι οι Σλάβοι άλλαξαν το όνομα σε Κόσοβο από Μετόχια. Στην Σερβία όμως αυτός ο νομός αναφέρεται ως Kosovo i Metohija, Κόσοβο και Μετόχια. Οπότε στην χειρότερη πρόσθεσαν ένα όνομα και δεν το άλλαξαν.

Στη σημαία της Σερβίας δεν είναι 4 Β αλλά 4 C. Αυτά τα 4 C βγαίνουν από το μότο cамо слога Србина спашава που είναι γραμμένο χρησιμοποιώντας το κυριλλικό αλφάβητο όπου το C προφέρεται σαν Σ. Στη λατινική αλφάβητο ειναι samo sloga Srbina spašava και διαβάζεται σάμο σλόγγα Σρμπινα σπασάβα. Στην λέξη Σρμπινα τονίζεται το ρ και το δεύτερο σ στην λέξη σπασάβα προφέρεται σαν το αγγλικο "sh". Σημαίνει: μόνο η ενότητα σώζει τον Σέρβο.

Το όνομα Σλάβος δεν βγαίνει από την λέξη σκλάβος αλλά από την λέξη slovo ( λέξη/ γράμμα) που παλιά σήμαινε άνθρωποι που ομιλούν την ίδια γλώσσα, άνθρωποι που καταλαβαίνω τι λένε. Το αντίθετο από αυτό ήταν η λέξη "nemci" που σημαίνει μουρμουρίζοντας, άνθρωποι που μουρμουριζουν, μια σλαβική έκδοση του Έλληνας και Βάρβαρος. Από την λέξη "nemci" πολλές σλαβικές χώρες ονόμασαν την Γερμανία, Nemaćka, και τους Γερμανούς, Nemci, μιας και ήταν ο πρώτος μεγάλος πληθυσμός ανθρώπων που συνάντησαν όπου δεν καταλαβαιναν το τι λένε.

Παρόλο που ο πρακτικός ανέφερε να βγάλουμε την θρησκεία για αυτήν το live δεν μπορούμε να μην πούμε για την Σερβική υπάρξη στο Άγιο Όρος μιας και υπάρχει η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου. Ένα σερβικό μοναστήρι με ιδρυτές τον Ράστκο Νεμάνιτς ( Άγιος Σάββα) και τον πατέρα του Στέφανο Νεμάνια (Άγιος Συμεών).

Κατά τον 1ο Παγκόσμιο ο στρατός της Σερβίας μετά την υποχώρηση του μέσο των βουνών της Αλβανίας ( Αλβανικός Γολγοθάς) κατέφυγε με βοήθεια των Γάλλων στην Κέρκυρα. Πολύ πέθαναν από πείνα, χολέρα και κούραση. Όσοι πέθαναν από χολέρα θάφτηκαν στην νησίδα Βιδο ή πετάχτηκαν στον κόλπο ανάμεσα από Βιδο και Κέρκυρα. Οι Σέρβοι το ονόμασαν αυτό Μπλε Τάφος. Πολλοί Έλληνες της Κέρκυρας έδωσαν τα λίγα χωράφια που είχαν στον σερβικό στρατό για να θάψουν τους υπόλοιπους νεκρούς με σωστή ταφή, όπως ορίζει η ορθόδοξη θρησκεία. Για αυτη την κίνηση και γενικότερα την όλη μεταχείριση απο τους Έλληνες στην Κέρκυρα οι Σέρβοι θα είναι πάντα ευγνώμων.

Το εμπόριο με τα γουρούνια μπορεί να το ώθησε το γεγονός ότι στα Βαλκάνια οι σλαβικές χώρες γιορτάζουν την "slava", μεταφράζεται ως γιορτή και δόξα. Στην slava γιορτάζουν/ δοξάζουν έναν Άγιο, είτε επειδή ένας στο σπίτι έχει ονομαστική γιορτή (Άγιο Νικόλαο, Άγιο Γεώργιο, etc.) είτε επειδή αυτόν τον Άγιο τον "υιοθέτησε" αυτή η οικογένεια/σπίτι από την εκκλησία/παππά. Η "υιοθεσία" ενός Αγίου από μια οικογένεια/σπίτι γίνεται όταν ένα πολύ μεγάλο καλό γίνεται σε αυτήν την οικογένεια, περιουσιακη επέκταση, γιατρειά από μια σοβαρή ασθένεια etc., οπότε πάνε στον παππά και του λένε ποίος Άγιος γιορτάζει αυτές τις ημέρες να το γιορτάσω/ δοξάσω και ο παππάς τους λέει είτε τον Άγιο που γιορτάζει αυτές τις μέρες είτε έναν Άγιο που είναι προστάτης αυτού του γεγονότος που τους έτυχε. Στην slava λοιπόν γίνεται ένα μεγάλο τραπέζι και είναι καλεσμένοι όλοι, επί Τουρκοκρατίας όμως ερχόντουσαν οι Τούρκοι και τους έπαιρναν τα φαγητά. Τότε οι άνθρωποι σκέφτηκαν να ετοιμάζουν φαγητά που μέσα θα είχαν κρέας από γουρούνι( φασολάδα, γεμιστά, ντολμας/σαρμας) και γουρούνια στην σούβλα. Με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν τον τουρκικό τραμπουκισμό μιας και αυτοί δεν μπορούν να φάνε χοιρινό λόγο θρησκείας.

georgiosparanomos
Автор

Κανείς δεν ξέρει ιστορία μέχρι να δει πρακτική σκέψη

mikevak
Автор

Νικο έχω την εντύπωση πως σβήνεις μηνύματα όταν δεν συμφωνείς σβήστα οταν βρίζουν και προσβάλουν.

TheofilosHellas
Автор

Η ποίο απλή ανάλυση που βάζει τά πράγματα στην θέση τους και δείχνει την αλήθεια κατάματα

Komis_
Автор

πολυ καλη αναλυση, συμπεριελαβες πολλες λεπτομερειες που δεν αναφερονται πουθενα

juztrico
Автор

Όποιος ζει σε τουριστικά μέρη διαπιστώνει ότι είναι με διαφορά οι πιο φιλέλληνες τουρίστες

Μέμος-λζ
Автор

Ο μεγαλύτερος Σέρβος αυτοκράτορας είναι ο Željko Obradović

evangeloslul
Автор

Νίκο αποκλείεται να είναι ο αλγόριθμος που μου σβήνει μηνύματα δεν μαφηνεις να απαντήσω στον Αλβανό φίλο μας αυτόν τον αφήνεις να πετά ατάκες όμως

TheofilosHellas
Автор

Δεν ανέφερες καθόλου την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας

nikpap-fm