Πως σώθηκε στην αρχή η Επανάσταση του 1821 από τον Καποδίστρια (Kapodistrias 1821)

preview_player
Показать описание
Έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πολλά για το 1821 μάχες, εμφύλιοι, δάνεια, τους μεγάλους ήρωες, την Έξοδο του Μεσολογγίου και άλλα συνταρακτικά γεγονότα. Τα οποία άγγιξαν τότε την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και αργότερα θα οδηγούσαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδας. Τι συνέβη όμως στην αρχή της Επανάστασης και κόντεψαν όλα να τελειώσουν πριν καν ξεκινήσουν καλά καλά;
Αρχικά το 1815 ο Ναπολέων Βοναπάρτης χάνει στην Μάχη του Βατερλό από τις συνδυασμένες δυνάμεις των Βρετανών και των Πρώσων. Έτσι ο Ναπολέων ηττήθηκε οριστικά και τελείωσαν οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι, που ήταν μια σειρά από συγκρούσεις που κράτησαν για 13 περίπου χρόνια και κόστισαν την ζωή σε πάνω από 6.000.000 ανθρώπους από όλες τις πλευρές.
Τον Σεπτέμβριο του 1814 μέχρι και τον Ιούνιο του 1815 έγινε το Συνέδριο της Βιέννης. Την προεδρία του Συνεδρίου της Βιέννης, την είχε ο Κλέμενς Φον Μέττερνιχ, που ήταν Υπουργός Εξωτερικών και Καγκελάριος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πολλές χώρες, και πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Βρετανία, η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσία, που σχημάτισαν την λεγόμενη Ιερή Συμμαχία. Σκοπός της Ιερής Συμμαχίας ήταν η παλινόρθωση της Μοναρχίας στην Ευρώπη, της σταθερότητας και της καταπολέμησης κάθε φιλελεύθερου και εθνικού επαναστατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη.
Στο Συνέδριο της Βιέννης συμμετείχε και ο Ιωάννης Καποδίστριας που ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Καποδίστριας μέχρι τότε είχε καταφέρει την ανεξαρτησία της Επτανήσου Πολιτείας που κράτησε μέχρι το 1807 για 8 χρόνια δηλαδή, του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτος μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 Ενώ τότε κατάφερε να ενώσει τα Καντόνια της Ελβετίας και να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο Ελβετικό Κράτος όπου το Σύνταγμα του οποίου σχεδίασε ο ίδιος ο Καποδίστριας ισχύει μέχρι και σήμερα. Σημαντικό να πούμε ότι το καθεστώς ουδετερότητας της Ελβετίας από πολέμους είναι επίσης από τον Καποδίστρια. Κατά το 1814 ο Καποδίστριας μαζί με τον Άνθιμο Γάζη, ιδρύουν την Φιλόμουση Εταιρεία που είχε έδρα την Βιέννη και είχε σκοπό την εξάπλωση του Φιλελληνισμού και την εκπαίδευση Ελλήνων στην Ευρώπη.
Στο Συνέδριο της Βιέννης συναντήθηκαν ο Καποδίστριας με τον Μέττερνιχ. Εκεί συζητήθηκε ο τεμαχισμός της Γαλλίας από τους νικητές του Ναπολέοντα, όμως η πρόταση του Καποδίστρια για να μην γίνει η Γαλλία κομμάτια, έπεισε τον Μέττερνιχ. Και μέχρι και σήμερα είναι τα σύνορα της Γαλλίας από τον Καποδίστρια, που εξήγησε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον καμίας μεγάλης δύναμης της Ευρώπης, να μοιραστούν τα εδάφη της Γαλλίας.
Τότε που ο Μέττερνιχ ανακοίνωσε την πολιτική που πρέπει να έχει η Ιερή Συμμαχία, και ο Καποδίστριας επηρεάζει τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α να διαχωρίσει την θέση του. Επιπλέον σε αυτό το σημείο ο Καποδίστριας ανέφερε πρώτη φορά στο Συνέδριο ανοιχτά για τους Έλληνες και ότι πρέπει να ελευθερωθούν από τους Οθωμανούς.
Ο Μέττερνιχ δεν ήθελε να ακούσει καθόλου για το ζήτημα, έτσι τον διέκοψε και με αγένεια απευθύνθηκε λέγοντας στον Καποδίστρια ότι η Ευρώπη δεν γνωρίζει τους Έλληνες και ότι δεν υπάρχει Ελληνικό Έθνος, μόνο κάποιοι σκλαβωμένοι της περιοχής που είναι στην ιδιοκτησία του Σουλτάνου.
Μάλιστα ο Μέττερνιχ κατηγόρησε τον Καποδίστρια ότι έκανε τα πάντα για να μην συμμετέχουν στο Συνέδριο οι Τούρκοι, απειλώντας τον ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι. Τότε ο Τσάρος Αλέξανδρος Α διέκοψε τον Μέττερνιχ, καθώς θεώρησε ότι προσβάλει την Ρωσία, και ο Καποδίστριας απάντησε ότι Ελληνικό Έθνος υπήρξε και υπάρχει,
Πηγές:
Βιβλιογραφία:
1) Ελληνική Επανάσταση, Τόμος Α, Καργακος.
2) Καποδίστριας - Μέττερνιχ, Γεώργιος Δ. Πουκαμισάς.
3) Ιωάννης Καποδίστριας, Βιογραφία υπό Α. Μ. Επιστολαί, Μέρος Α, Εθνικό Ιστορικό Αρχείο, National Geographic.
4) Καποδίστριας: Ο θεμελιωτής της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ, Εκδόσεις Μίνωας.
5) Αυτοβιογραφία Ιωάννη Καποδίστρια Από το 1798 μέχρι το 1822, Εκδόσεις Γνώση.
6) Ο Άγνωστος Ιωάννης Καποδίστριας, Γεώργιος Ι. Σκλάβουνος, Εκδόσεις Παπαζήση.
7) Ιωάννης Καποδίστριας ο Ηγέτης, ο Κυβερνήτης, ο Διπλωμάτης, ο Άνθρωπος, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Εκδόσεις Ήλεκτρον.
8) Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Ελληνική Επανάσταση, Πέπονας & Εμμανουήλ, Περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, Εκδόσεις Γκοβόστη.
Διαδικτυακές πηγές:
Προτεινόμενα βίντεο:
2) Ιωάννης Καποδίστριας
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Καλό βίντεο αλλά η μουσική στα 2 πρώτα λεπτά είναι τόσο δυνατά που καλύπτει την φωνή...

ΓΙΑΝΝΗΣΜΠΙΛΙΝΗΣ
Автор

Πολύ Καλό Αφιέρωμα & Παρουσίαση !! Απλώς, Παρακαλώ, λίγο πιο αργά για να προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τις πληροφορίες !!

elenistavridou
Автор

Πολυ ωραιο βιντεο...απλα η μουσικη ακούγεται περισσότερο απο την φωνη σου

γιαννηςπολιτης-φδ
join shbcf.ru