ΑΝΑΛΥΣΗ - Ευρωπαϊκή Ασπίδα 150 δισ. για Ελλάδα και Κύπρο

preview_player
Показать описание
Βρυξέλλες και Αθήνα συντονίζουν –έστω και με διαφορετικές αφετηρίες– τα ρολόγια τους στον τομέα της άμυνας. Η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία κοινού αμυντικού Ταμείου ύψους 150 δισ. ευρώ και την εξαίρεση αμυντικών δαπανών έως 1,5% του ΑΕΠ από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς την περίοδο 2025–2028, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις και για τον ελληνικό εξοπλιστικό σχεδιασμό.
Το 12ετές πρόγραμμα ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, έρχεται μετά από δύο δεκαετίες χαμηλών επενδύσεων στον τομέα, με σημαντικά προβλήματα υποστήριξης υλικού και γερασμένων οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, η αισιοδοξία μετριάζεται από τέσσερις κρίσιμους παράγοντες:
Πρώτον, οι προτάσεις της Κομισιόν δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και ενδέχεται να τροποποιηθούν λόγω πιέσεων από ισχυρά κράτη-μέλη.
Δεύτερον, αβέβαιο παραμένει το πώς θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο, καθώς η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου, στερώντας από την Ελλάδα την προοπτική φθηνής ευρωπαϊκής δανειοδότησης.
Τρίτον, σοβαρά είναι τα προβλήματα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η ΕΑΒ και τα ΕΑΣ δυσκολεύονται να αναλάβουν μεγάλα έργα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Intracom Defense –που έχει πλέον εξαγοραστεί από ισραηλινή εταιρεία.
Τέταρτον, εντείνονται οι πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ε.Ε., εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που δεν περιλαμβάνουν τις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια στην υλοποίηση του εξοπλιστικού σχεδιασμού, με διεθνείς διαγωνισμούς και χωρίς "προτιμητέους" προμηθευτές, ώστε να αποφευχθούν σκιές και αμφιβολίες γύρω από ένα πρόγραμμα στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.
Рекомендации по теме