Velayet Değiştirme Davasında Çocuğun Dinlenmesi

preview_player
Показать описание
Velayet Değiştirme Davasında Çocuğun Dinlenmesi
Velayet değiştirme davasında çocuğun dinlenmesi davanın seyri bakımından oldukça elzemdir. Mahkemeler özellikle 8 ve 8 yaşından büyük çocukların pedagog eşliğinde dinlenmesine karar vermeli ve bu pedagoglar vasıtasıyla sosyal inceleme raporu hazırlanmalıdır. Müşterek çocukların evlilik birliğinin sonlanması sonrasında ortaya çıkan velayet hususu çocuğun geleceği bakımından eşlerin boşanmalarından daha öte bir önemi haizdir. Nitekim çocuğun gelişimi çocuk için elzem olduğu gibi ilerideki aşamalarda toplumsal ilişkileri sebebiyle toplumu da ilgilendiren bir husustur. Bu sebeple küçüğün velayetinin taraflardan hangisine verileceği hususu boşanma davalarında karar verilmesi gereken en önemli hususlardan biri olduğu gibi boşanmadan sonra açılacak olan velayet davalarında da büyük derecede önemlidir.

Müşterek çocuk pedagog vasıtasıyla dinlenir ve pedagog tarafından bir sosyal inceleme raporu hazırlanır. Bu sosyal inceleme raporunda çocuğun şimdiki velayetinin bulunduğu ebeveyn de dinlenerek bir sonuca ulaşılır. Psikolog ya da pedagogun, bizzat velayetin kendisinde bulunan kişinin hanesine gitmesi ve orada inceleme ve araştırmalarını yapması karar verme açısından bizce çok önemlidir. Nitekim çocuğun odası, evin durumu, velayetin kendisinde bulunana tarafın eğer yeniden evlendiyse eş durumu, çocuğa davranış şekilleri, hanede başka yaşayan kişi var ise bunların hal ve tavırları ile konutun durumu hakkında yerinde bilgi alınması verilecek kararı etkileyecek hususlardandır. Pedagog vasıtasıyla hazırlanan Sosyal İnceleme Raporu ve bu raporda yapılan değerlendirmeler mahkemenin velayetin hangi tarafa verileceği noktasında yol gösterici olacaktır. Pedagog hazırladığı sosyal inceleme raporunda velayet davasında çocuğun hangi tarafa verilmesi konusunda kanaatte bulunup çocuğun hangi ebeveynin yanında kalırsa daha iyi eğitim göreceğine, daha iyi şartlarda yetişeceğine dair ip uçları verecektir. Aslolan velayet davasında çocuğun üstün yararıdır. Çocuğun üstün yararı hangi tarafta kalmasını gerektiriyorsa o tarafa velayetin verilmesi gerekmektedir. Anne ya da babanın isteğinden daha önemli olan husus çocuğun üstün yararıdır.

Annenin ya da babanın isteklerinin yarışmasından daha çok çocuğun geleceği daha önemli olduğundan mütevellit çocuğun velayetinin üstün yarar ilkesi gözetilerek taraflardan birisine verilmesi mahkemenin dikkat etmesi gereken bir noktadır. Velayet davasında çocuk sosyal inceleme raporu hazırlanması sırasında pedagog vasıtasıyla dinlenebileceği gibi tarafların talebi doğrultusunda ve hakimin de uygun görmesi sonrasında huzurda da dinlenebilir. yeterli idrak gücüne sahip olduğu kabul edilen çocuğa, kendisini doğrudan ilgilendiren velayet konusunda danışılarak, görüşünü gerekçeleriyle birlikte ifade etme olanağının sağlanması; ifade edeceği bu görüşün, çocuğun kendi çıkarına ters düşmediği takdirde, buna önem verilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği hususları oldukça elzemdir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam kolay gelsin ayrıldığım eşim velayet davası açtı ve kazandı akabinde avukatı ayrıldığım eşim istememesine rağmen icra takibi başlattı böyle bi durum sözkonusumu Teşekkür ederim

alper