Ο Τραμπ έχει τον πλανήτη στο τσεπάκι του: Σχεδόν το 60% των όπλων παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ

preview_player
Показать описание
Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο από το 2022 όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία ενώ οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI).

Η Γαλλία δεν εξαρτάται τόσο από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο, όμως άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Βρετανία, αγοράζουν αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας F-35 ή συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τους Αμερικανούς, με άλλα λόγια συστήματα δύσκολο να υποκατασταθούν, τουλάχιστον άμεσα.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, πλην όμως η υποχώρηση των εξαγωγών της (–64%) επιταχύνθηκε μετά την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ινδία (38% των ρωσικών εξαγωγών την πενταετία 2020-2024) στρέφεται ολοένα περισσότερο σε άλλες χώρες, ενώ η Κίνα (17%) ενίσχυσε τη δική της βιομηχανία, συμπληρώνει.

Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV

======================
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:03 - Αύξηση 105% στις εισαγωγές από ΝΑΤΟ
1:07 - Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ

-----------------
Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο από το 2022 όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία ενώ οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI).
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI οι ΗΠΑ αυξάνουν την κυριαρχία τους ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο καθώς στο 60% και πλέον από αυτές εισήχθησαν αμερικανικά όπλα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της ηπείρου διαβλέποντας την απεμπλοκή των ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την πενταετία 2020-2024, η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο και οι ΗΠΑ εδραίωσαν περαιτέρω τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγέα (43% του παγκόσμιου συνόλου), ακολουθούμενες από τη Γαλλία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ινστιτούτου.

Την υπό μελέτη περίοδο οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO αυξήθηκαν αλματωδώς (+105%) σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2015-2019), αντανακλώντας «τον γενικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης σε αντίδραση στην απειλή της Ρωσίας», σχολιάζει το SIPRI.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν το 64% αυτών των όπλων (από 52% την περίοδο 2015-2019).

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον πλανήτη

Οι εισαγωγές όπλων της Ουκρανίας σχεδόν εκατονταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετή περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με την έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου.

Τα δεδομένα του SIPRI αφορούν τον όγκο των παραδόσεων όπλων, όχι τη χρηματική αξία τους. Καθώς ο όγκος αυτός μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά, το SIPRI έχει επιλέξει οι συγκρίσεις να γίνονται σε βάθος πενταετίας — εν προκειμένω, τα δεδομένα αφορούν την περίοδο 2020-2024 και η σύγκριση γίνεται με την περίοδο 2015-2019.

Η Ουκρανία πλέον εισάγει το 8,8% του συνολικού όγκου βαρέων όπλων (αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, υποβρυχίων και άλλων ειδών αυτής της φύσης).

Σε ορίζοντα πενταετίας, η Ινδία κατατάχτηκε στη δεύτερη θέση (8,3%), ακολουθούμενη από το Κατάρ (6,8%), τη Σαουδική Αραβία (6,8%) και το Πακιστάν (4,6%).

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, τουλάχιστον 35 χώρες εξήγαγαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Το 45% προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 12% από τη Γερμανία, το 11% από την Πολωνία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ωστόσο πρόσφατα παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Ουκρανία, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Οι ερευνητές του SIPRI θεωρούν τις αβεβαιότητες της τρέχουσας περιόδου όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βασικό παράγοντα που ωθεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε πρωτοβουλίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 155% σε σύγκριση με την προηγούμενη 5ετή περίοδο, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση: παγκοσμίως, καταγράφηκε συρρίκνωση των προμηθειών όπλων κατά τουλάχιστον 0,6%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ

«Αντιμέτωπα με την ολοένα πιο φιλοπόλεμη Ρωσία και τις εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις επί πρώτης προεδρίας Τραμπ», τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO προσπάθησαν «να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές όπλων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία εξοπλισμών», σημειώνει ο Πίτερ Βέζεμαν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#ΗΠΑ
#ΕμπόριοΌπλων
#Ουκρανία

==========
Рекомендации по теме