Γιατί η Νορβηγία γίνεται η πλουσιότερη χώρα του κόσμου;

preview_player
Показать описание
Η Νορβηγία, ένα σκανδιναβικό έθνος με σχετικά μικρό πληθυσμό, έχει γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Αυτή η μεταμόρφωση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένων των γεωγραφικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών της χώρας. Με πληθυσμό λίγο πάνω από 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους, η Νορβηγία είναι αραιοκατοικημένη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη έκταση της γης της, η οποία ανέρχεται σε περίπου 385.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό καθιστά τη Νορβηγία μία από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες παγκοσμίως, παράγοντας που έχει παίξει ρόλο σε αυτή την ιδιαίτερη ανάπτυξη.
Γεωγραφικό και δημογραφικό πλαίσιο
Προκειμένου να τοποθετηθεί ο πληθυσμός της Νορβηγίας σε προοπτική, είναι σημαντικό να συγκριθεί με άλλες χώρες με παρόμοιες εκτάσεις. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία, η οποία έχει παρόμοιο γεωγραφικό μέγεθος, έχει πληθυσμό άνω των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αντίθεση μεταξύ αυτών των δύο εθνών αναδεικνύει τη μοναδική δημογραφική κατάσταση της Νορβηγίας. Η μεγάλη έκταση της χώρας σε συνδυασμό με τον μικρό πληθυσμό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της Νορβηγίας εξακολουθεί να παραμένει ανέγγιχτη άγρια φύση. Αυτό όχι μόνο διαμόρφωσε τον νορβηγικό τρόπο ζωής αλλά επηρέασε και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η γεωγραφία της Νορβηγίας χαρακτηρίζεται από τραχύ ανάγλυφο, με τα φιόρδ, τα βουνά και τα απέραντα δάση να κυριαρχούν στο τοπίο. Ιστορικά, αυτό το απαιτητικό περιβάλλον περιόριζε τη γεωργία μεγάλης κλίμακας και καθιστούσε τις μεταφορές και την επικοινωνία δύσκολες. Ως αποτέλεσμα, η Νορβηγία αναπτύχθηκε ως ένα έθνος μικρών, απομονωμένων κοινοτήτων, καθεμία από τις οποίες είχε ισχυρή αίσθηση αυτοδυναμίας και ανεξαρτησίας. Τα χαρακτηριστικά αυτά διατηρήθηκαν στη σύγχρονη εποχή, επηρεάζοντας την προσέγγιση της Νορβηγίας στη διακυβέρνηση, την οικονομική πολιτική και τη διαχείριση των πόρων.
Η Βόρεια Θάλασσα: Ένα σημείο καμπής στην οικονομική ιστορία της Νορβηγίας
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Νορβηγίας ήταν η συμφωνία του 1965 με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διανομή της υφαλοκρηπίδας στη Βόρεια Θάλασσα. Εκείνη την εποχή, η απόφαση αυτή μπορεί να φαινόταν ρουτίνα, αλλά σύντομα θα αποδεικνύονταν ότι ήταν απίστευτα επωφελής για τη Νορβηγία. Η Βόρεια Θάλασσα, όπως αποδείχθηκε, ήταν πλούσια σε φυσικούς πόρους, ιδίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η ανακάλυψη αυτή θα άλλαζε την πορεία της νορβηγικής ιστορίας και θα έθετε τις βάσεις για τη μετατροπή της χώρας σε ένα από τα πλουσιότερα έθνη του πλανήτη.
Η διαίρεση της υφαλοκρηπίδας διεξήχθη με μεγάλη προσοχή και η Νορβηγία κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα. Η συμφωνία έλαβε υπόψη τα πολυάριθμα νησιά στα ανοικτά των νορβηγικών ακτών, επιτρέποντας τη χάραξη της μέσης γραμμής μεταξύ των δύο χωρών με τρόπο που έδινε στη Νορβηγία τον έλεγχο ενός σημαντικού τμήματος της Βόρειας Θάλασσας. Η απόφαση αυτή θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, καθώς έθεσε ορισμένες από τις πιο πλούσιες σε πόρους περιοχές υπό νορβηγική δικαιοδοσία.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου Statfjord
Στη δεκαετία του 1970, η πραγματική αξία της συμφωνίας αυτής έγινε εμφανής με την ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου Στάτφιορντ. Το Στάτφιορντ, που βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Η ανακάλυψή του σηματοδότησε την έναρξη της πετρελαϊκής εποχής της Νορβηγίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο πλούτος που δημιουργήθηκε από το Στάτφιορντ και άλλα πετρελαϊκά πεδία υπήρξε σημαντικός μοχλός της ευημερίας της Νορβηγίας.
Η ανακάλυψη του πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα παρουσίασε στη Νορβηγία τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις. Από τη μία πλευρά, οι δυνατότητες για τεράστιο πλούτο ήταν σαφείς, αλλά από την άλλη πλευρά, υπήρχε ο κίνδυνος να εξαρτηθεί υπερβολικά από έναν μόνο πόρο, ένα φαινόμενο γνωστό ως «κατάρα των πόρων» ή «ολλανδική ασθένεια». Ο όρος αυτός περιγράφει τις οικονομικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν όταν μια χώρα εξαρτάται υπερβολικά από τις εξαγωγές φυσικών πόρων, οδηγώντας σε παραμέληση άλλων τομέων και ενδεχομένως σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας.
Απάντηση της Νορβηγίας: Το Ταμείο Κρατικού Πλούτου
Αναγνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους της κατάρας των πόρων, η Νορβηγία υιοθέτησε μια προσεκτική και στρατηγική προσέγγιση για τη διαχείριση του νεοαποκτηθέντος πλούτου της. Το 1990, η νορβηγική κυβέρνηση ίδρυσε το Παγκόσμιο Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων, το οποίο συνήθως αναφέρεται ως Ταμείο Πετρελαίου ή Ταμείο Κρατικού Πλούτου. Σκοπός του ταμείου ήταν να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα που προέκυπταν από την πετρελαϊκή βιομηχανία και να διασφαλίσει ότι ο πλούτος από τους φυσικούς πόρους της Νορβηγίας θα ωφελούσε όχι μόνο τη σημερινή γενιά αλλά και τις μελλοντικές.
Από τότε το Ταμείο Κρατικού Πλούτου έχει γίνει το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μπράβο για αυτές τις χώρες που διαχειρίστηκαν σωστά την οικονομία τους!
Θλίψη για εμας εδώ στην Ελλάδα που μας κατάπιε η διαφθορά και το προσωπικό συμφερον του καθένα.😔
Έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι στην ηλιακή ενέργεια πανευρωπαϊκά και αντί αυτού κοιτάμε να κονομαει η ΔΕΗ.

dualmotor
Автор

ωραία δουλειά, όπως πολύ όμορφο και το visual part, από την αρχή μέχρι το τέλος!!

AthanasiaKourasi
Автор

🇬🇷💙 Καλησπέρα σε όλη την παρέα, εγώ σ'ευχαριστώ που με ταξιδεύεις κάθε φορά ❤

stamatina_krina
Автор

Ευχαριστώ πολλή για την ενημέρωση μένω άναυδος κάθε φορά που η ελληναρες λένε σαν την Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στον πλανήτη και φυσικά λένε για των ήλιο και τη θάλασσα εγώ χρόνια τώρα έχω σήκωσε τα χέρια ψυλα😊

arisgeorgoulopoulos
Автор

Γιατί έχει πατριώτες πολιτικούς καί όχι προδότες.Εκμεταλευτικαν σωστά το πλούσιο υπέδαφος καί ανέπτυξαν την βαρειά βιομηχανία.Απο Ολλανδία

giorgosgeorgiadis
Автор

Έτσι ακριβώς είναι και εδώ στην Ελλάδα έχουν μια τεράστια έκταση με γόνιμο έδαφος πολλά βουνά Πάνο από έξι χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες μια υπέροχη θάλασσα με ελάχιστο πλυθησμό αλλά αυτός ο πληθυσμός είναι ό φτωχότερος στην Ευρώπη και Βαλκάνια

Dimitri-ef
Автор

Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

ΣωτήρηςΤζουβέλης
Автор

Για να δούμε γιατί??? Μπράβο στην κυβέρνηση.

xristinalazellari-tuvo
Автор

3 φορες εχω παει, δυο με αεροπλανο και μια με τη μηχανη.
Το εχω σκυλομετανιωσει που δεν πηγα εκει για δουλεια με τη συζυγο μου, καμμια σχεση με ελλαδα η εξαιρεσεις το κρυο φυσικα.

stratisp
Автор

Γιατί δεν έχει ελληνες πολιτικους το βρήκα ;..

αιών-λο
Автор

Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα γιατί ως γνωστόν είμαστε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και άλλων συμφερόντων.
Τους οποίους εκπροσωπούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Πρέπει να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας πρώτα από όλα.

leokyr
Автор

Ωραίο βίντεο για μια ακόμα θα μπορούσαμε να έχουμε ανάλογα βίντεο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ; π.χ. θα μ ενδιέφερε το Λουξεμβούργο

savvaskotenidis
Автор

Εγώ έχω δουλέψει στην Νορβηγία και είναι ότι καλύτερο σαν χώρα

χριστοφοροςΘΕΜΕΛΗ
Автор

Το αστείο είναι ότι στην Σουηδία του 80 η Νορβηγία ήταν ο φτωχός συγγενής και τώρα η Σουηδία κλαίει.

alxx
Автор

Νορβηγία μπράβο, ακριβώς το αντίθετο απο την Ελλάδα! χαχα

krisoikon
Автор

Ena tipota h elladitsa mprosta ths se 8ema dhmokratias, ugeias, dikaiosunhs, pronoias Kai kratous dikaiou

P_G_G
Автор

Η Νορβηγία είναι πλούσια οπως και η Ελλάδα αλλά εμείς τα δωριζουμε στους Τούρκους μια φορά ραγιας πα τότε ραγιας

nikolaustriantafillidis
Автор

Σοβαρο κρατος οχι καφενειο σαν το δικο μας...εμενα εχουν παει φιλοι μου και φιλες μου και εχουν κανει την τυχη τους και χαιρομαι για αυτους.Φυγετε παιδια και πηγαινετε οσο προλαβαινετε και ειστε νεοι.

ΕΛΕΑΓΙΑ
Автор

Ξέχασες να αναφερθείς... Νορβηγία και το μεγαλύτερο κοίτασμα φωσφορικών αλάτων στον κόσμο.

teogantidis
Автор

πιστευω ειναι πιο ευχαριστο να μιλατε ¨κανονικα¨ στα βιντεο. δεν καταλαβαινω γιατι βγαινει μια αχρειαστη ενταση σε φασεις. καλη συνεχεια.

crsb