Süs Su Kabağı Biblo Abajur Yapımı Gourd Lamp Nülfer Yildırmaz Antalya 4K UHD

preview_player
Показать описание
ISBN 978-605-88104-0-2
Süs Su Kabağı Biblo Abajur Yapımı Gourd Lamp Nülfer Yildırmaz Antalya 4K UHD
Kale Kapısı semtinde el sanatları işçiliği
20x30 ebatlarında, özenle seçilen su kabakları işlem için en uygun olanlarıdır. Kabakların üzerindeki kabuğu, pası, küfü silmek için suya sokulur. Suyun içinde alüminyum bulaşık teliyle ovularak iyice temizlenir. Bu işlemi zımpara ile yapmak pek uygun değildir.
Temizledikten sonra, kabağın kuruması için beklenir. Kuruyan kabağın şekline göre bir desen tasarlanır. Üzerine tasarlanılan motifler çizilir. Kabağın şekline, büyüklüğüne, küçüklüğüne göre lale, karanfil, geometrik desenler veya minyatür bir resim olabilir.
Sonra desenlerin üzerinden ince uçlu küçük matkapla, küçük delikler açılır. Dremel kullanmak hem uçlarının zenginliği hem de elde daha iyi tutulabilecek olmasından dolayı daha rahat olacaktır.
İnce bir işçilikte bu delikler en az 1000 - 2500 civarında olabiliyor. Bir sonraki aşamada deliklerin boncuklarla süslenmesi gelir. Boncukları deliklere monte edip, çaktıktan sonra yapıştırılır ve kabağın içine bir ampul yerleştirilir. En son işlem olarak da ince bir vernik atılır. Bunun haricinde istenirse kabağın üzeri su bazlı herhangi bir boya ile renklendirilebilir ve vernik sürülür.
Halk dilinde su kabağı olarak bilinen, bazı yörelerde yemeği yapılan bir sebze diyebiliriz. Bu arada yemeği de çok lezzetli olur. Yetişmesi tohumdan olgun bir su kabağı halini alması tam bir yıl sürer. İrili ve ufaklı olarak büyürler. En güzeli de boğumlu olarak büyüyendir ki bunun üzerinde motif çizmesi, delmesi, çalışması ayrı bir zevk verir.
Tamamen el işçiliği yapılmaktadır. Kuruduktan sonra içi boşaltılıp dış kısmı temizlenir. Üzerine modeller çizilerek yerine göre cam boncuk eklenerek bir aşaması bitirilir. Kabağın üzerine dış etkilerden korumak için vernik veya Gomalak cila atılır ki bu onun ömrünü ikiye katlar. Daha sonra elektrik aksamı yapılır ve yine isteğe göre asma ve abajur veya ayaklı abajur olarak tasarlanır.
İşçiliğe, üzerine konan boncuğa göre fiyatları değişir. Amerika ve Çin de yapılan ismi gourd lamp, hyoutan lamp olarak geçen su kabağı işletmeciliği sadece üzeri boyanarak ve kabartma olarak yapılmakta ve bu ülkelerde geniş sektörlere hitap etmektedir.
Su kabağı; kabakgillerden olup sarmaşık türünde yetişen bir bitkidir. Latince adı Lagenaria Vulgaris'tir. Form olarak sayısız şekilde olan su kabağı kurutulduktan sonra tarih boyunca çeşitli alanlarda kullanılmıştır. İçi çakıl ve tuzlu su ile temizlendiği zaman içme suyunun depolanması için kullanılmış ve hatta sıcak yaz günlerinde suyu soğuk tutma özelliğinden dolayı bir termos vazifesi görmüştür.
Şimdiki zamanda balıkçıların kullandıkları şamandralar önceden çoğunlukla su kabağından olmuştur. Sıcak suyu bir yerden bir yere aktarmakta kullanılmış ve halk dilinde ''Kevki'' olarak adlandırılmıştır. Ayrıca eski mutfakların vazgeçilmez gerecidir.
Yağ, un gibi malzemeleri saklamak için kullanılmış, evlerde şekerlik, kolonyalık ve çiçek saksıları olarak yerini almıştır.
Su kabağının Bodrum Yalıkavak'ta sanatsal açıdan 1990'larden bu yana özel bir yeri vardır.
Çeşitli ebatlarda ve boylarda bulunan su kabakları, renk renk değişik figür, motif ve renklerde boyanarak yöreye özgü bir süs eşyası olarak Bodrum Yalıkavak ile özdeşleşmiştir. Günümüzde abajur, aplik, saklama kapları, kalemlikler, mutfak, büro malzemeleri olarak değerlendirilmekte ve Bodrum Yalıkavak’ın birer simgesi olarak hayatımızda yerini almaktadır.
--------------------------------------------
Kamera : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme :
Çekim Tarihi : 09.02.2016
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 09.02.2016
Video Prodüksiyon Yapım,
Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

bayanın sesi çocuk sesinden anlaşılmadıki hiçbişi anlamadım

mervedere
welcome to shbcf.ru