Μηχανή Wimshurst - Πείραμα Στατικού Ηλεκτρισμού

preview_player
Показать описание

Η αρχή λειτουργίας της μηχανής στηρίζεται στην εμφάνιση φορτίων μέσω της τριβής μεταλλικών βουρτσών με τα μεταλλικά ελάσματα των περιστρεφόμενων δίσκων. Τα φορτία αυτά μεταφέρονται στις δύο μεταλλικές σφαίρες. Το σημαντικό είναι ότι το φορτίο είναι διαφορετικού είδους στις δύο σφαίρες.

Εάν συνδέσουμε με ένα καλώδιο τη μία σφαίρα με το θύσανο (δηλαδή τη συσκευή με τις κόκκινες μεταλλικές τρίχες) θα δούμε τις τρίχες να ανεβαίνουν και να σχηματίζουν ένα σχήμα που μοιάζει με σκατζόχοιρο!

Η ερμηνεία είναι ότι το φορτίο μεταφέρεται από τη σφαίρα στις τρίχες του θυσάνου. Οι τρίχες αποκτούν όμοιο φορτίο με αποτέλεσμα να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι όταν συμβαίνει αποφόρτιση ανάμεσα στις σφαίρες, με τη μορφή σπινθήρα, τότε και οι τρίχες του θυσάνου πέφτουν! Αυτό είναι αναμενόμενο αφού κατά την αποφόρτιση, δεν υπάρχουν πλέον φορτία για να μεταφερθούν στις τρίχες του θυσάνου, οπότε και αυτές δεν απομακρύνονται.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε δύο θυσάνους. Αρχικά συνδέουμε τον καθένα σε διαφορετική σφαίρα και παρατηρούμε τις τρίχες να πλησιάζουν μεταξύ τους.

Η ερμηνεία είναι ότι οι δύο σφαίρες έχουν διαφορετικό φορτίο, άρα και οι τρίχες των δύο θυσάνων αποκτούν διαφορετικό φορτίο. Έτσι έλκονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να πλησιάζουν.

Κατόπιν συνδέουμε και τους δύο θυσάνους στην ίδια σφαίρα. Εδώ θα βλέπουμε τις τρίχες να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Η ερμηνεία είναι ότι το φορτίο από την ίδια σφαίρα μεταφέρεται στις τρίχες και των δύο θυσάνων, οπότε αφού είναι ίδιου είδους, απωθούνται.

Όταν το φορτίο που συσσωρεύεται είναι πολύ μεγάλο, τότε έχουμε στιγμιαία και ταχύτατη μεταφορά του από τη μία σφαίρα στην άλλη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σπινθήρα. Δηλαδή μίας μικρής αστραπής!

Όλα αυτά σε ένα μικρό βίντεο που εξηγεί απλά αλλά όχι απλοϊκά.

Τα βιβλία μας "Κατακτώ την κορυφή - Φυσικά" από τις Εκδόσεις Πατάκη.

αλλά και "Παίζοντας μαθαίνω Φυσικά" για τους μικρότερους φίλους μας

#πειράματα #φυσική #δημοτικό #ηλεκτρισμός #κεραυνός #Γρηγορίου #teacherland
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Καλησπέρα!
Ερώτηση : Πώς εξηγούμε αυτό που συμβαίνει στην τρίτη περίπτωση (με τον ένα μόνο θύσανο) σχετικά με τις ΄΄τρίχες΄΄ που απομακρύνονται ?

marialontou
Автор

Εκπληκτικό πείραμα για τον ηλεκτρισμό. Πρέπει να το δείχνουν όλα τα σχολεία!

billzwras
Автор

πολύ καλό
(μπορείς αρχικά να έχεις τους θυσάνους σε αρκετή απόσταση, ώστε να μην επηρεάζει ο ένας τον άλλο, και να τους πλησιάζεις αργά-αργά, και στην περίπτωση που συνδέονται με διαφορετικούς πόλους και στην περίπτωση που συνδέονται με τον ίδιο πόλο

ΒαγγέληςΚουντούρης