Πώς η Γαλλία Θα επανεκκινήσει τη στρατηγική της στον Ινδο-Ειρηνικό; Ο ρόλος της Κίνας

preview_player
Показать описание
Το AUKUS και η Γαλλία ως δύναμη Ινδο-Ειρηνικού
-------------
Τα πρόσφατα διπλωματικά γεγονότα, εγείρουν το ζήτημα του κατά πόσον η νεοσύστατη συμμαχία AUKUS περιορίζει τη διεκδίκηση της Γαλλίας για το ρόλο της, ως δύναμη Ινδο-Ειρηνικού.

Τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Ο πρόεδρος Μακρόν, είπε ότι η υπόθεση δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο τη στρατηγική της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτό μπορεί να ισχύει κατ' αρχήν, αλλά το μέγεθος του σοκ σημαίνει, ότι η Γαλλία μπορεί πράγματι να χρειαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της, τουλάχιστον όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια.

Στις 26 Οκτωβρίου 2021, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για πρώτη φορά από την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο πρόεδρος Σι φέρεται να συμβούλεψε τον Γάλλο ομόλογό του να διατηρήσει την αυτονομία στην εξωτερική πολιτική. Αυτή η συμβουλή είναι ενδεικτική μιας αναδυόμενης δυναμικής, στις σχέσεις μεγάλων δυνάμεων που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον ρόλο της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ινδο-Ειρηνικός: Μια πολύ αμφισβητούμενη έννοια;

Ο όρος Ινδο-Ειρηνικός, υπάρχει για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Ιαπωνία διατύπωσε αρχικά το δόγμα το 2007, με την Ελεύθερη και Ανοιχτή Στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας και ευημερίας. Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική της Αυστραλίας περιστρέφεται γύρω από το δίλημμα της ενίσχυσης της οικονομικής της εταιρικής σχέσης με την Κίνα, προστατεύοντας παράλληλα τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος, δημοσίευσε μια κοινή δήλωση δηλώνοντας τη δέσμευση του QUAD σε ένα κοινό όραμα για έναν «Ελεύθερο και Ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» και μια «θαλάσσια τάξη βασισμένη σε κανόνες στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας ως διπλωματική και οικονομική δύναμη. Αυτό εξόργισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών , το οποίο υποστήριξε ότι το QUAD «σπέρνει διχόνοια μεταξύ των περιφερειακών χωρών στην Ασία, ειδικά για να διαταράξει τις σχέσεις τους με την Κίνα».

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία παρουσιάζει μια εναλλακτική άποψη για τον Ινδο-Ειρηνικό ως την καρδιά της στρατηγικής της, για έναν πολυπολικό κόσμο. Θεωρώντας τον εαυτό της ως δύναμη του Ινδο-Ειρηνικού λόγω των υπερπόντιων εδαφών της στην περιοχή, η Γαλλία βλέπει το διάστημα από την ανατολική Αφρική έως τις ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ως μέρος της «συνέχειας ασφαλείας» για την προώθηση των συμφερόντων της ως περιφερειακής δύναμης.

Στη Στρατηγική της Ανασκόπηση της Άμυνας και της Εθνικής Ασφάλειας του 2017, η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της για τη στρατιωτική διεκδίκηση των αναδυόμενων δυνάμεων, που χρησιμοποιούν πολιτικές ισχύος και τετελεσμένες στρατηγικές για να ανταγωνίζονται για περιφερειακούς πόρους και έλεγχο στρατηγικών περιοχών.

Η Γαλλία ως δύναμη του Ινδο-Ειρηνικού

Παρά το γεγονός ότι η μητρόπολη της βρίσκεται στην Ευρώπη, η Γαλλία θεωρείται ως δύναμη του Ινδο-Ειρηνικού για διάφορους λόγους. Το ένα είναι ότι έχει υπερπόντια εδάφη (π.χ. Μαγιότ, Λα Ρεϋνιόν, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία), που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό ως μέρος της αποικιακής της κληρονομιάς. Επί του παρόντος, υπάρχουν 1,6 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες που ζουν σε αυτά τα νησιά, μαζί με μια σημαντική στρατιωτική παρουσία σχεδόν 8.000 στρατιωτών.

Επιπλέον, οι στρατηγικοί θαλάσσιοι δρόμοι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS), παρέχουν σημαντικό μέρος στις παγκόσμιες θαλάσσιες διαδρομές, όπου διέρχεται το ήμισυ του ετήσιου εμπορικού στόλου του κόσμου και το ένα τρίτο της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Δεδομένου, ότι συνδέουν τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας να προστατεύσει αυτά τα αμφισβητούμενα ύδατα, στο πλαίσιο του δόγματος της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου και να διατηρήσει τη ναυτική της πρόσβαση στην περιοχή.

Τέλος, οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των γαλλόφωνων νησιών που εκτείνονται από την ανατολική Αφρική έως τη Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό, αποτελούν μέρος του Οργανισμού Internationale de la Francophonie, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε για να προωθήσει μια «παγκόσμια κοινότητα» γαλλόφωνων κοινοτήτων...

Διαβάστε τη συνέχεια:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#Γαλλία
#Κίνα
#AUKUS
--------------
-Videos animations, maps, used:

==========
Рекомендации по теме