Λειτουργικά (Missal Hymns) -Συνθέτης Τάκης Γεωργίου

preview_player
Показать описание
Τα Λειτουργικά: Σύστημα ύμνων, που ψάλλονται λίγο πριν και κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Οι γνωστοί ύμνοι «Πατέρα Υιόν», «Έλεον ειρήνης».
"Πατέρα, Υἱὸν καὶ Ἅγιον Πνεῦμα, Τριάδα ὁμοούσιον καὶ ἀχώριστον. Ἔλεον εἰρήνης, θυσίαν αἰνέσεως.Καὶ μετὰ τοῦ πνεύματός σου. Ἔχομεν πρὸς τὸν Κύριον. Ἄξιον καὶ δίκαιον."

Σύνθεση: Τάκης Γεωργίου. Από το έργο του "Βυζαντινή Λειτουργία αρ. 2".
Ο Παναγιώτης ή Τάκης Γεωργίου γεννήθηκε το 1915 και πέθανε το 1984. Είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες εκκλησιαστικής πολυφωνικής μουσικής.
Κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου δίδαξε μουσική, ευρωπαϊκή και βυζαντινή, σε σχολεία και ωδεία όπως το κολλέγιο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά, η Σχολή Χατζηκωνσταντίνου κ.α. Ήταν επίσης καθηγητής Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής στο Εθνικό ωδείο.
Συνέθεσε πλήθος εκκλησιαστικών ύμνων καθώς και τραγουδιών, παιδικών και άλλων.
Το μουσικό του ύφος και προσωπικότητα που συνδέθηκε με την ύπαρξη και το χαρακτήρα της Χορωδίας Αγίου Αλεξάνδρου. Ο Παναγιώτης Γεωργίου εισήγαγε έναν ελληνικό τρόπο έκφρασης και εκτέλεσης της εκκλησιαστικής μουσικής που βασίζεται στη λιτότητα του ύφους και τη μουσική σεμνότητα αποφεύγοντας την υπερβολή στην έκφραση και τονίζοντας τη ανάγκη για τονική σταθερότητα.
Οι συνθέσεις του που εμφανίζουν έντονα στοιχεία τροπικότητας καθώς είναι το αποτέλεσμα της εναρμόνισης του παλαιού μονόφωνου μέλους που χαρακτηρίζουμε ως βυζαντινό.
Τα καλλιτεχνικά του έργα ανήκουν στη Μεταπολεμική Πολυφωνική Εκκλησιαστική Σχολή η οποία συνεχίζει την Αθηναϊκή Πολυφωνική Εκκλησιαστική Σχολή. Οι σχολές αυτές περιλαμβάνουν μουσικούς που ζουν και δημιουργούν την Αθήνα κατά τον 19ο, τον 20ό και τον 21ο αιώνα. Οι συνθέσεις τους ανήκουν στην πολυφωνική μουσική και είναι συνήθως διευθυντές χορωδιών που υπηρετούν την ορθόδοξη λατρεία μέσα σε ναούς.
Από τις συνθέσεις αυτής της κατηγορίας ιδιαίτερα σημαντικές συνθέσεις του Παναγιώτη Γεωργίου είναι:
•Δύο πλήρεις πολυφωνικές Θείες Λειτουργίες
•Η εναρμόνιση του μέλους του Ιωάννη Σακελλαρίδη για το Τροπάριο της Κασσιανής για τετράφωνη ανδρική χορωδία και solo Soprano
•Το μικρό Ορατόριο Ἀπόστολος Παῦλος, του οποίου σήμερα σώζεται μόνον η αρχή και το τελευταίο χορωδιακό μέρος
•Εναρμόνιση πλήθους βυζαντινών μελωδιών
Рекомендации по теме