ELEKTRİKLİ ARABA KAÇ PARAYA ŞARJ OLUYOR? - ELEKTRİKLİ ARAÇ ALINIR MI?

preview_player
Показать описание
Bu videoda bir elektrikli arabanın kaç paraya şarj olduğunu ölçmeye çalıştım. Sonra da elde ettiğimiz ölçümleri geleneksel benzinli ya da dizel araçların yakıt tüketimi maliyetleriyle karşılaştırdım. Gerçekten çok şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ayrıca elektrikli scooterların kaç paraya şarj olduğuna da baktık ve ortaya çıkan maliyeti scooter kiralama uygulamalarının fiyatlarıyla karşılaştırdık. Bonus olarak da kızımın akülü arabasının elektrik tüketimini ölçtük. Bakın bakalım nasıl olmuş.

Caretta Oto Instagram Sayfası:

-----------------
Burada bir sürü süper deney yapıyorum, bilim anlatıyorum ve harika şeyler inşa ediyorum.

İyi seyirler

Instagram:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Li-ion piller ilk başlarda (%80e kadar)hızlı ve yüksek akımla dolar, son 1/5de yavaş ve düşük akımla dolmaya devam eder.Testin objektifligi açısından 0dan100e tam dolum olarak hesaplasaydiniz daha doğru bir sonuç alırdiniz.Bir yorumcunun dediği gibi üçe beşe bakmazsak sizin test de doğru olur.Gerci el kitabında hepsi yaziyordur bilimsel veriler ile beraber.Tesekkurler, emekleriniz için.

opporealme
Автор

avrupa elektrikli araçlara destek ve teşvik verirken ülkemizde vergiye boğuluyor. maalesef yüksek fiyatlarla bırakın elektirkli araca geçmeyi tezek yakıtlıya düşmez isek şükredelim.

cengizsumeyye
Автор

Serdar başkan bu seri çok güzel. Aynen devam et. Elektrikli araçların benzinlilere göre avantajlı olduğunu biliyordum ama dört kat gibi bir avantaj beklemiyordum. İnanılmaz. Çok faydalı bir video olmuş.

dreams
Автор

Uzun yol için kesinlikle elektrikli araçlar verimli değil işte sebeplerini sayıyorum hesaplarıyla birlikte;

Ortalama 100km saat ile giderseniz 1kw başına 7.5 tl gibi bir ücret ödüyorsunuz. Batarya kapasitesi 45kw ise 45x7.5=337.5 tl düz hesap 340 diyelim. İstanbul-Bodrum arası 700km. 1 tam batarya ile ortalama 230-250 km gidebileceksiniz. Tabi sıcaklık- ağırlık- gittiğiniz hız değerlerine göre değişir. 250km gidebildiğinizi varsayalım. Arabanızı 3 kez sarj etmeniz gerekecek. 30dk dan hesaplarsak ekstra 1.5 saat ilave zaman kaybı. 1 tam sarj 340 tl demiştik 3 kez sarj etmeniz durumunda 1020 tl fiyat çıkıyor. Aynı yolu bir dizel araçla gittiğinizi var sayalım 100km hızla ortalama 5.5 litre yakan bir araçla seyahat ettiğinizi düşünelim. Litre başına Dizel motorin fiyatı 26.5 tl 5.5x26.5tl=145 tl. 700km yol gideceksiniz, 145x7=1015 tl. Değer bakımından hemen hemen aynı sonuç çıkıyor. Ve 3 defa aracınızı sarj etmenize gerek olmadan 1.5 saat kaybetmeden güzergahınıza varmış olacaksınız.

genccadamm
Автор

Testlerde sınır tanımıyon Başkan helal olsun 🙏

Gencmusluman
Автор

Sağ ol Serdar Başkan' ım yine kral bir video. Elektrikli araçlar hem cebe hem de doğaya faydalı ama fiyatlandırmada acilen bir vergi indirimi gelmeli bence.

mustafahelvaci
Автор

Elektrik tüketimini şarj istasyonlarındaki fiyatlarla karşılaştırın, oradaki fiyatlar evdeki elektriğin 2-3 katı.
Ayrica aynı aracın yakıtlı olanı 2 milyon, elektrikli olanı 3.5 milyon. Bu araraki 1.5 milyona 1 tane ev alıp kiraya verin, yakıtıniz bedavaya gelsin

profezor
Автор

Hocam guzel bir arastirma videosu olmus, Ellerinize saglik.
Bende nacizane bir yorum yazayim, karsilastirmalar net olsun diger arkadaslara.
Ben USA de yasiyorum, gectigimiz kis zamaninda tesla icin hesaplamistim.
Eger gece 11 den sonra charge edersek $13 ile 280mil(457km) yol yapiyor.
Benim kendi benzinli arabamda ayni yolu $70 civari benzin ile yapiyorum(karsilastirma icin).

ToolsSNAPON
Автор

Selamlar güzel video olmuş, elinize sağlık. Şehir içinde kullanımda hesap doğru olur, ancak şehirler arası yolculuğu hesaplarsanız epey yüksek çıkacaktır. Şehirler arasında otoban hız sınırlarında gittiğinizde (120, maks 130), pil çok daha hızlı tükenir, fiziksel olarak 100 km olan yolda örneğin 130 km'lik pil harcarsınız. Özel şirketlerin hızlı şart istasyonlarında şarj ettiğiniz zaman da kw bedeli 9.8-10 TL civarında. Bu araçlar genelde 100 km'de 17-18 kw tüketirler. 10 * 17-18 yapsanız 100 kmlik menzil alımı 170-180 TL yapar, o da neredeyse 7.5-8 litre benzine denk gelir.

tolgatoganduz
Автор

Evet her şey iyi güzel fakat batarya ömrü bittiğinde işler değişiyor. Tesla Model S 95.000$, bataryası 21.000$'a değiştiriliyor. Bunu duyunca değiştirmek yerine aracı parçalayıp çekenler de var. Aradaki fiyat farkı, şarj bekleme süresi, sürekli şarj bitecek veya gideceğiniz yeri şarj istasyonları rotasına göre planlamak gibi şeyleri göz önüne alınca aradaki batarya ücreti farkı ile fosil yakıt hala avantajlı görünüyor. Tabii çevreye verdiği zararı unutursak. Kaldı ki pil üretiminde kullanılan daha sonra atık olan maddelerin de verdiği zarar ortada.

armaganoner
Автор

Elektirik çok daha konfrolu uygun ucuz ama farkına varıldığında çatır çatır geçirirler vergiyle oyla buyla Başkan güzel içerik olmuş emeğine sağlık.

ahmetberkay
Автор

İlk bakıştan verimli gözüküyorlar ama uzun yollarda öyle değiller. Bir video izledim adam ECO modda 110 km hızla 325 km araba kullandı ama araba 413 km menzilin elektiriğini tüketti, 88 km fazla. Elektirikli arabalar uzun yol için değildir. Şimdi düşünün arabanız yeni ve 400 km menzili var. Bir kaç yıl sonra bataryların sağlığı ister istemez azalacaktır. Arabanız ilk zamanlar tam şarjla ortalama 400 km giderken (ki gitmiyor çünkü hiç kimse 0% kadar şarja araba kullanmıyor) bir kaç yıl sonra 350 km gidecektir. Daha sonra daha da azalacaktır havanın soğuk olması şarjın daha çabuk bitmesine neden olacaktır. Bu arabaların başka sorunları da var onları yazmıyorum

tural
Автор

Bu video 2023te en az 1 milyon izlenir, yerimi alıyorum #rez

sheckweslockholmes
Автор

Demek 100 sene yemeden içmeden para biriktirip o arabayı alırsam ve 200 sene o arabayı binebilirsem yakıt tasarrufu yapmış olurum.

MK-shob
Автор

Bence elektrikli araba alinmaz. 2018 yilindan beri elektrikli araba kullanan birisi olarak soyluyorum. Maliyetlerde ucuz gozukebilir, tabi evinizde sarj etmeniz sartiyla. Halka acik, veya hizli sarj istasyonlarinda sarj ettiginiz zaman bu maliyet en az 2-3 katina cikacaktir ve ayni zamanda zaman kaybettmis olacaksiniz. Mesela bir hizli sarj istasyonuna gidiyorsunuz fakat orada baska bi araba sarj ediyor, ya onu beklemek zorundasiniz ya da baska bir sarj istasyonu bulmak zorundasiniz. Ya da gittiginiz sarj istasyonu arizali oluyor ve yine baska bi istasyon bulmak zorundasiniz. Tamamen zaman kaybi. Bence elektrikli araba almak icin cok erken. Ben artik dizel arabaya geri dondum. Bi kucuk not daha, eger arabanin menzili 400 km gosteriyorsa mutlaka 300-320 km menzil yapar diye hesaplanmali, aksi taktirde yolda kalabilirsiniz. Kisaca tecrubemi paylasmak istedim, saygilar..

baorba
Автор

Elektrikli arabaların sadece elektrik tüketimi yok, batarya ömürleri de sınırlı.. en büyük maliyette bu. Kaç defa Şarj edilebileceği (döngü sayısı) ve toplam menzil çok daha önemli. Asıl bu arabaların batarya değişim fiyatlarından bahsedin.

3-5 milyonluk dediğiniz mercedeslerin bataryaları tahminimce en az 1 milyon liradır...

a_l_p_e_r__
Автор

Ordulu olarak seni hakikaten severek izliyorum. Başkanım saygılar 🤗❤️

Автор

Harika bir video.Ama önemli bir şeyden bahsetmeme izin verin, genç ve yaşlı birçok insanın yapılmaması gerektiğini düşündüğüm hatalar yaptığını görüyorum.Genç veya yaşlı herkesin finansal getirisini üç rakamdan altıya çıkaran bir yatırım planı olması gerektiğine inanıyorum. Rakamlar. Yatırım, ne istediğinize bağlı olarak emeklilik planınız veya gelecek planınız olabilir, ancak en önemlisi karlı bir yatırımınız olması.

nealpapke
Автор

33bin km yapmış bir EQC kullanıcısı olarak şunu söyleyebilirim. Çok fazla 0-100denemesi yapmazsanız Şehiriçi 400-450km rahatlıkla yol yapıyor. Uzun yolda 110-120km hız seviyelerinde 330km yol yapıyor. Menzil bu arabaların kullanımına alışmakla alakalı bir durum.

alperdemircan
Автор

Zevkle izledim. Ancak lityum bataryalar şarjın değişik evrelerinde değişik güç çekerler. Diğer bir deyişle scooter için konuşursak şarj işleminin ilk saatinde daha çok elektrik tüketirken 4. saatden sonra şarjın son safhasında daha az elektrik tüketecektir. Bu nedenle bir saatlik tüketimi ölçüp toplam şarj süresi ile çarpmak doğru sonuç vermeyecektir.

MehmetSutas