Culture - Tourism - Ecotourism 19.1.2021

preview_player
Показать описание
Στην πολιτιστική και τουριστική ανάκαμψη αλλά και στο κρίσιμο θέμα των ημερών, τον εμβολιασμό, επικεντρώθηκε η χθεσινή συζήτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εν μέσω της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ της Έλενας Κουντουρά, του Αλέξη Γεωργούλη και του Πέτρου Κόκκαλη.

Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης, σχολίασε πως ο κλάδος του πολιτισμού είναι ένας από τους πρώτους κλάδους που ‘χτυπήθηκαν’ κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και ο τελευταίος που θα ανακάμψει, για να υποστηρίξει πως σε αυτή την δύσκολη περίοδο «οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου δεν χρειάζονται φιλανθρωπία αλλά να αμείβονται κανονικά για την εργασία τους», κάνοντας σαφή αναφορά στα δικαιώματα εργασίας των καλλιτεχνών. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης του Πολιτισμού στους Στρατηγικούς Τομείς της ΕΕ και την αξία του Ψηφίσματος για την Πολιτιστική Ανάκαμψη της Ευρώπης, όπου ζητείται η δέσμευση του 2% των κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τον πολιτισμό.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά τόνισε την σημασία του κλάδου του τουρισμού για την οικονομία της Ελλάδας, τις τοπικές κοινωνίες και την απασχόληση. Αναφορικά με το ασυντόνιστο και άναρχο άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα η κ. Κουντουρά έκανε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση καταλογίζοντας: «λάθη, αστοχίες και προχειρότητα στα υγειονομικά πρωτόκολλα» που κόστισαν στον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως η ίδια για το ζήτημα αυτό είχε πάρει σαφή θέση από την αρχή λέγοντας πως «τα σύνορα έπρεπε να ανοίξουν μόνο για όσους έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στα οφέλη του αγροτουρισμού που αφορούν «στην διασύνδεση της τοπικής παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας τοπικών προϊόντων των τοπικών καταλυμάτων και στην προώθηση της γαστρονομικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των εθίμων της χώρας μας» ενώ επεσήμανε πως «φέρνει κοντά παραγωγούς και καταναλωτές όπως ακριβώς συμβαίνει και με την στρατηγική ‘’από το αγρόκτημα στο πιάτο’’».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της παραγωγής και προώθησης των ελληνικών σειρών και ταινιών στο εξωτερικό, ο κ. Γεωργούλης σημείωσε την σημασία της δημιουργίας του ΕΚΟΜΕ που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα σημείωσε ότι ο COVID-19 ενίσχυσε τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας για τον πολιτισμό, ενισχύοντας την ψηφιακή διάσταση στις παραστατικές τέχνες.

Η κα Κουντουρά μίλησε ακόμη για τα δύο πολύ πετυχημένα διεθνή webinar που διοργάνωσε με στόχο να ενισχυθεί ο διάλογος με τους τουριστικούς φορείς, την ομαλή επανεκκίνηση του τουρισμού και τις καλές τουριστικές πρακτικές. Όπως είπε η κα Κουντουρά «το βασικό συμπέρασμα των webinar ήταν να υπάρξει διεθνής συνεργασία και συντονισμός με σαφείς ενιαίους και καθολικούς κανόνες και πρωτόκολλα, για τον τουρισμό, τα ταξίδια και τις μεταφορές με σκοπό την προστασία και την ασφάλεια των ταξιδιωτών, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

Σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό κλάδο, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε «την αξία της αναμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και κυρίως την ευελιξία των κρατών – μελών αναφορικά με τον σχεδιασμό και την θέσπιση στόχων βάσει των οποίων θα εκταμιεύονται και οι οικονομικές ενισχύσεις, που τα επόμενα 7 χρόνια θα αγγίξουν το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ο κ. Κόκκαλης επίσης τόνισε πως η διαβούλευση για την κατάρτιση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων πρέπει να γίνει με όλους τους ενδιαφερόμενους - τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις διακεκριμένων δημοσιογράφων που συνδέθηκαν ζωντανά, όπως η Χριστίνα Κοψίνη, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Ευδοκία Λελεδάκη, δημοσιογράφος στο The Caller και η Μαύρα Σαραντοπούλου, αρθρογράφος στην Αυγή και στο Left.

#SYRIZAEP
Рекомендации по теме