Hasan Aydın, Marks Bir Rölativist miydi?

preview_player
Показать описание
FELSEFE KONUŞMALARI/MARKSİST FELSEFE
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Günlük hayatta vardığım en doğru ya da en yanlış sonuç sonuçsuzluk oldu. Ama şunu fark ettim, doğruluğunu yine bilmiyorum, insanlar nasıl büyütüldü ise ona göre yol alıyor. Bu noktada bence ne kadar pragmatizme kaysa da böyle düşünmemin nedeni, özellikle psikoloji bilimi tüm pragmatik kanalları beslemesi ve yeni kavramlar katması.
Hiçbir kavram bilmeseydim, düşünmek ne kadar anlamlı olurdu? Dış tatmini geçtim, iç tatminimi bile sağlayamazdım. Şuana kadar bütün kullandığım kelimeler hiçbir anlam ifade etmiyor olabilir. Ama bence kavramlar insan bilgisinden çok psikolojisiyle ve geçmişiyle ilgili. Eğer insanı düşünüyorsak ve anlamlandırmak istiyorsak, insan kavramını kabul etmemiz gerekiyor. Eğer var olan bir sonuca veyahut soruya ulaşmak, keşfetmek istiyorsak kavramların bazılarını kabul etmemiz gerekiyor. Yani bazı şeyleri kabul etmeden hiçbir şeye ulaşamayız. Matematikteki sonsuz kavramını anlamlandırmaya çalışmak gibi bir şey.

Görecelik kavramındaki düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum hocam. Çok doğru noktalara doğru örneklerle vurgu yapmışsınız ( bu cümlede doğru kelimesini kullandım, doğru kelimesinden nefret ediyorum, belki de faydalı denseydim daha anlaşılır olurdu).


Marks'ın düşüncelerini ben de önyargılı buluyorum. Dediğiniz gibi düşüncesi insan çalışması üstünde kurulu. İnsanın dünyaya çalışması için geldiğini kim söyledi :) Ben Marks'ın görüşlerine şöyle bakıyorum Marks belirli bir düzeyde zenginleşmek ve standart bir insan yaşamına ulaşmak istedi ve herkesi belli düzeyde farkirleştiren, çalışan insan modelini ortaya koydu ( bu noktada esinlendiği ya da reaksiyon verip düşüncesini oluşturan olayları, yazarları işin içine katmıyorum, biraz fantaziye kaçıyorum) .

haliskurguyan