#sürmene #civra #surf dededen toruna 150 yıldır bir gelenek... #balıkağı Nasıl yapılıyor? #trabzon

preview_player
Показать описание
Viyanın Çocukları!
👉Karadeniz sahil yolunun geçmesinden sonra bölgede yaşayan insanlarla denizin arasına bu yolun bir ‘Kara kedi’ gibi girdiğini ve Karadeniz’in sanki halk ile bağının koptuğunu anlatırlarken, her biri birbirlerine bakarak, ‘eksik mi söylüyorum’ dercesine bir dikkatle konuşuyorlar.
👉Ancak, doğal yapının fazlaca tahrip edilmemiş olmasının memnuniyeti de dillendiriyorlar. Eski anılarına dönüyorlar, 50-60 yıl öncesinde,  o Taka’larla Devletin verdiği mavzer tüfeklerle avladıkları Yunus balıklarını, Trabzon’daki balık yağı fabrikasına(Daha sonra Et Balık Kurumu tesisi olmuştu) götürmelerini, 80 ihtilalinden sonra toplanan silahlarını, o ihtilalin ardından birilerinin yaptığı sahte ve yalan ihbarlarla (kaçakçılık ve Mermi satışı gibi) bir birlerinin gammazlayıp, elde ne kadar silah varsa tümünün ellerinden gidişini hep gülerek ve hem de birbirlerini tamamlayarak anlatıyorlar.
👉Sonra da laf dönüyor, “Çocuklar buraya gelmez oldu, gelmiyorlar. Gelenler, o eski denizi arıyor, bulamayınca da burada daralıyorlar.
👉Deniz kıyıların topraksı hafriyatla, çöplerle v.b. artıklarla gelişigüzel doldurulması ve deniz ürünlerinin, balıkların aşırı avlanması denizlerdeki ekosistemini olumsuz etkilemektedir.
👉 Topraksı hafriyatla yapılan deniz kıyı dolguları; denizdeki canlıları, balıkları, bitkileri, yosunları, mikroorganizmaları katletmektedir. Deniz suyunun kendi kendini yenileme, tazeleme, devşirme mekanizmalarını harap etmektedir.
👉Deniz kıyıların doğal güzelliği de tahrip etmektedir. Biz Balıklı’ya bir tane "T" Mahmuz yaptırabildik. Oysa iki mahmuz daha olsa belki o kaybettiğimiz sahilimizi geri alabilirdik. Bunun için bir çok makama başvurumuz oldu ama hala bir sonuç alamadık. Balıklı’ya üç tane "T" Mahmuz şarttır” diyorlar.
👉Anlattıkları bugünlerde kimsenin bilmediği ama onların anlatırken bile heyecanlandıkları bir spor dalı. Evet, “Viya” bir deniz terimidir. 'viya' gemiyi veya tekneyi istenilen rotaya döndükten sonra, istenilen yöne seyredilmesi için verilen komutun adıdır.
👉Ama Karadeniz de “Viya” dendi mi akla gelen su sporudur. Zaten body surfing diye bilinen sporun Karadeniz de yıllardır yapılanıdır. Viya kısaca vücut sörfüdür.
👉Hiçbir alet kullanmadan, Karadeniz'in kocaman dalgalarının arasına dalıp onlarla mücadele etmektir.
👉Çocuğun dan yaşlısına dalga oldu mu viya yapılır. dikkatli olursanız bir yerinizi sakatlamadan çok eğlenebilirsiniz.
👉Vücudunu sörf tahtası gibi kullanarak dalga üzerin de göğüs kafesini kullanarak kaymaktır. Karadeniz kıyıların da çok yapılırdı. Kısaca “laz sörfü” veya “Karadenizlinin sörfü” denebilir.
👉O yaşlı genç dediklerim, yani Balıklı Muhtarı Rıfat Karabacak, Mustafa Görel, Yaşar Akbaş, Muammer Şolt, Çetin Karaer, Lütfü Çakır ve Mustafa Püskül, birbirlerinin sözünü kesmeden bir heyecanla anlatıyorlar, Viya’ larını.
👉Kiminin gözleri doluyor, gecenin bir yarısında, sahur yaklaşıyor, zaman akıyor ama onlar, bu “en güzel spor” derken, Yaşar Akbaş lafa girip, “viya dediğimiz dalgadır ha” uyarısı yapıyor.
👉Sonra da hep bir ağızdan, “işte çocuklarımıza bu sporu öğretmek, onlarla bu denizde viya yapmak istiyoruz. Viya yaparken de biz hiçbir boğulan kimseyi görmedik ve duymadık, inanın” diye ekliyorlar.

#sürmene #civra limanında Balıkçılığın zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Engin Kalyoncu "Ağlar denizde zarar görüyor tamir edilmesi veya yenileriyle birleştirilmesi gerekiyor deyip denizi anlatıyor...

Her gece balığa çıkan Engin Kalyoncu fırsat buldukça ağ tamir ediyor.

#balıkağıtamiri
#viya
#surfing
#balıklımahallesi
#viyanasılyapılır
#balıknasılavlanır
#karadenizturları
#karadenizturu
#karadenizgezisi
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Mazi deki hatıralar canlandı teker teker...😍

cengerhulya