Graves hastalığı, hipertiroidi ( zehirli guatr)

preview_player
Показать описание
Graves hastalığı, hipertiroidi ( zehirli guatr) -Prof.Dr.Muharrem Kıskaç
Boynumuzda bulunan tiroid bezimiz tiroid hormonlarının salgılanmasından sorumludur.
Bu videomuzda da tiroid bezimizin hızlı çalışmasına neden olan bir hipertroidi nedeni olan graves hastalığından bahsetmeye çalışacağım. Halk arasında zehirli guatr denilen durumun nedenlerindendir.
Graves hastalığıda hashimoto hastalığı gibi otoimmun bir hastalıktır. Yani bağışıklık sistemimizin çeşitli nedenlerde kendi dokularını hedef alması sonucu gelişen bir bozukluktur. Kadınlarda 4-5 kat daha sık görülür ve hastaların çoğu 25-40 yaş aralığındadır. Hipertiroidinin en önemli nedenlerindendir. Sık görülen bir hastalıktır. Aile öyküsü olması , kişide veya ailesinde diğer otoimmun hastalıkların bulunması ve sigara içilmesi hastalık riskini artırır.
Graves hastalığında görülen belirtiler ( Aslında bu belirtilerin birçoğunu diğer hipertiroidi nedenlerinde de görebiliyoruz).
Anksiyete, husursuzluk, yerinde duramama
İştah artışına rağmen kilo kaybı
Sıcağa tahammülsüzlük
Aşırı terleme, çarpıntı , çabuk yorulma
Adet düzeninde değişiklik, erektil disfonksiyon, cinsel istekte azalma
Uyku bozuklukları , bazı hastalarda ishal
Gözlerde dışa doğru çıkma 
Bazı hastalarda tiroit bezinin büyümesi (guatr)
Yine graves hastalarının % 30 kadarında graves oftalmopatisi denilen gözlerin dışarı doğru çıkık olması, kızarık olması, görme bozuklukları yanında hastaların daha az bir kısmında graves dermatopatisi denilen cilt bulguları eşlik edebiliyor.
Graves Hastalığına tiroid hormonlarının ve bazı antikorların kanda ölçümü, tiroid ultrasonu ve gerekli durumlarda tiroid sintigrafisi yapılarak kolayca tanı koyabiliyoruz.
Graves Hastalığının Tedavisi
İlaç tedavisi, RAİ ( atom) tedavisi ve ameliyat tedavisi seçenekleri vardır. Burada en doğru kararı hekiminiz verecektir.  
Anti-Tiroid İlaçlar: Tiroid hormon oluşumunu azaltarak etki ederler. Hastalığı kalıcı tedavi etmezler ve etkileri geçicidir. İlaçlarla hastalığın tamamen iyileşme olasılığı %50 civarındadır. Bazı hastalarda tedavi sırasında ilaçların etkisiz kalması veya daha sonra hastalığın nüks etmesi gibi durumlar görülmektedir. İlaç tedavisi sırasında hastaların kan sayımı , karaciğer testlerinin kontrol edilmesi gerekir önemli yan etkileri olabilir.  
B-B İlaçlar: Bu ilaçlar tiroid hormon üretimini etkilemezler ama tiroid hormonlarının yol açtığı çarpıntı, terleme , el titremesi ve sinirlilik üzerine etki göstermektedirler .
RAİ (Atom) Tedavisi: Ağızdan alınan radyoaktif iyot ile tiroid bezi tahrip edilerek aşırı hormon salgılanmasını azaltıcı etki oluşturur. Ameliyat yapılamayan ve antitiroid ilaçlarla tedavi yetersiz kalan hastalarda uygulanabilir. Gebelerde ve emzirenlerde kesinlikle kullanılmaz. En önemli yan etkisi tiroid bezinin fazla tahrip olması sonucu az çalışmasıdır. Sonrasında dışarıdan tiroid hormonu kullanımı çoğunlukla gerekebilir.
Operasyon( Ameliyat) :Tiroid bezinin çıkarılması işlemidir. Deneyimli bir cerrah tarafından yapılması oldukça önemlidir. Operasyon sonrası kalıcı hipotiroidi gelişebileceği için tiroid hormon takviyesi ihtiyacı olacaktır.
Oftalmopati tedavisi: İlk aşama Graves hastalığını tedavi etmektir. Bunun dışında göz bulguları için takip, ilaç ve bazı durumlarda cerrahi işlemler gündeme gelebilir.
Eğer hekiminiz tarafından graves hastalığı tanısı konulmuşsa doktorunuzun önerilerine eksiksiz şekilde uyun. Sigara kullanıyorsanız mutlaka bırakmaya çalışın,
Hekiminizin önerileri doğrultusunda düzenli olarak tiroid hormon düzeylerinize ve ilaç yan etkileri açısından kan sayımı, karaciğer fonksiyon testlerinize mutlaka baktırın.
Hekim önerisi dışında kesinlikle ilacınızı bırakmayın .Bu durum tiroid fırtınası dediğimiz hayatınızı tehdit edici durumlara yol açabilir.
Göz bulgularınız varsa hekiminizin önerilerine mutlaka uymalısınız. (Güneş gözlüğü suni göz yaşı vs gibi)
Melatonin nedir ? Melatonin ne işe yarar?
Avokado ne işe yarar?
Aralıklı oruç 8 önemli faydası
ÇİNKO EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER
KAN ŞEKERİ NORMAL DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR ?
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Doktor bey benim troitlerim alındı konturol aralığı ne kadar olmalı teşekkürler

elifaykas
Автор

Çok güzel detailli anlattınız teşekkür ederiz, ağzıniza elinize sağlık.

Miachika
Автор

Bilgilendirme için teşekkürler Hocam. Thyromazol kullanımı sonrasında 20 kilo aldım ve veremiyorum diyet yapmama rağmen. En son gittiğim doktor bu süreçte kilo veremeyeceğimi söyledi. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir?

sedagurz
Автор

Ben tiroid bezindeki nodülleri yaktırdım. Elhamdülillah Cok memnunum kimse bu organından vazgeçmesin.

esrayaka
Автор

Zehirli guatr teşhisi kondu. Araştırma hastanesinden randevu almam söylendi genel cerrahiden mi almalıyım yoksa endokrinolojiden mi? ve crp 186 tsh 0.025 çıktı kan tahlilinde tehlikeli bir durum var mıdır? İlaçla da tedavi edilebilir mi? Göz bulgusu da yok. Cevaplarsanız çok sevinirim ne yapacağımı bilemedim.

Beyza-gm
Автор

Merhaba hocam 20 yasindayim daha yeni zehirli guatrim olduğunu öğrendim ilac verdi onu kullanıyorum ama acaba tamamen iyilsilebiloyomu yani gecer mi bu hastalik kalici mi birde gozlerde bi sorun olur mu devam ederse ?

mervenurgulsever
Автор

İyi akşamlar miyastenia mg tehlikeli bir hastalıkmı iyileşme oluyomu cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler

safiyekopuz
Автор

Hocam hipertoridi ve graves hastasiyim 2 yilldir ilac kullanjyorum ve eenson ilacim 5 mg dustu cunku t4 dusuk cikti peki budurumda hala graves hastasimiyim cevap verirseniz sevinirim 😔

yamanee
Автор

Merhaba hocam 9 ay önce guatr ameliyatı oldum gözlerimde dışa doğru çıkıklık ve göz kapaklarında şişkinlik vardı ameliyattan sonra hafif düzelme oldu ama son bir aydır tekrar dışa doğru çıktı kapaklar şişti ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz

aysegulen
Автор

Hocam merhabalar öncelikle hazırladığınız içerik için çok teşekkür ediyorum. Ben graves hastasıyım 2 yıl önce radyoaktif iyot tedavisi gördüm benim sorum antikorlarımız belli bir süre sonra normale dönüyor mu yoksa hep devam mı ediyor öğrenmeye çalıştığım aslında hem tiroid bezimizi etkileyen hem de gözlerimizi etkileyen bu antikorlar tiroid bezini operasyonla çıkartıyoruz ya da radyo aktif iyot tedavisi ile tahrip ediyoruz fakat gözlerimiz ömür boyu risk altında mı oftalmopati açısından çünkü bu bende tedirginlik olusturuyor ara ara gözlerimde ağrı ve yanma hissediyorum ve endişeleniyorum lütfen açıklarsanız çok sevinirim.

Emozittin
Автор

Merhaba doktor bey tsh değerim 0.01 ultrasonda parankimi belirgin kanlanması artmıştır. Lezyon izlenmedi. Sintigrifi sonucumda tutulum %5.61 . Fakat ben aşırı bir belirti yaşamıyorum. Önemli bir durum gözüküyor mu

denizalks
Автор

Hocam merhabalar 25 yaşındayım bahsettiğiniz belirtileri yaşıyorum göz bulguları da var cevaplarsanız çok sevinirim nasıl bir tedavi yolu izlemeliyim çok kaygılı ve panik bir durumdayim lütfen yardımcı olur musunuz?

hickimse
Автор

Sırta vuran agrı oluyormu bende grevis oldugunu döyledı doktor

emrebasaran
Автор

3 aydır yaşıyorum bu durumu gözlerim halen geçmedi

slytherin
Автор

Hocam graves total tiroitdektomi sonrası tekrar graves gelişebilir mi sonuçta tüm tiroit bezi alınıyor ama dr bugun bana gelişebilir dedi acaba ben mi yanlış anladım sizce hatta ultrason günü de verdi dahiliyeci

meliskul
Автор

Merhaba hocam ben tam 6 önce hipertiroidi oldum, dediğiniz belirtiler bende bir kısmı oldu yalnız iştahım da kesildi.Nodulum var, graves henüz teşhis edilmedi ama merak ediyordum.Graves hastalığında nodül olurmu ?Nodül artı graves mi yoksa birbirinden farklı mı, merak ettinm.Sadece graves hastalığına mı zehirli deniyor .Bu arada benim kovidten sonra tiroidin bozuldu, bundan yüzde yüz eminim çünkü, koku bozuklugum oldu yemek yiyemedim Her yıl düzenli kan tahlilleri mi yaptırıyorum çok iyi çıkıyor du...

afillidelikal
Автор

Merhaba hocam bana 1 ay önce zehirli tiroid Graves tanısı konuldu 25 yaşındayım bekarım tsh 0 çıktı endokrin doktorum propycil yazdı ama bu ilaç gebelikte kullanılan bir ilaç mı dahiliye doktoru thyramazol yazmıştı endokrin propylic verdi

YeşimÇerik
Автор

Sayın hocam hipo triodum var ilaclarn normal seviyede normal bir insanın normal triodu gibi algiliyabilirmiyiz

MehmetDemir-tfet
Автор

Hocam zehirli guatör ameliyatı risklimi

SerkanÖzer-tc
Автор

Hocam benim gözlerim cok dışa doğru çıktı ışın aldım kortizon aldım ama aynı tiroid amelyatı da olmadım ilk önce hangi amelyatı olmalıyım bir senedir gidip geliyorum 😢

YaseminÜstündağ-jo