Fatih Sultan Mehmet'in Tabutu Neden Açıldı?

preview_player
Показать описание
Devlet büyüklerinin öldükten sonra mumyalanması bütün kültürlerde var olan bir gelenektir. Mumyalama ve defin işlerinde kullanılan teknikler ülkeden ülkeye fark eder. Bazen aylar süren bu işlemler çok da pahalıdır. Örneğin Mısırda firavunların mumyalanması 8 ayı bulan bir süreçtir. Firavun öldükten sonra beyni ve iç organları çeşitli teknikler kullanılarak bedenden çıkarılır. Çıkarılan iç organların yerine birçok kimyasal sürülür. Vücut sodyum karbonatla kaplanır ve bu şekilde uzun süre beklenir. Bir çeşit kurutma işlemidir. Kurutma tamamlandıktan sonra, kalan tuzlar iyice temizlenir, dış kısımlar yine kimyasallarla cilalanır ve vücut sargı bezleriyle kaplanır. Tabutun içine ise birçok özel eşya ve dua içeren muskalar koyulabilir.
Mumyalama geleneği eski Türklerde var olan ve Osmanlı’da da devam eden bir gelenektir . Buradaki mumyalama “pastırma” yöntemi denen bir yöntemle yapılır. Tahnitleme diye de adlandırılır. Aslında sonuçta bozulup kokacak iç organların çıkarılarak veya eritilerek , vücudun geri kalan kısmının kimyasallarla korunmasına dayanır. Bir çeşit pastırma gibi kurutma denebilir. Bu şekilde mumyalanan cenaze bir lahde yerleştirilir ve lahit de yer seviyesinin altında yapılan bir odaya konulur. İçeriden bir duvar örülüp, odanın dışarısı ile bağlantısı iyice kesilir. Sadece içerdeki merdivenin en son basamağının üstüne bir kapak yapılır. Yeraltındaki bu mezar odanın üstüne ise bir nevi sahte bir lahit veya sanduka yerleştirilir. Bu şekilde ziyaretçiler içinde tabutun bulunduğunu sandıkları bu sahte mezarı ziyaret ederler.
Fatih Sultan Mehmet’in cenazesi de bir sürü maceradan sonra bu şekilde bir süreçten geçer. Yeni bir sefere çıkmak için 1481’in 27 Nisan’ında ordusuyla İstanbul’dan ayrılan Fatih, 3 Mayıs günü Maltepe civarında vefat eder. Vezirleri, hükümdarın Anadolu’da valilik yapan iki oğluna, Şehzade Bayezid ile Cem’e babalarının vefatını haber verir. Cenaze, bu arada gizlice Topkapı Sarayı’na nakledilir. Bu arada iki oğul arasında taht savaşı başlar, İstanbul tam bir kaos içindedir.

İşte bu ortamda Fatihin cenazesi sarayın bir odasında unutulur ve kokar. Ancak, İç savaş sona erip Bayezid iktidara gelince Fatihin cenazesi kaldırılır. Kokan cenazenin mumyalama işini Baltacılar kethüdası, yani bir nevi bugünün özel kalem müdürü gibi bir işlevi olan Kasım yapar. Hatta Bayezid'e da da yaptığı işlemi bir yazı ile bildirir. Şöyle der;
“…koku yüzünden cenazenin yanına kimseler yaklaşamadı. Ben, usta ile gidip cenazenin içini boşalttım. “
Her şey o andan sonra başladı...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Nerde olursa olsun yerinde kalsın saygi edilsin onun ismi boşuna Fatih Sultan Mehmet degil nur içinde yatsın inşallah

turkkurtturk
Автор

Bizim atamız dedemiz ve en çok sevdigim Osmanlı padişahı Allah mekanını Cennet eylesin inşallah

fatihtr
Автор

Cennet mekânın olsun gelmiş geçmiş en büyük komutan FATİH han

gulnurakturktmmcnmtmmcnm
Автор

Fatih sultan mehmet dedemizin mekanı cennet olsun

tamerayan
Автор

Fatih Sultan Mehmete Allah rahmet etsin. Konstontinopolun alınmasında kahramanlık qösteren bütün yigitlere ve Hasan Ulubatlıya Allahın rahmeti olsun...!!!

ЭХА
Автор

Gidip dua etmek fırsatım Rabbim mekanını cennet eylesin 😢

kralllfaruk
Автор

çok güzel içerik olmuş emeğinize sağlık

mehmetuznyl
Автор

Fatih Camii çok özel bir yere inşaa ettirilmiştir. Roma İmparator mezarlarının ve İsa peygamberin bazı havarilerinin mezarlarının olduğu muhteşem Havariyyun Kilisesi o bölgedeydi. 4. Haçlı seferinden sonra mezarlar talan edilse de kilise büyük ölçüde ayakta kalmıştı. Ancak daha sonra, Roma kayıtlarına göre, bir kaza neticesinde yangına maruz kalmış ve tahrip olmuştu. İstanbul fethedildiğinde kilise tamir edilemeyecek kadar kötü durumdaydı. Kilisenin önemini bilen Fatih, artık yasal olarak Kayser-i Rum ünvanına sahipti, yani Roma İmparatoru idi. Kilisenin enkazını yıktırıp temizletti ve kendi külliyesini ve mezarını o bölgeye inşa ettirdi. Ne yazık ki Fatih"ten sonraki padişahlar Kayser-i Rum ünvanını kullanmadılar. Özellikle oğlu mutaassıp II. Bayezid, padişah olduktan sonra babasının başlattığı modernleşme ve rönesans hareketine kökten son verdi.

ugurugurel
Автор

DEDEM FATİH SULTAN MEHMET HAN CENNET MEKANIN OLSUN.NURLAR İÇİNDE YAT AYASOFYA AÇILDI ALLAHA ŞÜKÜR.SENİNLE GURUR DUYUYORUM DEDEM ATAM.

servetgulenc
Автор

Peygamberimizin s.a.v efendimizin övdüğü komutan ve askerdir.❤ Rahatsız etmeyin.

Keyfiyetten
Автор

2.39. da İstanbul'daki İlk kilise Ayasofya Fatih Camii nin olduğu yerde Havariyyun kilisesi vardı 13-15 civarında Bizans kralı burada yatmakta idi. 1204 Latin istilasında bu lahitleri yakıp yıktılar bazı lahitler arkeoloji müzesi girişinde bulunuyor. Mihrap ile türbe arasında 150 metre mesafe yok.

ozcandasdemir
Автор

Aslan atam benim keşke yüzünü bir kere görebilseydim tek gerçek liderim önderim sensin Fatih Sultan Mehmet 🖤🌹

Berlin_
Автор

Değerli gençlerimizi TENGRİ ALLAH DEĞİLDİR kanalına bekliyoruz🥰🌺🇹🇷

nurselozturk
Автор

Eskiden mezar evleryapılıyordu . Bugün ziyarete gittiğiniz türbelerin altında odalar var ve o odalara naaşlar bırakılıyordu.

R.P.C
Автор

Sultan Mehmetin cenazesi bunu haketmemiş. Unutmak ne demek.

suzanoktay
Автор

Atamın mekanı cennet olsun inşallah ahirette onu görmek nasip olur tüm müslümanlara.

cihanceran
Автор

Kaç metre ileride olursa olsun önemli olan Bizim kalbimizde bu yeter bize😊

ÜmitKaya-uy
Автор

Güzel hikaye yazmışsı ama ıspatı, delili olmayan birşeyi olmuş gibi anlatmak ne derece doğru?

hasanersen
Автор

O dönem ki karışıklıklardan dolayı ölüsü üç gün unutuldu. Kokuştuğundan dolayı cesedinin doğal haliyle bulunması mümkün değil. Kokuşmuş cesede tahnit yapıldı. Tahnit bir cesedi en fazla 5 yıl korur. Mumyalama yapılmadı.

sukrutan
Автор

ceddimiz Osmanlı’yı rahmet ve hürmetle anıyoruz atalarımız sadece ve sadece Osmanlı Türk demek Osmanlı demek İslam demektir

AkbarAkbarov-uspr