Cum se trăia in Germania nazistă

preview_player
Показать описание
Fraților, să trăiești într-o țară aflată în război este o experiență teribilă, care te pune în situații limită și lasă urme pentru totdeauna. Fiecare conflict este îngrozitor, de la cele din Antichitate până la cel de astăzi din Ucraina, dar probabil că niciunul nu a fost atât de brutal și atât de sângeros ca al Doilea Război Mondial.
Și cred că fiecare dintre noi avem de la părinții sau de la bunicii noștri câteva povești sau câteva amintiri despre ce au trăit ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Eu, spre exemplu, știu, așa vag, că bunicul dinspre tată a luptat pe frontul de vest și a ajuns până în Munții Tatra, fiind împușcat de două ori, dar a supraviețuit și s-a întors în țară. Celălalt bunic era prea mic pentru a fi încorporat, însă frații săi mai mari au fost recrutați și trimiși pe frontul de est, împotriva Armatei Roșii. Unul s-a întors fără un ochi, altul s-a întors cu spatele plin de schije, dar au fost totuși norocoși, căci mulți dintre prietenii lor nu s-au mai întors niciodată.
În schimb, bunica maternă a locuit în Ploiești, fără îndoială cel mai bombardat oraș din România în 1944. Fiind rănită la picior, în urma unui accident rutier, a trăit primele raiduri pe un pat de spital, așteptând din clipă în clipă să cadă și acea bombă care avea să fac una cu pământul întreaga clădire, împreună cu tot cu bolnavii care nu au putut fi evacuați. Printre care și ea. Până la sfârșitul vieții a rămas cu o spaimă teribilă de avioane.
Dacă viața în România celui de-al Doilea Război Mondial a fost atât de plină de riscuri, atunci cum era să trăiești chiar în inima Reichul, mai exact în Berlinul lui Hitler? Exact asta o aflăm astăzi, într-un nou episod al podcastului de istorie, plecând de la volumul Jurnalele din Berlin, 1940-1945. Însemnările unei prințese ruse, de Marie Vassiltcikov, apărut recent la editura Corint. Povestea ei este și mai fascinantă decât pare la prima vedere. Odată pentru că autoarea nu este nemțoaică, ci rusoaică, și lucra în cadrul Ministerului de Externe german, având acces la informații inaccesibile pentru omul de rând. Apoi, Vassiltcikov avea legături cu numeroși membri ai elitei germane care se opuneau lui Hitler, ajungând chiar să facă parte din complotul care a pus la cale tentativa eșuată de asasinare a Fuhrerului, din 20 iulie 1944. Și, nu în ultimul rând, pentru că ea a fost un martor al distrugerii sistematice a Berlinului sub bombardamentele nesfârșite ale aviației anglo-americane, stabilindu-se spre finalul războiului în Austria.
Eu sunt Lucian Vasile și alături de mine se va afla si de această dată Sorin Turturică, istoric și coordonator editorial la Editura Corint.

Cartea „Jurnalele din Berlin” 1940–1945. Însemnările unei prințese ruse de Marie Vassiltcikov

Aparatură Folosită:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Cartea „Jurnalele din Berlin” 1940–1945. Însemnările unei prințese ruse de Marie Vassiltcikov

zaiafet
Автор

Am scanat candva o revista gasita in biblioteca unei femei de 95 de ani. O reviste veche, de dinainte de razboi.
Am pus textul si pe net, are titlul: Impresii din Germania lui Hitler (1938)
Un jurnalist roman care a vizitat Berlin inainte de a incepe razboiul, si descrie putin viata civililor germani (inainte).
Daca va intereseaza, cautati "bucurestii de altadata impresii din germania lui hitler" Textul e in doua parti.

cristic
Автор

Andy are un Mindset pe care nu il intalnesti foarte des in Romania. Un om de nota 10, inteligent, care chiar vrea sa schimbe ceva si sa ajute generatiile viitoare. Big Up!

atraila
Автор

Interesanta discutia pe marginea acestei carti, am urmarit-o cap coada fascinat de subiect. Nu cu mult timp in urma am citit "Anonima. O femeie din Berlin, Insemnari de jurnal 20 aprilie - 22 iunie 1945", o carte care m-a marcat si poate de aceea interesul deosebit pentru dialogul d-voastra. Multumesc si episoade cel putin la fel de interesante in continuare!❤
PS. Tocmai am comandat-o, astept cu nerabdare sa o si citesc!

sebit
Автор

Multumim ! Recomand filmul Babylon Berlin !

nasoare
Автор

Interesant video, la mai multe asa de detaliate!

tuaregosss
Автор

Dezamăgitor...am aflat mai multe despre cum se trăia în România anilor respectivi decât în germania...

radutomoiaga
Автор

Foarte fain episodul! Subiectul e interesant, iar prezentarea este placuta.

broscus_
Автор

Spoiler alert/TL;DR: se traia naspa pentru unii, bine pentru altii si deloc pentru restul. Foarte interesant episodul. Intr-un fel imi aduce aminte de "Jurnalul portughez" al lui Mircea Eliade. Cum vede si lucreaza un expatriat rupt impotriva lui de cultura si tara natala in slujba unui stat strain. Deci e clasica narativa "fish out of water" cum zic englezii care e intotdeauna interesanta.

ZombieDragQueen
Автор

Faină discuția, multă baftă pentru următoarele ✌️

dragos
Автор

Mai omule dacă ști ata Istorie DE CE AI MAI INVITAT OMUL. VORBEȘTE TU. LASĂ-L SĂ VORBEASCĂ. TU PUI ÄNTREBÄRI TU RĂSPUNZI. NU FI NESIMȚIT. ..

ticuion
Автор

Foarte tare . O singura observatie am … faceti va rog ceva cu microfonul, se aude foarte incet … :)

bogdanbaragoiu
Автор

Dacă o rusoaica a scris cartea nu știu cât de autentice sunt faptele

adycapcana
Автор

Fake Horia.
Dar totusi de 1000 de ori mai bun decat Geminschi, care-i FOARTE antipatic

mariusgeorgescu
Автор

Si un video despre cum se traia in Rusia stalinista.

OtakuVonBismarck
Автор

Am reușit sa citesc o mare parte a cărților lui Victor Suvarov și teoria lui are puncte de sprijin.
Cum ar fi arătat Europa dacă Stalin ataca primul?

sasamilea
Автор

Baiatul asta o sa faca la videoclip 50 maxim 70 k de vizualizări, daca era Horia peste 300k cel puțin, imi place de băiatul asta dar Horia e cel mai bun din echipa voastră, părerea mea.

venowwi
Автор

Bine ai apărut Lucian. Foarte frumos. Continuați, ca faceți bine ce faceți.

domnuvlad
Автор

Probabil ca 5% din informatie descrie 'cum se traia in Germania nazista'. Nu critic continutul, doar titlul 😀

scienceafterall
Автор

Domnul Sorin a fost profesorul meu de istorie 😊😊😊😊la școală Nr 2 Roșiori de.vede😊

dragosoprescu