BÜYÜK PATLAMA NASIL OLMADI?

preview_player
Показать описание
Bundan 13.77 milyar yıl önce her şey, ama her şey… Tüm evren, gördüğümüz ve görmediğimiz tüm madde, galaksiler, nebulalar, gezegenler, her şey bir iğne ucundan bile küçük bir nokta içerisinde sıkışmış durumdaydı. Ve sonra… “BOOM”… Büyük bir patlama duyuldu… Ve… Voila! Evren doğdu… Büyük Patlama ile. Her şey başladı…

Büyük patlama dediğimizde genellikle yapılan tarif bu değil mi?
Ya da gözümüzde canlanan sahne…
Bir patlama oldu.
Ama bu tanım. Az önce yaptığım açıklama baştan sona yanlış.
Büyük patlama öyle olmadı.
Kaldı ki. Bir patlama da olmadı.
Ne mi oldu?
Gelin konuşalım…
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Zâriyât Suresi - 47-49
Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz.

“Semâyı gücümüzle biz inşâ ettik ve onu (devamlı) genişletiyoruz” (51. Zâriyât, 47)

6. Sure (En'âm Suresi), 101. Ayet
O, gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır.

Fussilet Süresi Ayet 11.
Sonra, duman halinde bulunan göğe yöneldi, ona ve yeryüzüne: "İsteyerek veya istemeyerek buyruğuma gelin" dedi. İkisi de: "İsteyerek geldik" dediler.

Bu Kadar büyük aklın yetmediği, genişliğini bilemediğin bir evrende bir HİÇ'sin ve bi meydan okuma var, Ayet şöyle; "dön bir daha bak aleme bir nizımsızlık bir düzensizlik görebiliyor musun tekrar tekrar kafanı çevir bir daha bak, rahmanın yaratmasında kusur bulamazssın." o gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır.

keops
Автор

Benim aklıma bir soru takılıyor. Uzay-zaman kavramını birbirinden ayırmıyoruz ama uzayın genişlemesinden bahsederken zamanın genişlemesinden hiç bahsedilmiyor. Eğer evrenin ilk anlarında uzay çok küçük bir alanda yoğun bir halde bulunuyorsa. Zamanın da yoğun olması gerekmez mi? Yani Uzay-zaman dokusunu bir kareli defter gibi hayal edecek olursak evrenin ilk anlarında bu kareler arası mesafe çok küçüktü. Bu da zamanın "yoğunluğundan" dolayı daha hızlı akmasına neden olmalı. Tabi zamanın içinde olduğumuzdan bu hızlı akış gözlemlenebilir miydi bilemiyorum. Bu düşünce beni farklı bir sonuca daha götürüyor. Uzay-zaman başta yoğunsa ve gittikçe genişleyerek seyreliyorsa yani kareli defter örneğinden giderek kareler arası mesafe artıyorsa zamanın göreceli hızı da yavaşlıyor olmalı. Belki de evrenin sonunu getirecek şey zamanın o kadar çok seyrelmesi sonucu artık akamayacak hale gelmesi olabilir mi? Çok uzun zamandır popüler bilim okuyucusu ve dinleyicisiyim bu fikir ile ilgili mutlaka yapılan çalışmalar vardır, ben henüz denk gelmedim. Aydınlatırsanız çok sevinirim. Başarılar 🖐️

ahmetcemcosgun
Автор

Evrende bir toz zerresi bile olmamamıza rağmen psikoloji ve bilinç denen bir illüzyonla lanetlenmiş olmak çok kötü.

fatihulkermusic
Автор

Eğer takipçilerinizin yorumlarını takip ediyor ve değerlendiriyorsanız size bir sorum var. Büyük patlama esnasında madde yoktu. bunu biliyoruz. Sadece saf enerji. patlama gerçekleştiği anda hâlâ madde yok; dolayısı ile son derece sessiz bir patlama. Çünkü ses dalgalarının ilerleyebileceği bir ortam yok. Ortamda oksijen olmadığı için yanma ve ateş de yok. Hatta ortamda fotonları oluşturan yıldızlar da olmadığından (bu gün tahayyül ettiğimizden son derece farklı bir şekilde patlama) hem sessiz hem de son derece karanlık bir patlama. Nasıl oluyor da ışığı meydana getiren fotonlar yokken; kozmik mikrodalga arka plan "IŞIĞI" oluyor ?

ondervelitarhan
Автор

Bildiklerimizin degisiyor olmasi bilim ve insanlik adina iyi bir sey bence bu yerinde saymadigimizi gosterir.. her bir bilgi degisimi bizi gercegin gercegine daha da cok yaklastirir. Ne guzel. Cok begendim.

EnginEroz
Автор

"O inkâr edenler görmüyorlar mı ki başlangıçta göklerle yer birbiriyle bitişikken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı?" (Enbiya, 21/30)

cntrkmn
Автор

Harika Anlatıyorsun Bebar Bilim.Sabaha kadar anlatsan dinlerim.

yasmdaolmakistiyorum
Автор

bu kadar güzel anlatılamaz 14 yaşındaki öğrencilerime bile modern fiziği tahayyül ettirebiliyorum sayenizde. teşekkürler bebar.

deniztokgoz
Автор

Bismillahirrahmanirrahim
Sonra duman halinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne: “İsteyerek veya istemeyerek buyruğuma gelin!” dedi. İkisi de: İsteyerek geldik.” dediler. Böylece onları, yedi gök olarak iki günde var etti. Her göğe işinibildirdi. Biz dünya göğünü (en yakın göğü) kandillerle süsledik ve bozulmaktan koruduk. İşte bu, çok güçlü, her şeyi bilen Allah’ın takdiridir. İnkâr edenler, gökler ve yer yapışıkken, onları ayırdığımızı ve bütün canlıları sudan yarattığımızı bilmezler mi? İnanmıyorlar mı? Yeryüzüne, insanlar sarsılmasın diye sâbit dağlar yerleştirdik; rahat gidebilsinler diye aralarında geniş yollar var ettik. Gökyüzünü (bozulup dengesizliğe düşmekten) korunmuş bir tavan (gibi) yaptık. Oysa onlar bundaki delillerden (belgelerden) yüz çeviriyorlar. Geceyi ve gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O’dur. Her biri bir yörüngede yürür. Güneş, kendine mahsus yörüngesinde akıp gitmektedir. İşte bu, azîz ve alîm olan Allah’ın takdiridir. Ay için de bir takım menziller (yörüngeler) tayin ettik. Nihâyet o, eğri hurma dalı gibi (hilâl) olur da geri döner. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Bunlardan her biri belli bir yörüngede yüzmeğe (akıp gitmeğe) devam ederler.

semihyildiz
Автор

"Hiç" liği nasıl tanımlayabiliriz ki? Bilmediğizbir "şey". -270 dereceyi bile mutlak yokluk diyebiliyoruz. Hiçliği düşünürken kendi bilincimizin varlığını unutuyoruz. Varolmamış bir şeyi düşünmeye çalışmak gibi, imkansız bir tanım. Gerçekten güzel konular bunlar, teşekkürler.

fatihdurmaz
Автор

Nasa'da bir çalışanmışsın ve milyar yıl önce gözlemlediğin ışık aslında kendinmişsin, beğendim bu konsepti.

selen
Автор

Bölümü geçmek için bütün tuşlara basmış kral

OguzToran
Автор

hayatta hiç bir şey kendi kendine olmuyor yaratıcının olduğu varlığı tartışılmaz bana kalırsa

dotalol
Автор

Emeğinize yüreğinize sağlık sıhhat versin inşallah değerli dostum.

erdemtaysun
Автор

Bunları dinlemek izlemek beni son derece heyecanlandırıyor ve mutluluk duyuyorum. Evrenin ve yaratımın sırlarını öğrendikçe duydukça büyük yaratıcının sonsuz gücünü bir kez daha idrak ediyorum ve bundan dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum. Tefekkür ediyorum . Bu bilgileri bizlere ulaştırdığınız için çok teşekkür ediyorum.

toprak
Автор

Pazar sabahı sabırsızlıkla bildirim bekleyenler 🤓

seydaturunc
Автор

Bro, bi ara evrenin geometrik yapısından ve evrenin düzlüğünden de bahsedebilir misin ? Düz dünyacı değilim ama düz evren fikri cidden açıklaması ve anlaması hala zor bir konsept bence. İyi ki varsın!

DMassive
Автор

Çok güzel açıklayıcı bir video olmuş iyi dinlemek lazım ❤

hasankalkan
Автор

10 dakikayı doldurabilmek için bu kadar laf salatasına cidden gerek var mı? Konu kısaysa video da kısa olsun. Yok video uzun olacaksa zahmet edip 2 makale daha okuyuverin lütfen.

ugurdeniz
Автор

Evrenin oluşumu insanda bir merak uyandırmıştır bunun sebebi de aslında insanın kendi varlığının temelini araştırmasıdır

barssavasc