Μαθήματα Ιστορίας: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

preview_player
Показать описание
Το 323 π.Χ. ο Αλέξανδρος πήγε στην Βαβυλώνα, την οποία σχεδίαζε να κάνει πρωτεύουσα της τεράστιας αυτοκρατορίας του, ενώ άρχισε να οργανώνει τον περίπλου της Αραβίας και την εξερεύνηση των ακτών της Βόρειας Αφρικής.

Λίγο πριν την αναχώρηση για την Αραβία, στις 2 προς 3 Ιουνίου 323 π.Χ. συμμετείχε σε συμπόσιο έπειτα από το οποίο εκδήλωσε πυρετό, που διήρκεσε και τις επόμενες ημέρες αναγκάζοντάς τον να μεταθέσει την ημερομηνία αναχώρησης. Μετά από μια σύντομη βελτίωση της υγείας του κατέρρευσε ξανά, χωρίς να μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει. Τελικά, στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ., απεβίωσε σε ηλικία 33 ετών.

Λέγεται ότι λίγο πριν πεθάνει ρωτήθηκε σε ποιόν αφήνει το βασίλειό του και εκείνος απάντησε: «τῷ κρατίστῳ» (στον ισχυρότερο).

Με το έργο του ο Αλέξανδρος έθεσε τα θεμέλια του ελληνιστικού πολιτισμού, κέντρο του οποίου έγιναν τα βασίλεια της Ανατολής τα οποία κυβέρνησαν οι στρατηγοί του και οι διάδοχοί τους για περίπου τρεις αιώνες.

Η ελληνική γλώσσα διαδόθηκε στους κατεκτημένους πληθυσμούς και έγινε η γλώσσα του εμπορίου, των γραμμάτων και των επιστημών. Η διάδοσή της ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι ευαγγελιστές επέλεξαν να γράψουν σε αυτήν το Ιερό Ευαγγέλιο με σκοπό την γρηγορότερη διάδοση του χριστιανισμού.

Τέλος, η δημιουργία νέων πόλεων με θέατρα, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια συνέβαλαν στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στους ανατολικούς λαούς και στην περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών.

Μαθήματα Αρχαίας Ιστορίας κάθε Δευτέρα στις 20:00 με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το μάθημα είναι διαθέσιμο και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Ρωτήστε μας για τον απλούστατο τρόπο συνδέσεως, με έναν μόνον κωδικό!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευχαριστουμε που μας μεταδιδετε την ιστορια!

ΠαναγιώταΣαρίτσακλη
Автор

Συνεχίστε έτσι Γεωργιάδη, μας μαθαίνετε Ελλἀδα.

dynamitesteel
Автор

Μπραβο μενω απολυταευχαριστημενοσ απο τισ γνωσεισ και την μεταδοτικοτητα σας

REDBARonlineartfestival
Автор

κι ομως ο κοναν ο βαρβαρος ειναι διασημοτερος...Μόνο το ιστορικό αν ήξεραν οι Έλληνες, όταν έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος στα Ιεροσόλυμα, το τι έγινε εκεί, θα ήταν υπερήφανοι για τη γλώσσα τους και για τον Ελληνισμό.
Θα ήταν υπερήφανοι που είναι Έλληνες!
Φτάνοντας, λοιπόν, ο Μέγας Αλέξανδρος στα Ιεροσόλυμα, την παραμονή το βράδυ, τον ειδοποίησε ο Θεός και του είπε, ότι αυτή η πόλη είναι δική Του και να μην την πειράξει και ότι θα του δίνανε τα κλειδιά της πόλης.
Από την άλλη πλευρά, ο ραββίνος της πόλης των Ιεροσολύμων, ρώτησε τον Θεό, για το αν έπρεπε να αντισταθούν ή να παραδώσουν τα κλειδιά της πόλης. Ο Θεός τού είπε:
- Αυτός που θα έρθει, είναι δικός Μου και θα του δώσεις τα κλειδιά!
Έτσι και έγινε.
Όταν συνάντησε τον ραββίνο, ο Μέγας Αλέξανδρος κατέβηκε από το άλογό του και τον ασπάστηκε και ο ραββίνος τού έδωσε τα κλειδιά της πόλης.
Το βράδυ, όταν παρέθεσαν γεύμα οι ραββίνοι στον Μέγα Αλέξανδρο, ο Παρμενίων, ένας από τους υπασπιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν κάθισε στο τραπέζι μαζί τους. Μάλιστα δικαιολογήθηκε και παραπονέθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο, λέγοντάς του:
- Στρατηγέ, φτάσαμε μέχρι εδώ και δεν κατεβήκαμε για κανένα λόγο από το άλογό μας και κατέβηκες εσύ, για έναν ιερέα;
Ο Μέγας Αλέξανδρος τού είπε:
- Δεν ξέρεις τι μού είπε ο Θεός χθες, για τον ραββίνο αυτόν, γι' αυτό και λες αυτά τα λόγια. Αν ήσουνα παρών και άκουγες τα λόγια αυτά, θα κατέβαινες κι εσύ από το άλογο!
Ακούσατε;
Ο ίδιος ο Θεός παρουσιάστηκε στον Μέγα Αλέξανδρο! Χρησιμοποίησε ο Θεός τον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα, μέχρι τα έγκατα της Ασίας, κάτι αναγκαίο και επιτακτικό, αφού αργότερα γράφτηκε η Αγία Γραφή στην Ελληνική γλώσσα.
Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας †

thanosanos
Автор

Το ποιημα του Κ.Π ειναι "Στα 200 π.χ"

rapbeatr
Автор

Το λάθος του Αλέξανδρου ήταν πως δεν δημιούργησε διάδοχο, κάτι που ο Φίλιππος είχε φροντίσει πρώτο απ'όλα

epicnavigator
Автор

Λάθος μεγάλο τελευταίο δεν ήταν το βασίλειο της Αιγύπτου το 30 πΧ αλλά το ελληνοϊνδικό βασίλειο το 10 μΧ λίγο θλιβερό που δεν το αναφέρει ούτε αυτό ούτε το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής

giorgosrallis
Автор

Πριν πεθάνεις θα σου πω ένα ανέκδοτο Αλέκο

ΚώσταςΣιδηρόπουλος-ιε