Η ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική από τη Ρωσική Εκκλησία | ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ (9-1-22)

preview_player
Показать описание
Σάββας Καλεντερίδης: Η ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική από τη Ρωσική Εκκλησία

Το ρεπορτάζ

Στη συνεδρία της 29ης Δεκεμβρίου 2021 η Ιερά Σύνοδος εξέτασε την έκθεση του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων αρχιεπισκόπου Γερεβάν και Αρμενίας Λεωνίδα για τα πολυάριθμα αιτήματα, που εξακολουθούν να υποβάλλονται από κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο ώστε να ενταχθούν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εξαιτίας της προσχώρησης στο σχίσμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, της μνημόνευσης από τον ίδιο κατά τη Θεία Λειτουργία στις 8 Νοεμβρίου 2019 του επικεφαλής της λεγόμενης «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» μεταξύ των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, της αναγνώρισης της εν λόγω σχισματικής ομάδας και του συλλειτούργου με τον επικεφαλής της στις 13 Αυγούστου 2021, μέρος του ιερού κλήρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφού δήλωσε τη διαφωνία του με τη θέση του Προκαθημένου, αποτάθηκε στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, ζητώντας την ένταξη στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και κατ’ εφαρμογή της συνοδικής αποφάσεως από 24ης Σεπτεμβρίου 2021, ο αρχιεπίσκοπος Γερεβάν και Αρμενίας Λεωνίδας εξέτασε πολλαπλά αιτήματα των κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πραγματοποίησε προσωπική συνάντηση με τους ηγέτες των κοινοτήτων – ιερείς από σειρά χωρών της Αφρικής, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον εκατό ενορίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με επικεφαλής τους εφημερίους τους δήλωσαν την επιθυμία να ενταχθούν στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πολλοί εξ αυτών υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματα στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο ακόμη το 2019, μετά την αναγνώριση της σχισματικής ομάδας από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.

Η Ιερά Σύνοδος διαπίστωσε ότι είναι αδύνατη η περαιτέρω άρνηση της ένταξης στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας στους κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, οι οποίοι υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματα. Σύμφωνα με τα αιτήματα, που υποβλήθηκαν, στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έγιναν δεκτοί 102 κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής.

Επιπλέον, με τη συνοδική απόφαση ιδρύθηκε η Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής που θα αποτελείται από τις εκκλησιαστικές επαρχίες Βορείου και Νοτίου Αφρικής, ενώ ο επικεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής θα έχει τίτλο «Κλιν».

Η ποιμαντική ευθύνη της εκκλησιαστικής επαρχίας Βορείου Αφρικής περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τη Δημοκρατία Σουδάν, τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αιθιοπίας, το Κράτος της Ερυθραίας, το Τζιμπουτί, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Σομαλίας, τη Δημοκρατία των Σεϋχελλών, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Καμερούν, τη Δημοκρατία του Τσαντ, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας, τη Δημοκρατία του Νίγηρα, το Κράτος της Λιβύης, τη Δημοκρατία της Τυνησίας, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας, το Βασίλειο του Μαρόκο, τη Δημοκρατία του Κάμπου Βέρντε, την Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας, τη Δημοκρατία της Σενεγάλης, τη Δημοκρατία της Γκάμπιας, το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Δημοκρατία της Γουινέας Μπισσάου, τη Δημοκρατία της Γουινέας, τη Δημοκρατία της Σιέρα-Λεόνε, τη Δημοκρατία της Λιβερίας, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Δημοκρατία της Γκάνας, τη Δημοκρατία του Τόγκο, τη Δημοκρατία του Μπενίν.

Στη σύνθεση αυτής της εκκλησιαστικής επαρχίας επίσης εντάχθηκαν οι σταυροπηγιακές ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, ενώ ο επαρχιούχος επίσκοπος της εκκλησιαστικής επαρχίας Βορείου Αφρικής ορίσθηκε να έχει τον τίτλο «Καΐρου και Βορείου Αφρικής».

Πατήστε Like 👍στο βίντεο 📺
Κάντε εγγραφή ⏺️ στο κανάλι μας
Χτυπήστε το καμπανάκι 🔔 των ειδοποιήσεων

🖥️Social Media Monitor:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση με στοιχεία άγνωστα και πολύ χρήσιμα για τον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας για την σύγχρονη ιστορία. Η ιδέα να μας εξηγήσει ειδικός θεολόγος είναι πιστεύω πολύ εύστοχη. Καλή συνέχεια.

aylondesign
Автор

Σε ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις για τόσα πολλά ζητήματα και με ιστορικές ανάδρομες .

johnmpakopoylos
Автор

Δυστυχώς η Ορθοδοξία κατέχετε από εθνικισμούς κι όχι από πνευματικότητα κι ενότητα όπως κανονικά θα έπρεπε.

elizluv
Автор

Δεν είναι για καλό αυτές οι κινήσεις.Θα πληρώσουμε τα λάθη του Πατριάρχη της Κων/λης;;;

xaraxara
Автор

Συγχαρητήρια για τους 40 χιλιάδες και συνδρομητές και να τους 100 σετε, ειδικά με αγγλικούς υπότιτλους, πολύ ενδιαφέρον video

jamkyr
Автор

Η Βουλγαρική Εξαρχία έχει έτος ίδρυσης 1870, Η Ρουμανική 1872, Η Σερβική 1920, Η Εκκλησία της Ελλάδας (Ένα Βαυαρικό - Βαρβαρικό δημιούργημα) έχει έτος ίδρυσης 1833. Με την αναγωγή στα μαθηματικά βλέπουμε ότι η Ελλαδική εκκλησία είναι αυτή που στην νέα εποχή των εθνών κρατών ξεκίνησε το ξήλωμα της πρωτοκαθεδρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Η κύρια επικρατούσα δικαιολογία είναι ότι το Πατριαρχείο είναι υπό τουρκικό έλεγχο και ότι θα έπρεπε να μην εξαρτιόμασταν από αυτό. Αλήθεια μεν δικαιολογία - αφορμή για να μην ασχολούματε δε. Έτσι όπως όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις και κληρονομιές του ελληνισμού αφέθηκαν για να καταλήξουν σε τυμπανιαία πτώματα, μια και "δεν ξέρετε εσείς", "δεν είναι εύκολα τα πράγματα", "είμαστε με δεμένα χέρια", "υπάρχει φοβικό σύνδρομο", "δεν θέλουν οι ξένοι να προκόψουμε", "κάτσε εκεί που κάθεσαι μην χάσουμε και την ψωροκώσταινα που έχουμε", έτσι και τα Πατριαρχεία μας θα πάνε στον γεροδιάολο για να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία.

Η Ελλάδα από το να λέμε ότι σωστά (και όντως σωστά) είναι προσδεμένη στην Δύση, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΗ. Άρα αν δεν ήμασταν γεμάτοι από κόμπλεξ και καθάρματα του κοινού ποινικού δικαίου για κυβερνήτες το εθνικό μας πρόταγμα θα προωθούνταν ως άκρως Δυτικό πρόταγμα. Αλλά είπαμε, κάλιο να είμαστε χώρος και όχι χώρα ώστε να τρέχει η κονόμα παρά ενεργοί και με ένα σκασμό σκοτούρες στα κεφάλια των κυβερνώντων.

Ο Κύριος Καλεντερίδης είναι απτή απόδειξη ότι ο ελληνισμός δεν πάσχει από ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό με βαθιά πατριωτική ψυχή. Αυτό όμως που μας περισσεύει είναι άνθρωποι σαν τον Κύριο Κελεντερίδη να μην περνούν σε ρόλους ενεργούς για να τελειώσει πλέον το χάσμα μεταξύ λαϊκής απαίτησης και κρατικής ασέλγειας.

ΘέμηςΒόκαλης
Автор

Θα μπορουσαμε να ζησουμε Στην Πολη...προσεχως?!!

stavrosantoniadis
Автор

Ο χρόνος τρέχει, ο κόσμος μεταβάλλεται, ο συσχετισμός δυνάμεων επίσης, και οι επιλογές που έγιναν κάποτε δεν είναι αιώνιο θέσφατο.

georgevlavianos
Автор

Πολύ χρήσιμο θα ήταν, αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η ιστορία, να γνωρίσουμε και τα αποικιοκρατικού τύπου αίσχη του πατριαρχείου Κων/πολης επί των Σλάβων και να λάβουμε ιδιαίτερα υπόψη τον ιστορικά ελεεινό χαρακτήρα πλείστων Φαναριωτών παπάδων.

georgevlavianos