Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει τι Πανεπιστήμιο επιθυμεί

preview_player
Показать описание
Απόσπασμα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1», στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

-Η ατζέντα τής Κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, την Υγεία και στην προκειμένη περίπτωση και θέματα τα οποία κοστίζουν ζωές, όπως η οπαδική βία. Μέχρι τώρα, όσα έχουμε δει από το άνοιγμα αυτής της ατζέντας, δεν χαρακτηρίζονται ως «μεγάλη μεταρρύθμιση». Διότι, σε ένα σύστημα Παιδείας, όπως το ελληνικό που πάσχει στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση το άνοιγμα τής αγοράς σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αντίστοιχα και με τη Δημοκρατία, διότι δεν αποτελεί μεταρρύθμιση το γεγονός ότι επιτρέπεται σε κάποιον να ψηφίζει με επιστολική ψήφο. Σοβαρές μεταρρυθμίσεις θα υπήρχαν, αν μας απασχολούσε ο ρόλος τού βουλευτή, τού Ευρωβουλευτή, του πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιό μας και γενικότερα πώς θα εκπροσωπείται ο ελληνικός λαός καλύτερα σε αυτό. Επομένως, οι ουσιαστικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος καθυστερούν τόσο πολύ που όταν, πια, υλοποιούνται, λανθασμένα τις ονομάζουμε «μεγάλη μεταρρύθμιση».

Υπάρχουν 4 ειδών Πανεπιστήμια, κρατικά, δημόσια, ιδιωτικά και μη κερδοσκοπικά. Τα κρατικά είναι αυτά που έχουμε στην Ελλάδα, στα οποία στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, χωρίς το Υπουργείο Παιδείας. Δημόσια, είναι τα Πανεπιστήμια τα οποία είναι ανεξάρτητα, διοικούνται ανεξάρτητα και το κράτος βάζει ορισμένα στάνταρ στην εκπαίδευση. Αυτό, θα ήταν ήδη μία μεγάλη μεταρρύθμιση για την Ελλάδα, να κάνουμε τα κρατικά Πανεπιστήμια, δημόσια. Δηλαδή, να βάλουμε υψηλά στάνταρ ποιότητας και να μην υπάρχει χρηματοδότηση, αν αυτά τα Πανεπιστήμια δεν φτάνουν αυτά τα στάνταρ ποιότητας. Υπάρχουν τα ιδιωτικά που δίνουν μερίσματα, δηλαδή τα δίδακτρα που ζητούν είναι μεγαλύτερα από την ποιότητα τής Παιδείας που προσφέρουν και γι’ αυτό έχουν κέρδη. Και υπάρχουν τα μη κερδοσκοπικά, στα οποία η Παιδεία που προσφέρουν είναι ανώτερη των διδάκτρων που δίνουν. Δεν έχω ακούσει κανέναν να συζητά πραγματικά για κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Το τελευταίο κερδοσκοπικό που γνωρίζω είναι το Trump University στην Αμερική και έγινε διάσημο, διότι ήταν μία από τις μεγάλες αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες του πρώην Προέδρου της.
Рекомендации по теме