Πως λειτουργεί η Αγορά Χρήματος | Greekonomics #08

preview_player
Показать описание
Σε αυτό το βίντεο εξηγούμε με πολύ απλά λόγια τι είναι η αγορά χρήματος και πως λειτουργεί, πως πωλείται και πως αγοράζεται το χρήμα και πως ορίζεται η τιμή του, τι σχέση έχουν τα επιτόκια, πως ρυθμίζονται και ποιος είναι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενα την οικονομική παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.

Έρευνα – παραγωγή – παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.

Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University). Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Βρήκα χθες το κανάλι σας και κάθομαι βλεπω ένα ένα όλα τα βίντεο συγχαρητήρια! Φοβερή δουλειά!

kitsos
Автор

Τί άλλο να πω!! ΚΑΝΕΙΣ καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ δεν μας ειχε εξηγησει την αγορά χρήματος τόσο απλά και κατανοητά! Μπραβο και πάλι μπραβο!

babiskounadis
Автор

Μπορεί κάποιος να πει γιατί αυτό Κύριος! Δεν είναι νούμερο 1 στο ελληνικό YouTube ακόμα ; Μακάρι να κάνουν και η γονείς σου κανάλι να μάθουμε πως να κάνουμε τα παιδιά μας σαν και εσένα. Ευχαριστούμε που υπάρχεις

Augolemonos
Автор

Binge watching ή αλλιώς Greekonomics marathon. Εξαιρετικό content δωσμένο όσο πιο απλά γίνεται. Ο καθηγητής που θα ήθελαν όλοι να έχουν, τόσο στο σχολείο όσο και στο πανεπιστήμιο. Μπράβο σας. Αυτό το "ρευστό, το μετρητό δεν έχει στην ουσία να σου παρέχει κάποια απόδοση" είναι κάτι που θα έπρεπε να το είχα μάθει 20+ χρόνια πριν. Είναι κάτι που θα έπρεπε να μας διδάσκεται στα σχολεία αντί για την αρετή της αποταμίευσης στο μπαντεμένιο κουμπαρά του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου. Είναι κάτι που θα έπρεπε να λέγεται παντού, γιατί ωωωω θεέ του χρήματος, οι γονείς και οι παπούδες μας κρατήσανε τα life savings τους σε τραπεζικούς λογαριασμού για αυτό το rainy day αντί να τα επενδύσουνε και τους τα έφαγε ο πληθρωρισμός (και οι τράπεζες που τα επένδυαν όλες αυτές τις δεκαετίες εννοείται).

Θα ήθελα ένα βίντεο για τη σχέση του πληθωρισμού με το χρήμα, τα επιτόκια, κτλ.

GeorgiaEvangelatou
Автор

Θεμελιώδη οικονομικά σε απλή γλώσσα και μέσω vlog?! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ!
Ποιοτική παρουσίαση, έξυπνα κείμενα, πολύ καλό μονταζ! Εύγε! Συνεχίστε έτσι!
(έχω δει σχεδόν τα μισά βίντεο σε 1 μέρα)

exrubit
Автор

Κυριε, εχετε κερδισει εναν subscriber! Βλεποντας πρωτα το «φτανει πια με τη freedom” video συνεχισα να δω ολη τη σειρα σας! Συνεχιστε ετσι με απλα κατανοητα λογια και ουσιωδες περιεχομενο!

kizombaessencecyprus
Автор

Ναι όντως είναι πολύ καλοφτιαγμένα τα βίντεο. Θα τα βλέπω όλα.

ramalioupandelis
Автор

Όλα τα βίντεο είναι ένα προς ένα. Ευχαριστούμε για το δωρεάν περιεχόμενο!

Panagiotis_Leopoulos
Автор

Εξαιρετικός τρόπος μεταλαμπάδευσης της γνώσης.!

kwstas
Автор

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.Επιβεβαιωσες πολλές από τις υποψίες μου όσον αφορά την κοπή του χρήματος.

theodorosvenetsanakos
Автор

Εξαιρετικη εργασία!!! Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον να έχετε κάθε καλό κ.

elenigiannakaki
Автор

Ευχαριστούμε πολύ κ. καθηγητά για την απλή και ξεκάθαρη επεξήγηση!
Δυο ερωτήσεις:
1. Εφόσον εμείς πλέον επηρεαζόμαστε από το πώς διαθέτει χρήμα στην αγορά η ΕΚΤ, ποιος είναι πλέον ο ρόλος του Έλληνα τραπεζίτη (Στουρνάρας στην περίπτωση του παραδείγματος μας);
2. Στο διάγραμμα σας με το επιτόκιο και το χρήμα, πού τοποθετείται και πώς μεταβάλλεται ο πληθωρισμός σε σχέση με τα άλλα μεγέθη; Ή είναι κάτι που δεν μπορεί να μπει στο ίδιο διάγραμμα επειδή δεν εξαρτάται μόνο από την προσφορά χρήματος;

papadopoulakosK
Автор

Μπράβο σου!!!άρχισα να καταλαβαίνω πολλά που φαίνονταν από άλλο πλανήτη...συνέχισε την πολύ καλή δουλειά που κάνεις και σε ευχαριστούμε για της γνώσης που μας δίνεις!

User-msbd
Автор

Πραγματικά πολύ ωραίο βίντεο και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε. Από το βίντεο μού δημιουργήθηκε μια απορία. Απ' ό, τι καταλαβαίνω, η Κεντρική Τράπεζα όταν θέλει να αυξήσει την ποσότητα χρήματος, μπορεί απλά να τυπώσει χρήμα. Όταν όμως θέλει να μειώσει την ποσότητα χρήματος, πώς το κάνει;


Κάνοντας μια αναζήτηση, βρήκα πως το κάνει με 3 τρόπους (με τον πρώτο να είναι αυτός που χρησιμοποιείται περισσότερο):


1) Πουλάει κάποια από τα ομόλογα (bonds) που έχει αγοράσει. Αν το έχω καταλάβει σωστά, με αυτόν τον τρόπο, όταν αγοράζει κάποιος αυτά τα ομόλογα, δίνει τα χρήματα στην Κεντρική Τράπεζα, οπότε αυτά τα χρήματα βγαίνουν από την αγορά και τα κρατάει η Κεντρική Τράπεζα. Αντίστοιχα, αν θέλει να αυξήσει την ποσότητα χρήματος στην αγορά, τότε αγοράζει ομόλογα.
2) Αυξάνει το επιτόκιο που δανείζει τις τράπεζες (discount rate). Αντίστοιχα, αν θέλει να αυξήσει την ποσότητα χρήματος στην αγορά, τότε μειώνει αυτό το επιτόκιο.
3) Η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώνει κάθε τράπεζα να έχει κάποια υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά (reserve requirements). Επομένως, όταν θέλει να μειώσει την ποσότητα χρήματος, αυξάνει το όριο των ελάχιστων αποθεματικών που πρέπει να έχει η κάθε τράπεζα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί λιγότερο χρήμα στην αγορά. Με αντίστοιχο τρόπο, αν η Κεντρική Τράπεζα θέλει να αυξήσει την ποσότητα χρήματος στην αγορά, τότε μπορεί να μειώσει το όριο των ελάχιστων αποθεματικών.

Οποιαδήποτε διόρθωση ή προσθήκη είναι καλοδεχούμενη, καθώς δεν είναι το αντικείμενο των σπουδών μου. Πιστεύω επίσης πως θα είναι ωραίο να γίνει ένα βίντεο με τα παραπάνω και πότε η Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα τρία παραπάνω εργαλεία αντί να τυπώσει χρήμα.

danielpanatha
Автор

Το κανάλι είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό youtube. Πολλά μπράβο!!!

ΆγγελοςΣωτήρηςΓαζέτης
Автор

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα βίντεο σας !!!

alexandrale
Автор

Αξιότιμέ κα καθηγητά Εξαιρετικό βίντεο.

Μια διευκρίνηση θέλω να κάνω μόνο. Στην ανάλυση με τα διαγράμματα που παρουσιάσατε, όλα τα μεγέθη είναι σε ονομαστική αξία. Σε περίοδο με πληθορίσμό η καμπύλη προσφοράς τείνει να πάει προς τα αριστερά, με αποτέλεσμά να το επιτόκιο να αυξάνεται.

vassiliosfakan
Автор

Ειναι πραγματικά δύσκολο να βρεις βιντεάκια που ειναι απο 15 λεπτά και πάνω και να μην βαριέσαι.
Στα δικα σας απλά δεν θελω να τελειώσουν ποτέ

gm-oykf
Автор

Συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια σας!!

panayiotisfilippatos
Автор

Ο καλυτερος στο αντικειμενο στο ελλ. youtube

mares