Freelancer Olmak ve Kendi Şirketini Kurmak Nasıl Oluyor? Fatura Kesmek, KDV, Bağkur ve dahası

preview_player
Показать описание
Şirket kurmak? Vergiler, KDV, muhtasar, stopaj, BAĞKUR ne demek? Hiç fatura kesmesem masrafım olur mu? Bu soruları yıllar önce ben de soruyordum. Bu videoda size bu konuları kendi anladığım şekilde anlatıp şirket kurmanın aslında o kadar da korkunç olmadığını anlatacağım.

____
Beni Instagram'da takip edebilirsiniz: @webmakinasi
____

Şirketleşmek, web site ya da yazılım yaparak para kazanma yolculuğunuzdaki önemli bir nokta. Şirket kurarak artık bu işte ciddi olduğunuzu müşterilerinize ve devlete ilan ediyorsunuz. Artık sizin için “site yapıp harçlığını çıkarmaya çalışan birisi” değil bu işin profesyoneli gözüyle bakacaklar.

Ben size bir “bağımsız (freelance)” çalışanların en çok işine gelen “şahıs şirketi türü olan adi şirket”nden bahsedeceğim. Başka bir sürü şirket türü vardır ama bizi şimdilik ilgilendirmiyor.

Bu arada, ben ne bir mali müşavirim, ne de vergi uzmanıyım. Bu videoda anlattıklarım tamamen kendi tecrübelerimden edindiğim bilgilerin özetidir. Siz şirket kurmakla ilgileniyorsanız kesinlikle bu işin uzmanı olan bir mali müşavir ile görüşmeden adım atmayın.

Adi şirketinizi kurduktan sonra yaptığınız her işe fatura keseceksiniz. Bu faturaları mali müşaviriniz devlete beyan edecek ve ettiğiniz kar üzerinden çeşitli hesaplamalarla vergi ödeyeceksiniz.

Gelin basit bir hesapla kabaca bunların üzerinden geçelim

O ay 3.000 TL’lik bir ya da birkaç iş yaptınız.

3.000 TL + KDV (%18) = 3.540 TL’lik fatura kestiniz ve müşterileriniz size bu parayı hemen ödedi.
Bu paranın 540 TL’si, KDV’dir ve devlete aittir. Bu parayı bir sonraki ay devlete ödeyeceksiniz.

Hesap kolay olsun diye o ay bir gideriniz olmadığını düşünelim. 3.000 TL’lik karınızdan gelir vergisi ödeyeceksiniz. Adi şirketlerde bu vergi %15 ile başlayıp %40’a kadar çıkabiliyor.

3.000 TL’nin %15’ini yani 450 TL’sini gelir vergisi olarak ödeyelim.

Bize kalıyor 2.550 TL.
Her ay yaklaşık 850 TL BAĞKUR ödeyeceksiniz ki hem sigortadan faydalanın hem de emekliliğiniz için sayılsın. Kaldı 1.700 TL

E her ay muhasebecinize para ödeyeceksiniz. Ben İstanbul’da 450 TL ödüyorum. Kaldı mı 1.250 TL

Daha ofisin kirasını, ödemedik. Muhtasar vergi ve damga pulu vergisi gibi şeylerden henüz bahsetmedim bile.

Anlayacağınız şirket kurmanın size faydaları olduğu gibi, masraf konusunda da epey yükü olacaktır.

O ay hiç fatura kesmeseniz bile Bağkur’a, muhasebecinize ve ofisinize para ödersiniz. Bu arada her şirketin bir adresi olmak zorunda. Eğer ofisim yok evden çalışacağım derseniz olay orada bitmiyor.

Eğer evin sahibiyseniz sorun yok. Ev başkasının üzerineyse, ödediğiniz kira üzerinden stopaj ödersiniz. Kiranız 1.000 TL ise, her ay 200 TL stopaj ödersiniz.

Bütün bu anlattıklarımdan anlayacağınız, bu işleri yaparak 5-6 bin TL gelir elde edemiyorsanız, şirket kurmak sizin için henüz erken.

Peki şirket kurmak hep kötü bir şeyse neden herkes şirket kuruyor?
Az önce anlattıklarım size hep kötü bir şeymiş gibi gelebilir ancak şunu unutmayın ki, şirketleşmek demek bir üst lige çıkmak demektir.

Artık şirketlere gidip 1.500 - 2.000 TL gibi bütçeler çıkartıp utana sıkıla açıktan ödeme istemek yerine, bu işte ciddi olduğunuzu göstererek 10bin 15bin gibi bütçeler isteyebilirsiniz. Müşterilerinize fatura kesebildiğiniz için onlar da bu masrafı gider gösterebilecektir.

Peki nasıl fatura keseceksiniz? Çok basit. Şirket kurma aşamasındayken mali müşaviriniz size yeminli matbaa gösterecek ve faturalarınız basılacak. Baştan söyleyeyim, fatura denen belge öyle herhangi bir kağıt parçası değildir. Yanlışlıkla karalamayın, yırtmayın ya da kaybetmeyin.Basitçe bir faturayı şöyle kesersiniz:

Sonra buraya kaşemizi basıp imza atıyoruz. Kaşe ve imzayı faturanın neresine bastığınızın kanunen bir önemi yoktur ancak pratikte, üste atılırsa henüz ödeme alınmadığı, alta atılırsa ödemenin alındığı anlamına geliyor.

Faturalar genelde otokopyalıdır. Yazdığınız zaman alta da geçer. Misal 1 asıl 3 kopyalı fatura koçanınızı şöyle kullanırsınız. Beyaz yani asıl ve ilk kopyayı müşteriye gönderirsiniz. 2. kopyayı kendi muhasebenize gönderirsiniz 3. kopya da sizde kalır.

Faturaların şurasındaki sıra numarası önemlidir. Faturalar sırayla kesilir, arada atlama yapılmaz. Yapılırsa bildirilmesi gereklidir.

Aynı şekilde fatura keserken yanlışlık yapıldığında deftere yazar gibi hemen bir sonraki faturaya geçilmez. Önce yanlışlık yapılan faturaya kocaman iptal yazılır, sonra bu fatura muhasebecinize bildirilir o da yeri geldiğinde bunu vergi memurlarına gösterebilsin.

Evet, şirketleşme, vergilerin hesaplanması ve fatura kesme gibi temel konulardan bahsetmeye çalıştım. Unutmayın ben bir mali müşavir ya da vergi uzmanı değilim. Bu tür konularda işin uzmanına danışmadan hareket etmeyin.

İlginizi çekerse abone olmayı unutmayın.

Başka bir videoda görüşmek üzere, hoşçakal evde kal.

#web #para #satış #evdekal #freelancer #şirket #fatura #kdv #bağkur
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Webden para kazanma konusunda yeni bir video çektim

WebMakinasi
Автор

bir sürü videolar var hiç biri böyle detaylı değildi, adam videoda az ve öz yazıyor videoda gırgır şamata yabancı terim kullanıp açıklamasını yapmıyor bü yüzden eline sağlık

receporal
Автор

Bu işi neden bu kadar yokuşa sürüyorlar anlamıyorum. Sonra neden girişimci sayısı artmıyor, projeler neden başarısız oluyor. Şahıs şirketi kuruyorum arkadaşım ben bu kadar kağıt kürek işi ne ya ? Muhasebeci tut, şahıs şirketi kur, ticaret sicil kaydı yap, odalara kayıt ol, gelirini beyan et, vergini öde, bağkuru öde, ben niye bunları bilmek zorundayım abicim ? Benim işim çizim yapmaksa ben çizimimi yaparım, yük taşımaksa yükümü taşırım nakliyemi yaparım gelirimi kazanırım vergimi öderim. Limited veya Anonim şirket kurmuyorum ki ben.Beni bunlarla neden uğraştırıyorsun ki ? Yap basit bir arayüz gelirimi giderimi beyan edebileceğim olsun bitsin. Bir şirket kuruyorum attığım her adımda 10 defa muhasebecimle görüşmek zorundayım. Başka bir seçeneğim olsa inanın bu süreç, şirket kurma fikrinden beni caydırırdı. Ve bu işlerin gerçekten düzgün bir rehberi yok. İnternette sayfalarca yazı var fakat hepsi boş beleş. SMMM ne anlatırsa o kadar bilgimiz var.

YasinSil
Автор

Bunun hakkında çok uzun süredir kaynak bakmama rağmen sizin kadar öz ve güzel anlatan görmedim. Teşekkürler

esrabinici
Автор

Videoya ekleme yapıyorum. Ankara'da muhasebe ücreti 150 TL. Bu ücret şehirden ve kişiden kişiye değişiyor. Bu arada videodaki bilgiler çok iyi ve yeterli. Eline sağlık abi. Çok kısa sürede en etkili anlatımı sende gördüm.

veliyildiz
Автор

Oytun hocam emeğine sağlık. Kafamdaki onlarca soruyu 6 dakikada cevapladın. Saygılar

kamalaahmadova
Автор

Selam, ilk defa gördüm bu kanalı güzel anlatıyorsunuz ama ses tonunuz çok kısık ve hızlı anlatıyorsunuz. birçok kez anlamadığım yerler oldu ve defalarca geri sardım . Yavaş konuşsanız biraz ? Ayrıca müzik sesi de çok yüksek sizin konuşmanıza göre

jazzmusic
Автор

vergi ve vergiyle alakalı kompleks işlerden nefret ediyorum. her heveslenmemde vergi duyunca irrite oluyorum. vergileri duyunca insanın kaçakçı olası geliyor. bıktırdı bu hükümet bizi bıktırdı

Batuhanvara
Автор

Yorumlar kısmındaki sorular ve cevaplardan da bir sürü not çıkardım 🙈 sonuc, kesinlikle bir mali müşavirle görüşmeliyim 🤓 ama bu video sayesinde bende boş değilim 😂 soracagim soruları tek tek not aldim

thehollyhook
Автор

Çok güzel bir video olmuş.Fakat bir soru var.Upwork gibi freelance sitelerini deneyimlediniz mi?.Bu siteleri önerir misiniz?

yucelbarin
Автор

Üstad bir çoğundan daha iyi cevaplamışsın bu sorunun cevabını
Tebrikler 🎊

alimverim
Автор

Çoook seneler önce yazılıma yeni başladığımda etrafımda freelance iş yapan yazılımcı, grafiker arkadaşlar vardı. Ama bunlar aynı zamanda bir şirkette bordrolu da olabiliyordu. Şirket kuracak kadar iş yapıyorsanız sorun yok. Asıl bordrolu çalışıyorsanız ve aynı zamanda arada freelence iş de yapıyorsanız işler karışıyor..

tarihin_izinde
Автор

Emeğinize sağlık adam gibi anlatan buldum sonunda. Kuryelik yapmak için şahıs şirketi istiyorlar farklı bi işlem varmı bunla ilgili bir video yayınlayabilseniz baya ilgi çeker bence. Gecenin bu saatinden kendimden biliyorum 😀

Neseliyikama
Автор

Ne kadar da samimi videoların :D afiyet olsun kurabiyeler :D

Feanorlero
Автор

Abi ben 19 yasında aile evi (ailemle yasıyorum kira da değiliz bababamin üzerine ev ) freelancer sitelerde aylık atıyorum 3 5 bin TL kazansam devlete nasıl vergi vereceğim ne yapacağım yanıtlarsan sevinirim

raxgame
Автор

en iyi yöntem illegal çalış hackerlık yapıp para kazan ne vergi öde nede bişi ;) ne vergisi ulan hadi ordan

gitaristbaha
Автор

Öncelikle video mükemmel, elinize sağlık.

Canımı sıkan nokta öğrenci olarak 3-5k bandında gelir elde ederek
kendimi idame ettirecek ve okuyabilecekken burada tıkanmak.
Şimdi iş başvurusu yaparsam kendi alanımda işe alınamıyorum.
O zaman sermaye oluşturayım ? Nasıl ?
Okulumu, bana yararlı olacak projeleri bırakıp fabrikada çalışarak sanırım.
Ya da birilerinin altında saatlerce asgari part time ezilerek alakasız bir işte.
Kaybedilen zaman, portföy, gençlik cabası.
1 yılda verilen teşvikler şaka gibi. Ben 1 sene öğrenci değilim.
Bu şekilde çözüm kümesi olmayan bir denklemde hapsolmak çok zoruma gidiyor.
Oysa ki kendi işimi, alanımda çalışmamı yaparak kendimi geliştirebilirdim.
Hadi yüzdelik vergiyi anlarım da bağkur nedir ?
Benim aylık üniversite masrafım bugün şartlarında bağkur ödemesinin kat kat altında.
Projeler yapsam kazanacağım para da buna eşdeğer noktadayım.
Üzücü.

diviloppe
Автор

Şirketi türkiyede değil de ingilterede kursam olur mu sıkıntı çıkar mı? türkiyede hep vergi bagkur ücretleri var o yüzden istemiyorum

Plozkis
Автор

vıdolarınızla yenı tanıstım cok surukleyıcı tesekkurler vıdeolar ıcın

osmanbey
Автор

Bu vidyonun birde e fatura arşiv versiyonunu çeksen süper olur. Saygılar.

bpolat