Yurt dışında okumak: Berlin | 'Tren istasyonunda bekliyor gibi hissediyorum'

preview_player
Показать описание
Yurt dışına yerleşmeden önce Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde okuyan Sena, 2019 yılında Türkiye'den ayrılmış. OHAL döneminin başlaması, KHK'ların çıkması, üniversiteler üzerinde artan baskılar ve Barış Akademisyenleri'nin yaşadıkları, Sena'nın Almanya'ya yerleşmesinde karar verici etkenlerden olmuş.

Almanya'daki üniversite hayatına Bavyerya'nın Bayreuth şehrinde başlayan Sena, daha sonra Berlin Hür Üniversitesi'ne (Freie Universität Berlin) geçmiş ve eğitimine hâlâ bu çatı altında devam ediyor. Berlin'de ev bulmanın ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Sena, pandemi döneminde Berlin'e gelmiş olmasının kalacak yurt bulmasını kolaylaştırdığını ancak iş bulmasını zorlaştırdığını belirtiyor. İş bulamadığı dönemde Alman devletinden maddi destek aldığını söyleyen Sena, bu durumu "Sosyal devletin ne demek olduğunu anladım" sözleriyle anlatıyor.

Gelecekte, Türkiye'nin koşullarının değişmesi durumunda Türkiye'ye geri dönmek isteyeceğini belirten anlatıcımız, Berlin'deki yaşımını "Bir tren istasyonunda bekliyor gibi hissediyorum" diye özetliyor. Sena, Berlin'deki yaşamını, eğitimini ve gelecek planlarını +90 izleyicileriyle paylaştı.

#YurtDışındaOkumak #AlmanyadaOkumak #BerlindeYaşam
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Danimarka'da okumak👉 youtu.be/OWhb6edy_gc
"Yurt dışında okumak" serimizin tüm videoları👇

plus
Автор

Ben 2007de yurtdışında çıktım. O zamanlar bir Türk abi ile tanıştık. Abi okul bitsin geri dönüş yapicam diyince bana gülerek dediki, Avrupa'nın suyunu içen, havasını alan ve düzenini gören bir daha buradan gitmez. 15 yıl geçti ve halen burda yaşamaya devam. Batmış Almanyadan selam olsun:)

denisa.
Автор

Annesinden ev emekçisi diye bahseden güzel bir insan. ❤️

HakanCaliskan
Автор

Gözlerin dolu dolu boğazın düğümlenerek anlattın … Hislerimize tercümansın ve bi o kadar bilinçli bir bireysin . Tebrik ediyorum . Başarıların daim olsun .🎉

zeyneppp
Автор

Bu kişinin hikayesi bana Fatih Akın'ın Yaşamın Kıyısında filmindeki Ayten'i hatırlattı. 2012'den beri Berlin'e öğrenci olarak gelip sonrasında çok zorluklarla kalabilen biri olarak dinledim kendisini. Çoğumuz kendi derdimize düşüp memlekete uzaktan bakmakla yetindik, kendisi ise bizden daha iyi bir şeylerin peşinde. Yolu açık olsun.

peligraso
Автор

2023’te hiçbir şeyin değişeceğini beklemiyorum sen hiç vakit kaybetme direk doktora programını planlamaya başla

uK-iqwm
Автор

Canım kardeşim yolun bahtın açık olsun. inşallah hayallerini gerçekleştirebileceğin ülke iklimine ulaşırız

yasinnarin
Автор

Almanya'da yüksek lisans yapan biri olarak, ben de ileride umarım daha güzel olacak Türkiye'mize geri dönmeyi, yurdumuza katkı sağlamayı arzu ediyorum.. Sena gibi ben de Eskişehirliyim, bu videoya rastladigim için çok mutlu oldum

ArgonB
Автор

Istanbuldan sonra herhangi bir avrupa sehrine tasinmak inanilmaz bir degisim. inanilmaz bi luks. 2016 da tasindim avrupaya ve resmen insan oldugumu hatirladim. biz turkiye de yasamiyorduk, hayatta kalmaya calisiyorduk. halen daha orda kalanlar oyle.

ALINUED
Автор

videodan kendimden o kadar şey buldum ki. şu an türkiyede iyi bir üniversitede okuyorum ve etrafımdaki herkes yurt dışına gitmeye çalışıyor fakat ben türkiyede kalıp iyi bir iş bulmak için elimden geleni yapıyorum. yurt dışında yaşamak herkesi mutluluğa götürmez diye düşünüyorken bu arkadaşı görmek adeta geleceğimden bir yansıma gibi hissettirdi. umarım istediğim hayat standardını elde edebilirim de almanyada ot gibi yaşadıpım bir hayata maruz kalmam. ülkemde mutlu olduğum günleri görebilme umuduyla...

nilklc
Автор

Sen boşver buraları kız. Bizim derdimiz olsun o. Kendini yücelt oralarda ki görsünler bizim kızlarımız neler başarabiliyor. Arada kalmış gibisin. Sağlam dur. Bin o tren istasyonundan istediğin trene. Memleketine faydan oralardan da dokunur. 30 yıl da kalsan oralarda sen bizim kızımızsın. Cefakar ailene de selamlar olsun.

dutsesi
Автор

Türkiye hiçbir zaman değişmez sakın dönme. Biraz iyi gider tam değişti zannedersin sonra bir bakarsın hiçbir şey değişmemiş

atheoss
Автор

Kapitülasyo'nun etkilerini ''Beyin Göçü'' olarak çok iyi görüyoruz. Bu videodan da görmüş oluyoruz ki, insanlar yaşam şartlarının yüksek olduğu yere taşınırlar. Rekabetin pek mümkün olmadığı, akraba-dost kayırıcılığının yüksek olduğu ve rekabetin az olduğu bir ülkede insanlar mutlu olmaz.

HaciOsmanKoyudemir
Автор

Bende berline gelmistim cok muhtesem bir kadim sehirdir kendileri. Metro sistemi ise cok karisik . Ucuz biralar, Ucuz toplu tasima, mutlu insanlar. Bir sehir bu kadarmi harika olur. Almanyada diger yerlerede gittim ama Berlin gibisi yok hayir BERLIN bambaska❤️

miamiheats
Автор

Çok hoş bir video olmuş 👏🏻 Anlayan için çok güzel ayrıntılar var

sefakarahanli
Автор

ülkenin bu duruma geleceğini bilemezdik... siyasi kriz içinde yıllarım geçti; bilimin konuşulduğu bir ülke olmak istemiştim. köprü yol yaptık diyen bir kitle var artık; başların ayak ayakların baş olduğu bir ülke olduk. üzülüyorum

dna
Автор

İş bulamadım.
Almanya = İş bulana kadar aylık 500 euro vereceğiz.
Türkiye = Banane.Vergi ver

yigitsungur
Автор

Abla üniversite hayatından ziyade biraz kendi planlarını anlatmış. Bende kendi gözlerimden buraya niyetlenip yorumları okuyanlara birazda üniversite hayatından bahsetmek isterim.
Eğer Berlin gibi kültürel ve ırksal? açıdan çok karışık bir şehir dışında yaşıyorsanız sosyal hayat baya ölü ve bence içme üzerine kurulu. Üniversitelerde de aynı şekilde ben Türkiyedeki gibi bir sosyal hayat göremedim, millet genelde dersine girip sonra direk evin yolunu tutuyor yada kütüphanede oturup çalışıyor, kaldı ki en azından benim üniversitemin kampüs düzeni de sosyalleşmek üzerine tasarlanmamış yani Türkiyedeki gibi kampüste bir kafe sonra park tarzı yerler var ama yok. Heryerde böyle mi bilmiyorum ama kendi üniversitemde ve çevreden duyduklarıma göre burada üniversitelerde kulüp tarzı sosyal çevreler de çok yaygın değil. Ben makina öğrencisi olarak her halta koştursam bile şuana kadar bitek endüstri mühendisleri kulübüne denk geldim ve bu kulüpte girdikten sonra aktiflik konusunda beklentilerimi karşılamadı.
Dersler açısından ise mühendislik veya tıp alanı okuyorsanız burdaki üniversiteler bence içeriğin zorluğu anlamında olmasa da içeriğin çokluğu açısından Türkiyeye göre daha fazla zorluyor. Birde 3 hak kuralı diye öğrenci olarak çok saçma gelen ve strese sokan bir durum var(eğer bir dersin sınavından 3 kere kalırsan üniversiteden atılma ve almanya hatta bazı durumlarda avusturya da dahil olmak üzere o dersi içeren hiçbir bölümü okuyamama durumu). Bu kural da en azından bende yapabilecek olsam bile herşeyi "acaba yapamam mı" diye sorgulayıp kendimi iyice aşağı çekmeme neden oldu. Kısacası ağır bölümlerin ders hayatı bence stresli. Zaten elin hayatında bizim gibi üniversite sınavı görmeyip birbiriyle yarışmayan almanı da bu engellere takılınca "aman bu bölüm bana uygun değil seneye başka bölüme başvurayım ne olucak" diye düşünüp bırakıp gidiyor ve bölümünüze göre sonlara doğru okuyanların yarısından fazlası bölümü bırakabiliyor. Bana göre bu da sosyalleşmeyi zorlaştıran etmenlerden birisi ve tanışıp kurduğunuz çekirdek çevreden insanlar kaybolunca başkaları da kolay kolay sizi yanına almıyor ve istemeden yalnızlaşıyorsunuz.
Bunlar aklıma gelen kötü yönleri eğer iyi yönleri yazmak istesem çok daha fazla yazmam gerekirdi sanırım o yüzden burada bahsedilmeyen konuların da Türkiye'ye kıyasla daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz.

erdniealinik
Автор

Her şey gönlünce olsun, sağlıcakla kal, mutlu ol

ersinsaritepe
Автор

Helal olsun ya. Boğaziçililer bir başka oluyor abi. Kendini ne kadar da güzel ifade ediyor. Söylediklerinin hepsine katılıyorum. Bana sorarsan dönme Türkiye'ye. Boşver kendini geliştir ve arkana bakma. Bu ülkeye değmez!

arifyanar