Kocaeli ,Başiskele 'de Akşam Vakti

preview_player
Показать описание
#antik#history#romanhavası
Başiskele, İzmit’in hemen güneyinde ve tam karşısında yer aldığı için tarihi de İzmit tarihi çerçevesinde şekillenmiştir. Hatta ilk İzmit, Megaralılar tarafından Seymen ile Karşıyaka arasında (karayolunun güney sırtında, muhtemelen Kurdoğlu mahalli civarı) Astakoz adıyla bağımsız bir kent/site devleti olarak kurulmuştu. Etrafı surlarla çevrili olan şehir, tarım ve ondan daha ağırlıklı olmak üzere liman faaliyetleri ile geçimini sağlıyordu. Şehrin bağımsızlığının ve zenginliğinin numunesi olan M.Ö. 712 tarihli ilk Astakoz parası halen İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

MÖ 435’lerde yeni gelen göçlerle birlikte daha da güçlenip çevreye yayılan Astakoz, konumunun avantajlarını kullanarak zamanla Marmara ve Karadeniz ticaretine tek başına hâkim hâle gelmişti. Kuruluş tarihi itibariyle Roma’dan sonra (İstanbul henüz kurulmamıştı) ikinci sırada gelen Astakoz’la alâkalı bir çok rivâyet bulunur. Adının Aslardan / Astlardan (Hititler yada Osetler) geldiğini öne sürenler olduğu gibi Seymen önlerinde ilk avladıkları hayvan olan dev ıstakoza şükür adağı olarak verdikleri isimden geldiğini söyleyenler de bulunmaktadır. Güçlü donanmasına rağmen Astakoz, sürekli saldırılar ve depremler nedeniyle zamanla harâbe hâline geldi; sonra da Bitinlerin eline geçti. Bitinya Kralı I.Nikomedes ise şehri daha korunaklı karşı kıyıda yani bugünkü İzmit tarafında yeniden kurdurdu (MÖ 262 yada 264). Astakoz’un şöhreti karşı kıyıdaki Nikomedia’ya geçmesine rağmen kentin harâbeler üzerinde kısmen tekrar inşa edildiği hatta Konstantinopolis’in (İstanbul) kar ihtiyacı için Olimpos (Uludağ) Dağından getirilen karların günümüzde Taş/Buz Burun denilen Posidyum Burnundan gemilere yükleme yapıldığı ifade olunmaktadır.

Bitinya Krallığı sonraki süreçte Roma’nın bir Eyaleti olarak varlığını sürdürdü. Roma İmparatorluğu’nun MS ilk asrında Nikomedya ve çevresinde sıkı bir bayındırlık faaliyeti vardı. Şehir içindeki yollar onarıldığı gibi eski Astakoz şehrinin limanı olan Taşburun İskelesinden başlayan ve Nikaia’ya (İznik) uzanan bir yol açılmıştır. Bundan başka Vezirçiftliği Mahallesinden başlayan ve yine İznik’e uzanan yol ile Seymen’den başlayıp Ilıca’ya (Yeniköy-Yazlık) çıkan yol halk arasında Bağdat Yolu olarak anılır. Bu dönemde metruk Astakoz Tersanesi de Eribolos (Seymen) adıyla onarılmış; zamanla bir deniz ve ticaret merkezi hâline gelen Nikomedia ise İmparator Diokletyanus zamanında (280-306) Büyük Roma’ya başkentlik yapmıştır.

D.ROMA (BİZANS) – SELÇUKLU DÖNEMİ
BAŞİSKELE KAYMAKAMLIĞI
AB PROJE VE KOORDİNASYON MERKEZİ
Gel Gez Gör Başiskele Projesi
Proje Koordinatörü :Emin ÖZTÜRK
Рекомендации по теме