Taraful Haiducilor din Clejani

preview_player
Показать описание
(RO) Taraful Haiducilor din Clejani.
Alb-negru prelucrat
Muzica celor din Taraful Haiducilor (Taraf of Haidouks) a trecut graniţele ţării încă dinainte de Revoluţie. Au avut sute de concerte în Anglia, Japonia, America şi în multe alte ţări, au cântat pentru Johnny Deep, Nicolas Cage şi au apărut în mai multe producţii cinematografice.
Muzica le curge prin sânge celor unsprezece ţigani care formează astăzi Taraful Haiducilor din Clejani, iar pasiunea lor de a cânta se transmite celor care îi ascultă trezindu-le un chef fantastic de joc pe muzica lor. Comuna Clejani, localitatea în care trăiesc lăutarii a fost atestată în 1538. Tot atunci şi-au făcut apariţia aici şi primii ţigani, unii dintre ei lucrând pe moşia lui Mişa Anastasievici, iar alţii făcând cărămizi sau remarcându-se prin talentul de cânta. De atâtea secole, ei îşi spun”ţigani” şi se mândresc cu asta. Clejanii nu vor să se fandosească numindu-se rromi. Taraful din Clejani, aşa cum s-a numit la început, a luat fiinţă în 1983, bazele fiind puse de Ion Albeşteanu, un renumit dirijor, eforturilor acestuia alăturându-se şi Speranţa Rădulescu, etnomuzicolog. Primele ieşiri din ţară ale tarafului au fost în 1988, în perioada regimului comunist, în Franţa şi Elveţia.

Drumul străinătăţii.

În 1990, muzicanţii primeau vizita lui Stepháne Karo şi Michel Winter, doi belgieni fascinaţi de muzica lor. “Ne-au propus să colaborăm, să plecăm în străinătate şi să cântăm. Ne-am gândit bine ce să facem, dacă să plecăm sau nu pentru că nu-i cunoaştem. Am vorbit cu soţiile noastre, pentru că familia pentru noi este pe primul loc, şi după câteva zile le-am spus celor doi că suntem de acord”, povesteşte Caliu, unul dintre vechii membri ai tarafului. Avea doar patru ani când a pus mâna pe vioară şi a început să “fure” muzica de la cei mai mari din grup. “Eram ca un mic extraterestru. Urmăream foarte atent ce făcea maestrul Albeşteanu şi făceam şi eu. În 1973 m-am dus la Şcoala de Muzică şi m-am perfecţionat. Cânt şi astăzi în taraf şi sunt foarte mândru”, mai spune Gheorghe Anghel (zis Caliu).

La scurt timp, au semnat cu casa de discuri “Crammed Discs” şi la începutul anului 1992 aveau deja scos primul lor album “Musique des Tsiganes de Roumanie”. Impresarul lor a decis atunci să le schimbe numele din Taraful din Clejani în Taraful Haiducilor (Taraf of Haidouks). “Aşa au apărut neînţelegerile cu privire la titulatură. Noi suntem vechiul Taraf din Clejani. Toate cântece sunt ale noastre. Ioniţă a făcut parte din grupul nostru şi este de fel din Clejani, foarte cunoscut în România alături de Viorica, soţia lui, care îşi spune din Clejani fără să fie de fel de la noi din sat, cântă alături de un taraf din Bucureşti, în cadrul căruia nici unul dintre muzicieni nu este din Clejani. Îşi spun Viorica şi Ioniţă din Clejani sau Taraful din Clejani, dar noi suntem vechiul Taraf de la Clejani. Numai că ei au ieşit mai mult în faţă în România, pentru că au apărut mai mult la televizor, şi aşa au ajuns să-şi facă mai multă faimă în ţară. Ioniţă a fost cu noi, cu Taraful din Clejani, din 1990 până în 2003-2005, până şi-a făcut trupă separat. Pe unde mă duc în România şi spun că sunt din Taraful Haiducilor de la Clejani, oamenii mă întreabă dacă eu cânt cu Ioniţă. Nu eu cânt alături de el, ci Ioniţă cânta cu noi în turnee”, povesteşte Caliu.

Au cântat pentru Johnny Deep. Lăutarii s-au făcut cunoscuţi în peste 16 ţări, cântând cu sălile arhipline. Au fost de mai bine de 15 ori în Japonia, au cântat austriecilor, francezilor şi belgienilor, ajungând până în America de Sud. În 1995 i-au atras atenţia actorului Johnny Deep după un concert susţinut la Paris. Prietenia s-a legat rapid între ţiganii români şi celebrul actor, după un timp propunându-le să joace într-un film, alături de el. Lăutarii au apărut în filmul “Omul care plânge”, produs de jurnalista Sally Potter, în 2009, alături de John Turturro şi Johnny Deep, românii interpretând rolul familiei acestuia din urmă. Actorul a rămas impresionat de muzica lor şi i-a luat acasă să-i cânte o noapte-ntreagă. “Am fost la casa lui din Los Angeles şi am cântat. Ne-a dat 100.000 de dolari şi ne-a asigurat toate condiţiile, este un om extraordinar”, mai spune Caliu, liderul tarafului.
Preluat de la:
Vatra Satelor din România
Рекомендации по теме