Θωμάς Μπακαλάκος - Πέρα στους πέρα κάμπους (Πιάνο)

preview_player
Показать описание
Μουσική Νουβέλα - Vanguard
Πέρα στους πέρα κάμπους

Έργο για πιάνο σε τρία μέρη
Μουσική νουβέλα από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου», εμπνευσμένη από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι.

Με τη σύνθεσή του αυτή ο Θωμάς Μπακαλάκος, αναφέρεται στον ερωτισμό των γυναικών της ενδοχώρας των νησιών του Αιγαίου.

Απόστολος Παληός - Πιάνο

Μέρος 1 / Part 1 00:00
Μέρος 2 / Part 2 04:47
Μέρος 3 / Part 3 09:43

Thomas Bakalakos
Music Novel - Vanguard
Pera stous Pera Kampous

Composition for Piano in 3 Parts
Music Novel from the collection "Metalakseis - Aegean", inspired by homonymous folk song.

With this composition, Thomas Bakalakos refers to the eroticism of women in the inland of the Aegean islands.

Apostolos Palios - Piano

--

Η κάθε μουσική νουβέλα είναι ένα έργο οργανικής μουσικής που εξελίσσεται με μια ευρείας κλίμακας αξιών αγωγικής και δυναμικής.

Τις πληροφορίες για τη διαμόρφωση αυτών των δύο σημειολογικών επιπέδων και εκείνων του ρυθμού και της αρμονίας, ο συνθέτης τις δημιουργεί κυρίως στο πρώτο σημειολογικό επίπεδο του έργου.

Δημιουργεί εκεί μια δομή μελωδίας, η οποία είναι εκφραστική μουσικών μηνυμάτων και νοημάτων, η καθαρότητα των οποίων είναι ανάλογη με τη συμβατικότητα των γλωσσικών μουσικών σημείων που δημιούργησε και χρησιμοποίησε, σε διάφορους συνδυασμούς ο συνθέτης, αλλά και στην επιδέξια πλοκή συνταγματικών και παραδειγματικών σχέσεων με τις οποίες τα αξιοποίησε.

Όλα τα παραπάνω είναι λειτουργικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τις μουσικές νουβέλες, δηλαδή γι’ αυτό το είδος των έργων, τα οποία είναι περιγραφικού και αφηγηματικού χαρακτήρα, με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφήματα ανθρώπων, που έζησαν το δημοτικό τραγούδι στη λειτουργικότητά του.

Ο συνθέτης είδε πολλούς ανθρώπους σε τέτοιες καταστάσεις, έζησε και ο ίδιος πολλές.
Ο Θωμάς Μπακαλάκος (1948) είναι Έλληνας συνθέτης που γράφει τα έργα του στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα, αξιοποιώντας τη δυτική μοντέρνα συνθετική τεχνοτροπία με το δικό του τρόπο. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που κάνει τα δύο αλληλοαναιρούμενα μουσικά συστήματα, της τονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, να αγαπηθούν στο ίδιο έργο. Τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό αφενός για να επιτυγχάνει στο έργο το μουσικό ανάλογο της κοινωνίας, δηλαδή μια απεικόνισή της με μουσικό τρόπο και αφετέρου να δημιουργεί στο έργο, τη θεατρικότητα που επιδέχεται το θέμα, το σενάριο του έργου.

Τη συνθετική του δραστηριότητα χαρακτηρίζει ο αγώνας που δίνει, με έργα και μουσικές πράξεις, να φέρει την Ελληνική Μουσική Γλώσσα στο προσκήνιο.

Ως εμπροσθοφυλακή σε αυτόν τον αγώνα αξιοποιεί τις μουσικές του νουβέλες, ένα νέο είδος μοντέρνων έργων κλασικής μουσικής δωματίου, τα οποία μορφολογικά είναι πιο κοντά, με εκείνα της κατηγορίας έργων χαρακτήρα.

Η κάθε μουσική νουβέλα είναι εμπνευσμένη από ένα δημοτικό τραγούδι και φέρει τον ίδιο τίτλο με αυτό.
Δεδομένου ότι το δημοτικό τραγούδι είναι ο κυριότερος θεματοφύλακας της Ελληνικής Μουσικής Γλώσσας, είναι λογικό να αποτελεί μία από τις καταλληλότερες πηγές έμπνευσης, για τη σύνθεση έργων στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα.
Αυτό ακριβώς πραγματεύεται ο συνθέτης στο αντίστοιχο τμήμα της δικής του Μουσικής Πρότασης Σύνθεσης και δημιουργεί τις μουσικές του νουβέλες. Παίρνει τα γλωσσικά μουσικά σημεία του ομώνυμου δημοτικού τραγουδιού, τα μετουσιώνει ώστε να γίνουν δικά του μουσικά δημιουργήματα και με αυτά ως δομικά στοιχεία συνθέτει την ομώνυμη μουσική νουβέλα. Είναι δηλαδή η κάθε μουσική νουβέλα μια θετική μετάλλαξη του ομώνυμου δημοτικού τραγουδιού.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

[...Δεδομένου ότι το δημοτικό τραγούδι είναι ο κυριότερος θεματοφύλακας της Ελληνικής Μουσικής Γλώσσας, είναι λογικό να αποτελεί μία από τις καταλληλότερες πηγές έμπνευσης, για τη σύνθεση έργων στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα...], απόσπασμα από επίσημο σχόλιο..!

AthSamaras