Μία κυβέρνηση που έχει εξειδικευθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση όλων των προβλημάτων της χώρας μας

preview_player
Показать описание
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 19/09/2024, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

- Το σημερινό νομοσχέδιο αφορά στην ουσία πρόσθετες διαδικασίες και προσλήψεις, οι οποίες είναι μάλλον ο βασικός σκοπός του, η κύρια επιδίωξή του, αφού οι προσλήψεις είναι το μοναδικό που καθορίζεται πλήρως. Πρόκειται δε, για ένα υποσύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που ορίζεται εδώ ως Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει και μη Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν είναι κωμικοτραγικό;

- Όπως φαίνεται, πάντως, αποτελεί ένα ακόμη εγχείρημα για επικοινωνιακή κατανάλωση από μία κυβέρνηση που έχει εξειδικευθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση όλων των προβλημάτων της χώρας μας, αντί να προσπαθεί να τα επιλύσει, από ένα Υπουργείο που παρουσιάζει μία ρόδινη εικόνα για την οικονομία μας, όταν τόσο η καθημερινότητα όσο και οι οικονομικοί δείκτες τη διαψεύδουν, όπως έχει, άλλωστε, διαπιστωθεί ακόμη και από τους Financial Times, που μας χαρακτηρίζουν ως τη φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης. Δεν είναι κατάντημα;

- Επίσης, από τη Moody's, που ούτε τώρα μας έδωσε επενδυτική βαθμίδα, ενώ μας προειδοποίησε για το δημογραφικό πρόβλημα και για τα απειλητικά δίδυμα ελλείμματα των ισοζυγίων μας. Πώς να δώσει, άλλωστε, επενδυτική βαθμίδα σε ένα κράτος που το έχουν εγκαταλείψει 1.300.000 πολίτες του από το 2010 έως το 2023 για να επιβιώσουν, επιδεινώνοντας το ήδη καταστροφικό δημογραφικό, που τα χρέη του στους προμηθευτές του μόνο τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. τον Ιούλιο;

- Οι θετικές δε, προοπτικές που σημείωσε η Moody's, οφείλονται μόνο στις συστημικές τράπεζες που αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων που τις διέσωσαν, για να τους ληστεύουν με τις υπέρογκες προμήθειες και τους τόκους τους, καθώς επίσης για να πλειστηριάζουν τα σπίτια τους με τεχνάσματα, όπως αυτά που ανέφεραν, που κατήγγειλαν οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παράδοξο, βέβαια, να διαμαρτύρονται και να κατηγορούν την κυβέρνηση σήμερα οι συγκεκριμένοι βουλευτές, όταν έχουν υπογράψει τα πάντα μεταξύ των οποίων και το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.

- Κύριε Υπουργέ, ισχύει ότι οι τράπεζες είχαν ασφαλίσει με «Heading» τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οπότε κερδοσκοπούν σήμερα εις βάρος αυτών των δανειοληπτών στηριζόμενες στην άδικη απόφαση του Αρείου Πάγου; Ελπίζοντας να μας απαντήσετε, αν και δεν το πιστεύουμε.

- Απορούμε, ειλικρινά, γιατί καταναλώνετε άδικα τόσο το δικό μας χρόνο όσο και το δικό σας και του προσωπικού του Υπουργείου σας με τέτοια νομοσχέδια, όπως το σημερινό; Με την έννοια ότι δεν βλέπουμε καμία χρησιμότητα, αλλά μόνο πολυπλοκότητα αντί για απλοποίηση, η οποία δημιουργεί απλά την ανάγκη σκόπιμων, πρόσθετων πελατειακών προσλήψεων.

- Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε το νομοσχέδιο αντιπαραγωγικό και περιττό, ενώ το μόνο θετικό στοιχείο του είναι ο πρόσθετος προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αν και δεν είναι στο αναγκαίο ύψος για τη στήριξη της οικονομίας μας ούτε επιμερίζεται ως προς τις χρήσεις. Είναι τελείως ασαφές, δηλαδή.

-Ειδικά, όσον αφορά την οικονομία μας, η κυβέρνηση θριαμβολογεί προπαγανδίζοντας για τα εξής. Πρώτον, για την άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης. Δεύτερον, για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τρίτον, για την πτώση της ανεργίας. Τέταρτον, για τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις.

Εύλογα, εν πρώτοις, αφού όλοι οι άλλοι οικονομικοί δείκτες της χώρας μας είναι στο βαθύ κόκκινο, όπως το δημόσιο χρέος, τα δίδυμα ελλείμματα, ειδικά, το θηριώδες εμπορικό ύψους 19,3 δισ. το επτάμηνο, το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, το κατά κεφαλήν εισόδημα όπου είμαστε πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη, σύντομα, θα μας περάσει και η Βουλγαρία, το ωρομίσθιο που είμαστε τελευταίοι, τα καταφέραμε, ο μέσος πραγματικός μισθός, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση του πληθυσμού κ.ο.κ.. Η αλήθεια, όμως, είναι η παρακάτω.

- Πρώτον, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2019 έως το 2023 συνολικά ήταν μόλις 5,9% από τα 183 δισ. στα 194 δισ.. Οπότε, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ο υψηλότερος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Δεύτερον, το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι ένα κλάσμα, ο αριθμητής του οποίου το χρέος αυξάνεται χωρίς σταματημό. Συγκριτικά, δε, με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που μετράει είναι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το οποίο αυξήθηκε από 356 δισ. το 2019 ή 194% του ΑΕΠ στα 406 δισ. το 2023 ή κατά 50,5 δισ.

- Τρίτον, εκτός του ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 9,9% παρά τον τουρισμό τον Ιούλιο από 9,5% τον Ιούνιο, είναι εξαιρετικά υψηλή αφού έχει παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα παρά το ότι έχουν μεταναστεύσει από το 2910 έως το 2023 1.300.000 εργαζόμενοι.

- Τέταρτον, σε σχέση με τον τουρισμό είναι αδιανόητο να θριαμβολογεί η Κυβέρνηση για τις αφίξεις αντί για τα έσοδα,.
Рекомендации по теме