Circaetus gallicus άλμα στους ουρανούς Δάσος Καισαριανής

preview_player
Показать описание
🎈 🦅 Καισαριανή: άλμα στους ουρανούς …
- 🎈🎈
💦 Ο αετός έμεινε αναγκαστικά μακριά από το φυσικό του περιβάλλον για δύο ολόκληρα χρόνια. Ήταν τραυματισμένος και αμέσως μετά ο κορονοϊός, αλλά το πλήρωμα του χρόνου έφτασε.
Απελευθερώθηκε στο δάσος στην Καισαριανή, μετά από δυο χρόνια καραντίνας ο αετός κοντοστέκεται, κοιτάζει μπροστά, ανοίγει τα φτερά του, τα ζυγιάζει και πετάει προς την ελευθερία.
💥 Ο φιδαετός πρωταγωνιστής στην ανοιχτή γιορτή απελευθέρωσης και άλλων άγριων πουλιών, προσφέροντας σε όσους βρέθηκαν εκεί μια μοναδική εμπειρία.
Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής προσφέρει βοήθεια σε τραυματισμένα άγρια είδη της πανίδας: το 2021 σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ καθώς έγιναν 8.153 εισαγωγές από 201 διαφορετικά είδη άγριων ζώων.
| ℹ️ ℹ️
Πληροφορίες

🎈 Κιρκαετός (Circaetus) | Φιδαετός
Circaetus gallicus (Κιρκαετός ο γαλατικός) Short-toed (Snake) Eagle, = κοντοί γαμψώνυχες.
ℹ️ Ο φιδαετός είναι το μοναδικό είδος κιρκαετού στον ελλαδικό χώρο, με επιστημονική ονομασία Circaetus gallicus που δεν περιλαμβάνει υποείδη αλλά, σύμφωνα με τους περισσότερους ορνιθολόγους, δύο χρωματικές φάσεις

ℹ️ Η ελληνική ονομασία φιδαετός, παραπέμπει ευθέως στις διατροφικές συνήθειες του είδους.
ℹ️ Aνήκει στο γένος Circaetus που περιλαμβάνει 6 είδη, όλα αφρικανικά, με εξαίρεση το C. gallicus, που είναι το μοναδικό που πετάει και στην Ευρασία, όπου αναπαράγεται κατά τη διάρκεια του θέρους.
ℹ️ Ημερόβιo αρπακτικό του Παλαιού Κόσμου, με κύριο όγκο του πληθυσμού στη δυτική και νότια Κεντρική Παλαιαρκτική, ενώ στα βόρεια φθάνει μέχρι το γεωγραφικό πλάτος των ~60°. Κάποιοι απομονωμένοι θύλακες αναπαραγωγής βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, στην Κίνα και νοτιοανατολικά στην Ινδονησία. Στην τελευταία και στην ινδική υποήπειρο, ζει και αναπαράγεται ολόκληρο το χρόνο.

ℹ️ Οι μεσογειακοί πληθυσμοί περιλαμβάνουν τη ζώνη του Μαχρέμπ στην Αφρική, μεγάλο τμήμα της Ιβηρικής, την κεντρική και νότια Γαλλία, τα Απέννινα, τα Βαλκάνια, και τη Μικρά Ασία. Ακόμη ανατολικότερα το είδος εξαπλώνεται στα όρη του Καυκάσου και του Ζάγκρος (Ιράν), τη Μέση Ανατολή και μικρό τμήμα της χερσονήσου του Σινά. Προς βορρά, οι κύριοι αναπαραγωγικοί πληθυσμοί βρίσκονται (ή βρίσκονταν –ο πόλεμος δεν άφησε τίποτε όρθιο) στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ κάποια άτομα έχουν παρατηρηθεί μέχρι το Λένινγκραντ.
Στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι αποδημητικό, ερχόμενος το καλοκαίρι μόνο για να φωλιάσει και ξαναφεύγει το φθινόπωρο.

ℹ️ Μεταναστευτικές οδοί
Ο φιδαετός, αν εξαιρεθούν οι πληθυσμοί της ινδικής χερσονήσου και κάποιων νησιών της Ινδονησίας, είναι μεταναστευτικό είδος. Οι περιοχές διαχείμασης περιλαμβάνουν μία σχετικά στενή ζώνη στο Σαχέλ της Αφρικής και, από τη Σενεγάλη μέχρι την Αιθιοπία. Η μετανάστευση πραγματοποιείται από τα τέλη Αυγούστου-Σεπτέμβριο, μέσω του Γιβραλτάρ, του Βοσπόρου και του Ισραήλ. Η παρακολούθηση των πληθυσμών της Β. Ιταλίας, έδειξε ότι περνάνε στην Αφρική μέσω της Σικελίας, ενώ ένα δακτυλιωμένο πτηνό από τους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της Γαλλίας, έφτασε στον Νίγηρα σε 20 ημέρες, καλύπτοντας μιαν απόσταση 4700 χιλιομέτρων.
Βασική προϋπόθεση για την αναπαραγωγή των πληθυσμών του φιδαετού είναι η αφθονία σε ερπετά -κυρίως φίδια-, καθώς και η ύπαρξη μεμονωμένων δέντρων. Συχνάζει σε ξερά μέρη με αραιή ξυλώδη βλάστηση και πέτρες, όπως η μεσογειακή μακία γη, τα γκαρίγκ (garrigues) και περιοχές με φρύγανα. Γενικά, το ελληνικό τοπίο που περιλαμβάνει και τα τρία αυτά είδη οικοτόπων, είναι ιδανικό.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί σε περιοχές με αραιά πεύκα και μικτά δάση, ενώ τα χωράφια αποτελούν ανοικτές περιοχές κατάλληλες για κυνήγι.. Στα ανατολικά της επικράτειάς του, βρίσκεται σε στεπώδεις περιοχές, ενώ στα βόρεια συχνάζει σε πυκνά και παραποτάμια δάση, ειδικά όταν συνορεύουν με βάλτους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εμφανίζεται σε ημι-άνυδρες περιοχές με αγκαθωτούς θάμνους, όπως η σαβάνα.
Οι περιοχές αναπαραγωγής του φιδαετού κυμαίνονται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 2000 μέτρων περίπου, ενώ περιστασιακά, στο Μαρόκο και την Ινδία, μπορεί να φθάσει ακόμη ψηλότερα.

Το φτερούγισμα του φιδαετού είναι πολύ χαρακτηριστικό, διότι είναι πολύ ισχυρό και εξαιρετικά αργό για ένα πτηνό του μεγέθους του, και συχνά περιγράφεται ως «πέταγμα σε αργή κίνηση» (slow motion flight). Οι πτέρυγες, σε εμπρόσθια όψη, είναι κρατημένες σχεδόν σε ευθεία, παράλληλη με το έδαφος θέση, επίσης ο φιδαετός χρησιμοποιεί την τεχνική της αιώρησης (hanging) και της αιώρησης με λίκνισμα των φτερούγων (hovering) όταν κυνηγάει με συνθήκες δυνατού αέρα.
Τρέφεται κατά 84% με φίδια, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι τρωκτικά (5%), σαύρες (4%) και μικρές χελώνες (4%).
Αποκτά αναπαραγωγική ωριμότητα στα 3-4 χρόνια και είναι μονογαμικός στις περισσότερες περιπτώσεις.
Рекомендации по теме