PLANCKIN MAAILMA

preview_player
Показать описание
© Katse Kaikkeuteen 2019

Tilaa ohjelman YouTube-kanava!

Seuraa ohjelmaa Facebookissa!

Seuraa ohjelmaa Instagramissa!

Ota yhteyttä kommenttien ja kysymysten kera!

PLANCKIN MAAILMA

Mikä on kuumin mahdollinen lämpötila? Yks Planckin lämpötila. Entä lyhin mahdollinen matka? Yks Planckin pituus. Kauanko valolla kestää kulkee sellanen? Yks Planckin aika. Pelleileksää? En. Mikä ihme se on se Planck?

INTRO

Meidän makroskooppisen maailman mittailemiseks voidaan käyttää kansainvälisen yksikköjärjestelmän arkisia mittayksiköitä, kuten senttimetrejä tai milligrammoja, mutta entäs sitten kun mitataan sähkömagneettisen säteilyn aallonpituuksia tai fotonien massaa? Mikroskooppinen maailma vaatii uudet mikroskooppiset yksiköt, jotka ei oo pelkästään SI-järjestelmän yksiköitä käytännöllisempiä vaan myös luotettavampia ja tarkempia tässä uudessa hiukkasmaailmassa. Max Planck oli saksalainen fyysikko, joka ensin avas oven kvanttimekaniikkaan ja sen jälkeen joutu luomaan yksiköt joilla sitä pysty ymmärtään. Vaikka se oli Albert Einstein joka ylsi kaikkein korkeimmalle, se johtu siitä että se kiipes ensin seisomaan Max Planckin harteille.

MUSTA KAPPALE

Musta kappale on fysiikassa käytetty termi ideaalikappaleesta, joka on mustin kaikista mustista. Se absorboi kaiken siihen kohdistuvan säteilyn, heijastamatta siitä mitään, mutta termisen tasapainon saavuttaakseen sen täytyy myös emittoida yhtä paljon energiaa itsestään. Klassinen fysiikka ei kyenny selittään mustan kappaleen säteilyä, minkä takia tästä tuli kiistelty ongelma. Max Planck kehitti ensimmäisenä tyydyttäviä esityksiä mustan kappaleen säteilyn luonteesta ja nää sen esitykset vaati erään todella oudon oletuksen, sen että tää valon säteily ei oliskaan mitään energia-aaltoo, vaan pieniä konkreettisia yksiköitä, joita se kutsu nimellä energia-alkio. Planck ei olettanu että tää kvantittunu energia olis mitään muuta kun hänen väliaikasen teoriansa väliaikanen piirre. Mutta kun se kerto tästä ajatuksesta Berliinin tiedeakatemialle joulukuussa 1900, kvanttimekaniikka sai alkunsa. Vuonna 1918 energia-alkio tunnettiin nimellä fotoni, Planck sai fysiikan Nobel-palkintonsa ja koko maailman aavisteltiin olevan pohjimmiltaan kvanttiluonteinen. Yks outo olettamus johti oivallukseen siitä, että kaikki koostuu hiukkasista. Max Planck kehitti uutta tiedettä selittääkseen vanhoja ongelmia ja onnistu siinä samassa avaan oven täysin uuteen ja käsittämättömään maailmaan, jota vanha tiede ei kyenny selittään.

LISTA LUONNONVAKIOISTA

Koska kvanttimekaniikka mullisti kaikki meidän käsityksen luonnon toiminnasta, sen käsittelemiseks täyty luoda uusia luonnonmukasia järjestelmiä. Max Planck kehitteli ja esitteli niin kutsutut Planckin yksiköt, jotka perustuu luonnossa esiintyviin fysiikan vakioihin. Näistä ensimmäinen on Einsteinin suhteellisuusteoriasta johdettu vakio, valonnopeus, jota merkitään pienellä kursivoidulla c-kirjaimella. Toinen yksikkö on Isaac Newtonin painovoimateoriasta johdettu gravitaatiovakio, jota merkitään isolla kursivoidulla G-kirjaimella. Planckin yksinkertasilla yksiköillä oli välittömät ja syvälliset vaikutukset moderniin fysiikkaan, koska niiden avulla fysiikan lakeja esittävät yhtälöt voidaan esittää yksinkertasimmassa mahdollisessa muodossaan. Sen ansiosta ne helpottaa myös yhtenäisteorioiden kehittelyä. Nää yksiköt oli kuitenkin pohjimmiltaan lista luonnon vakioita ja kokoelma kirjotusasuja. Kvanttifysiikan tutkimuksen kannalta merkittävämpi esitys oli niin kutsutut Planckin perusyksiköt, jotka asetti uusia rajoja tälle uudelle hiukkasten muodostamalle universumille.

PLANCKIN PERUSYKSIKÖT

Kaikkiin laskennallisiin mittajärjestelmiin liittyy joitakin perus¬yksiköitä, esimerkiksi SI-järjestelmässä pituuden perusyksikkö on metri. Planckin järjestelmässä pituuden perus¬yksikkö on Planckin pituus. Se tarkottaa kaikkein lyhintä mahdollista etäisyyttä, jota voi matemaattisesti laskee ja fyysisesti mitata. Sitä pienempien matkojen laskeminen vaatii niin suuren energian keskittämistä niin pienelle alueelle, että se rikkois suhteellisuusteoriaa ja epätarkkuusperiaattetta. Planckin järjestelmän energian perusyksikkö on Planckin energia. Se on energiamäärä joka vaaditaan yhden Planckin pituuden mittaamiseen sekä maksimimäärä energiaa, jonka niin pienelle alueelle voi keskittää ennen mustan aukon muodostumista. Säieteoriassa Plancin energia on kaikkien värähtelevien säikeiden keskimääränen energia. Kaikki alko niin kutsutusta Planckin vakiosta, joka historiallisena päivänä 1900 osotti, että fotonin energian määrä on suoraan verrannollinen sen taajuuteen. Ja tää sama Planckin vakio mahdollisti Albert Einsteinin teorian valosähkösestä ilmiöstä, josta sille myönnettiin fysiikan Nobel-palkinto 1921...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kohdassa 1:57 asiavirhe, mustin musta kerää itseensä (vai mikä onkaan oikea termi) 99, 995% valosta. Tämä uusin mustin musta on kuitenkin niin tuore uutinen, että siitä ei tiedetty vielä tätä jaksoa käsikirjoittaessa.

petuluikku
Автор

Kiitos herrat tämä oli taas kerran mukavaa tietoa kupoliin..

downmotor
Автор

Huhujen mukaan Niko ei vieläkään ymmärrä että mikä on Planck

jarkko
Автор

En ymmärtänyt hevon vittua mut muuten hyvä video 👍

jukkapoika
Автор

Tätä samaa kommenttia on pyöritelty tällä kanavalla jo paljo (syystäkin), mutta pakko se on silti vielä itsekkin mainita että ansaitsisit paljon enemmän tilaajia tälle kanavalle tai kenties jonku rahoittajan sun videoille. Erittäin nöyrät kiitokset Rikulle että jaksat sekä vaivaudut tähän kaikkeen. Kiitos!

puistokmisti
Автор

Pitäskö mun hävetä sitä etten oo koskaan ennen kuullu planckista?

jole
Автор

Tykkäsin jo. Katson huomenna välitunnilla.

mikaelmakela
Автор

Kiva nähdä Nikokin taas ruudussa Rikun parina 😊 👍🏽 Kaksikko siis kasassa taas

NetSurfer_
Автор

Kaikkein pienin asia on niin pieni ettei ihmisten mittavälineillä pysty sitä mittaamaan. Kaikkein suurin asia on niin suuri ettei ihmisten mittavälineillä pysty sitä mittaamaan. Mitätön ja mittaamaton. Mistä me tiedetään kumpi on kumpi? Tai entä jos ne ovatkin molemmat saman kokoisia? Tai ehkä ne ovatkin yksi ja sama asia?

iwasntrealanyway
Автор

Mun aivokapasiteetti ei riitä ymmärtämään ees puolia tästä, mut silti hyvä video!

omenoita
Автор

Uskon että video on niin vanha ettei kukaan tähän vastaa mutta, jos mustan aukon syntymiseen tarvitaan uskomattoman iso massa pieneen tilaan miten musta aukko voi syntyä lisäämällä energiaa plackin energiaan? Mistä se saa tarvittavan massan?

Luwle
Автор

Ihanaa, korkeelentosta asiaa ymmärrettävässä muodossa

asparagustav
Автор

katottiin fysiikan tunnil sun noit ekan tuotantokauden jaksoi:D

vade
Автор

En tajunnu sit vittu mitää mut kiinostava video

Mike-fpkh
Автор

opin 7 minuutis enenmän ku koulussa 7 vuodessa

sunmutsis
Автор

Kyllä kaikkein pienin mitta löytyy ku kattoo housuun

mirohanninen
Автор

Minäkin olen pohtinut pienintä mahdollista lapsuudessani. Olen varmaan Planckin reinkarnaatio.

Animahullu
Автор

Ei kyllä peruskoulussa 90-2000 luvulla, meikälle opetettu tällässii mittayksiköitä/kaavoja, joten tätä videota katelessa, en kyllä pysynyt kärryillä yhtää :D (enkä ole yli 30 vuoden elinaikana tarvinut mitää muuta kuin niitä tuttuja, metri, sentti, kilo jne.). Hyvä video tämä oli silti ja se sai minultakin 10 atomin kokoisen peukun.

TheTono
Автор

Tuleeko keskiviikon kontakti enää takaisin?

bilemasukka
Автор

Kuulin juttua et nikon muna on 1 planckin mitta

eetu