Στέλλα Κλειδά, Ειρήνη Κούτσουτου, μαθήτριες ΕΠΑΛ - Από Οικονομολόγοι… Καπετάνισσες

preview_player
Показать описание
“Μέγα το της θαλάσσης κράτος” Η φράση αποδίδεται από τον Θουκυδίδη στον Περικλή, αλλά δεν ήταν το σημερινό θέμα που διαγωνίστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στην νεοελληνική γλώσσα.
Απλά αποδεικνύεται… επίκαιρος τόσο όσο και ο Γ. Θεοτοκάς, που με το κείμενο του “Παραινέσεις ενός πατέρα του καιρού μας, αποτέλεσε το θέμα του διαγωνισμού της πρώτης μέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.
Με μια φωνή οι μαθήτριες του ΕΠΑΛ Χίου Στέλλα Κλειδά και Ειρήνη Κούτσουτου, μας είπαν ότι το θέμα ήταν εύκολο αν όχι από τα αναμενόμενα, που λόγω επικαιρότητας συνδέονταν πιθανά με το περιβάλλον.
Οσο αφορά τη ρήση του Περικλή αποδεικνύετια προφητική αφού και οι δύο μαθήτριες μας είπαν ότι είχαν επιλέξει την Οικονομική κατεύθυνση αλλά στην πορεία δεν βλέπουν άλλο μέλλον στην στεριά, οπότε θα επιλέξουν την εισαγωγή τους στην Ακαδημία Πλοιάρχων Οινουσσών.
Οσον αφορά τον Θεοτοκά ήξεραν ότι είναι Χιώτης, για την ακρίβεια Πυργούσης αλλά δεν ήξεραν πολλά για το έργο του.
Με την ευκαιρία ας γνωρίζουν τα παιδιά του ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν, πάνω σε ένα κείμενο προβληματισμού του Γ. Θεοτικά ότι γεννήθηκε το 1905 και πέθανε το 1966. Δικηγόρος, κορυφαίος λογοτέχνης από τους μεγάλους διανοητές της γενιάς του 1930.
Το 1929 εξέδωσε το δοκίμιό του «Ελεύθερο Πνεύμα», που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε ως «μανιφέστο" της Γενιάς του '30» και συνεργαζόταν με λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ το 1933 κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό του έργο, το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος Αργώ.
Η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε με το «Bραβείο πεζογραφίας» το 1939 για το μυθιστόρημά του «Το Δαιμόνιο». Το έργο του διακόπηκε όμως προσωρινά λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Τον Οκτώβριο του 1944 συναντά τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος του ζητάει να αναλάβει όποια δημόσια θέση επιθυμούσε. Αν και τελικά δεν ανέλαβε ο Θεοτοκάς συνέταξε υπόμνημα για την κατάσταση των πνευμάτων στην Αθήνα το Φθινόπωρο του 1944. Στις 10 Μαΐου 1948 παντρεύεται την βυζαντινολόγο Ναυσικά Στεργίου στη Θεσσαλονίκη.
Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τις περιόδους: 16 Φεβρουαρίου 1945-10 Μαΐου 1946 (αποπεμφθείς από την κυβέρνηση Τσαλδάρη. και 1952-1953. Ο Γεώργιος Θεοτοκάς ασχολήθηκε και με την πολιτική: υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Νομού Χίου το 1955, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την εκλογή του.
Τον Σεπτέμβριο του 1963 συμμετείχε μαζί με τον Ευάγγελο Παπανούτσο στην Υποεπιτροπή Παιδείας της Ενώσεως Κέντρου, η οποία συνέταξε ένα πλήρες σχέδιο για το εκπαιδευτικό σύστημα σε περίπτωση που η Ένωση Κέντρου ανελάμβανε την εξουσία. Το 1964 διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η σύζυγός του Ναυσικά Στεργίου πέθανε τον Ιούλιο του 1959 μετά από νόσο που της είχε διαγνωσθεί από τα τέλη του 1956. Το 1966 ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά την Κοραλία Ανδρειάδη. Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου του 1966 στην Αθήνα, σε ηλικία μόλις 61 χρόνων, από καρκίνο στο συκώτι, ο οποίος δεν είχε διαγνωσθεί έγκαιρα.
Η προσωπική του Βιβλιοθήκη του δωρήθηκε και βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη Κοραή.
Рекомендации по теме