NHZA, Ο Όρκος και το άγραφο δίκαιο των βοσκών στον Ψηλορείτη - Chania Film Festival (trailer)

preview_player
Показать описание
Στις 26/10/2023 θα πραγματοποιηθεί η Επίσημη Προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ο όρκος των βοσκών του Ψηλορείτη εκφράζει τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά τις πολλές όψεις μέσα στις οποίες εξελίχθηκε ένας κοινωνικός και κοινοτικός μηχανισμός συνοχής, επίλυσης διαφορών και εθιμικού δικαίου, προερχόμενος από το μακρινό μας παρελθόν.
Μέσα από τη δημιουργία του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ "Νήζα Ο Όρκος των βοσκών" στόχος είναι να ξαναδούμε τους τρόπους και τις εθιμικές παραδόσεις, οι οποίες συνέθεσαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Ψηλορείτη και τον κόσμο των βοσκών.
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός και η δομή του του ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται με βάση την εξιστόρηση του όρκου ως άγραφου θεσμού και κοινωνικού μηχανισμού μέσα από το βίωμα και το λαϊκό πολιτισμό, την επιστημονική τεκμηρίωση και κοινωνική έρευνα, τη νομική επιστήμη καθώς και τη σημασία της πίστης. Η έρευνα του ντοκιμαντέρ εστιάζεται στην Ι.Μ Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου και τη σημασία που είχε ο όρκους για τους βοσκούς με αρχικές μελέτες περιπτώσης τις περιοχές Ανώγεια, Ζωνιανα και τα Λιβάδια.
Αποτελεί αναμφίβολα μια ενεργή διαδικασία για τις ποιμενικές κοινότητες της Κρήτης, η οποία γίνεται κληρονομιά από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά ανάμεσα στους βοσκούς με σημαντικά ιερά τοπωνύμια από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι.
Το παρόν έργο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του τμήματος Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης δράσεων πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα.

Αποτελεί παραγωγή της εταιρείας Πολιτιστικής Διαχείρισης Androidus Project Tank σε συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου “ο Αυλοπόταμος” καθώς και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων.

Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ συναπαρτίζουν οι Γιώργος Καλομοίρης, Αντώνης Νταγιαντάς, Μανώλης Φοινικιανάκης, Σπύρος Ρουμελιώτης, Μαρίνα Γεροντή.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φοινικιανάκης
Ηχοληψία και επεξεργασία ήχου: Σπύρος Ρουμελιώτης
Μοντάζ και χρωματική επεξεργασία: Τάσος Σταματάκης
Κάμερες συνεντεύξεων: Ηρακλής Πακιουφάκης
Οργάνωση και επικοινωνία: Μαρίνα Γεροντή

Κινηματογράφηση συμπληρωματικών πλάνων:
Μανώλης Φοινικιανάκης, Τάσος Σταματάκης, Ηρακλής Πακιουφάκης, Androidus Project Tank.
Πλάνα drone: Τάσος Σταματάκης

Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ που αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στον όρκο και το εθιμικό δίκαιο συμμετέιχαν οι εξής:

1) Πατέρας Ραφαήλ, ηγούμενος Ι.Μ Δισκουρίου, Θρησκευτική Προσέγγιση
2) Πετούση Βασιλική, Δ/ντρια του Εργαστηρίου Έρευνας για το Κοινωνικό Φύλο, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου και της Παρέκκλισης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κοινωνιολογική Προσέγγιση.
3) Άρης Τσαντηρόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Ανθρωπολογίας , Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ανθρωπολογική Προσέγγιση.
4) Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος- Ερευνητής. Η προσέγγιση του μύθου.
5) Νίκος Σκουλάς, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης. Νομική Προσέγγισης
6) Δημήτρης Παρασύρης, Βοσκός Ψηλορείτη, περιοχή Ζωνιανά Μυλοποτάμου. Βιωματική Προσέγγιση
7) Αριστείδης Νύκταρης, Βοσκός Ψηλορείτη, Λιβάδια Μυλοποτάμου. Βιωματική Προσέγγιση
8) Νίκος Βρέντζος, Βοσκός Ψηλορείτη, περιοχή, Ανώγεια . Βιωματική Προσέγγιση
9) Δημήτρης Καλλέργης, Βοσκός Ψηλορείτη, Ανώγεια, Αφήγηση.

Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ έχουν επιμεληθεί οι:
Γιάγκος Χαιρέτης Μουσικός, Αυτοσχεδιασμός στο λαούτο και τη λύρα.
Βασίλης Δραμουντάνης, Μουσικός, Αυτοσχεδιασμός στο μαντολίνο.

Τη διενέργεια των συνεντεύξεων και της οργάνωσης του ντοκιμαντέρ έχουν επιμεληθεί οι:
Γιώργης Καλομοίρης
Αντώνης Νταγιαντάς
Δημήτρης Καλλέργης
Рекомендации по теме