ΡΑΧΙΩΤΙΚΟΣ( ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ)- ΑΜΠΑΣ: ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ

preview_player
Показать описание
ΚΥΖΙΚΕΙΑ 2015- ΛΙΜΑΝΙ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ
Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη»
Χοροδιδάσκαλος: Γιαννακάρας Θεόδωρος

ΡΑΧΙΩΤΙΚΟΣ (ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ): Στη μουσική ζωή της Ικαρίας την πιο σημαντική θέση κατέχει ο Ικαριώτικος χορός με τις παραλλαγές του. Είναι καθαρά τοπικός σκοπός, ως προς τη μελωδία, αλλά και ως προς το βηματισμό. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι του χορού, ο παλιός και ο καινούριος.
Παλιος Ικαριωτικος: Ο παλιός είναι αυτός που παιζόταν παλαιότερα (και με τη λύρα και την τσαμπούνα) και η μελωδία του ήταν πιο απλή, με λίγες μουσικές παραλλαγές. Επίσης είχε και στίχους. Χορεύονταν σε κύκλους με τα χέρια δεμένα σταυρωτά και είχε απλό βηματισμό.
Νεος Ικαριωτικος: Ο νεότερος Ικαριωτικος είναι εξέλιξη του παλιού. Η μελωδία έχει εμπλουτιστεί και υπάρχουν αρκετές παραλαγές της πάνω σε κάποιο βασικό μοτίβο που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του νησιού (πχ. περαμαρίτικος). Οι παραλλαγές δεν είναι μόνο μουσικές, αλλά και χορευτικές (π.χ. αργός, τσαμούρικος κλπ.), όπου και σ' αυτή την περίπτωση οι διαφοροποιήσεις γίνονται ανάλογα την περιοχή και υπάρχουν και αντιστοιχίες με τις μουσικές παραλλαγές. Οι δεξιοτέχνες του βιολιού έχουν ο καθένας τον «δικό του» Ικαριώτικο, που σημαίνει ότι παίζουν με ιδιαίτερο τρόπο προσθέτοντας ο καθένας τα δικά του στολίδια. Μ' αυτό τον τρόπο ο Καριώτικος συνεχίζει κατά κάποιο τρόπο την εξελικτική πορεία του ακόμα και σήμερα. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχει τάση να τυποποιηθεί ο χορός σε μία - δύο παραλλαγές, μουσικές και χορευτικές, που είναι γνωστές σε ένα πλατύ κοινό κυρίως μη Ικαριωτών. Σίγουρα το ζήτημα απαιτεί περισσότερη έρευνα σε βάθος για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον Ικαριώτικο.

ΑΜΠΑΣ: Αποκριάτικος χορός και χορευόταν στο χωριό ''Χόρα'' της Σάμου. Είναι σούστα, χορεύεται έντονα και κυρίως τα αγόρια με ανοιχτά τα πόδια που είναι κοροϊδευτικά για τις απόκριες.
Рекомендации по теме