Aan de slag met FMEA | Bureau Tromp

preview_player
Показать описание
FMEA staat voor ‘Failure Mode and Effects Analysis’ en is een bekende Lean Six Sigma tool. Het is een gestructureerde werkwijze die je helpt om te onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn bij het mogelijk falen van een proces of product. Hierdoor kan je op voorhand constructieve maatregelen nemen om de kans op fouten te verlagen, de impact te verminderen of zelfs fouten te voorkomen.

FMEA staat voor ‘Failure Mode and Effects Analysis’ en is een bekende Lean Six Sigma tool. Eerst werd FMEA veel toegepast in de luchtvaart- en automobielindustrie. Denk bijvoorbeeld aan de Apollo missies in 1960. Tegenwoordig spreidt de toepassing van deze tool zich echter uit over diverse sectoren.
Benieuwd wat FMEA is en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan? In deze video kom je het te weten!

Een FMEA is een gestructureerde werkwijze die je helpt om te onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn bij het mogelijk falen van een proces of product. Hierdoor kan je op voorhand constructieve maatregelen nemen om de kans op fouten te verlagen, de impact te verminderen of zelfs fouten te voorkomen.

Een FMEA bestaat uit de volgende 3 fasen:
• De Measure fase: Hierin worden de processtappen gerelateerd en geprioriteerd aan de input variabelen.
• De Analyse fase: Deze fase zorgt ervoor dat je de hoofdoorzaken in een proces vindt.
• En de Control fase: Waarin de maatregelen uiteindelijk worden gedefinieerd.
De zojuist benoemde fasen dragen er uiteindelijk aan bij dat er input wordt gegenereerd voor het ‘out of control action plan’ (OCAP).

Een FMEA kan je op verschillende momenten gebruiken:
• Bijvoorbeeld tijdens de ontwikkeling van nieuwe systemen, processen of producten.
• Of Wanneer bestaande ontwerpen of processen veranderen.

Binnen een FMEA wordt uitgegaan van 3 elementen met betrekking tot fouten:
1. Severity; dit zegt iets over hoe ernstig de fouten zijn.
2. Frequency of occurence: dit zegt iets over hoe vaak de fouten voorkomen.
3. En de Likelihood of detection: de kans dat de fout wordt opgemerkt.
Elk element wordt beoordeeld op een schaal van 1 tot 10. Wanneer je deze elementen vervolgens met elkaar vermenigvuldigt krijg je het Risk Priority Number. De uitkomst van het Risk Priority Number helpt je om te bepalen welke processtappen het grootste risico hebben en als eerste aangepakt moeten worden. Over het algemeen geldt dat actie noodzakelijk is, wanneer de waarde van RPN groter is dan 120.

Bij het invullen van een FMEA kan je input krijgen vanuit vele verschillende bronnen; denk bijvoorbeeld aan een brainstormsessie of een ishikawadiagram waar we eerder een video over hebben gemaakt. De output van een FMEA geeft je uiteindelijk een lijst met acties om oorzaken en fouten te voorkomen en een overzicht met genomen acties uit het verleden.

Over Bureau Tromp:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Interessant onderwerp.. de RPN zoals benoemd wordt in het filmpje is voor veiligheid en risico analyses beter bekend als de formule van Fine en Kinney..

queleth