TIP OKUMAYIN (!)

preview_player
Показать описание
#akademiklink #tıp #doktorluk
YKS sonucunuz geldi ve ilk 1000'e girdiğinizi öğrendiniz. Tercihlerinizde "tıp" yazdınız.... Ve hayatlarınızın hatasını yaptınız❗ Tıp okumak neden bir hata? Immünolojist ve Hematolog iki uzman doktor hocamızla "tıp okumak pişmanlık mı" bunun üzerine konuşuyoruz! Hazırsanız, başlayalım!

🔸 Instagram ve Twitterda da farklı içeriklerimiz ile sizleri bekliyoruz:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bir doktor olarak söylemek isterim ki, çalışmayı sevmeyen, insanlara yardım edince mutlu olmayan, sorumluluktan kaçan insanlar doktorluktan uzak dursun. Böyle insanlar doktor olunca, hem kendilerine, hem hastalarına, hem de meslektaşlarına zararları dokunuyor. Tıbbın ilk kuralı "önce zarar verme" dir.

mikail
Автор

ÖSS'de il birincisi olduğumdan ve o dönemki birinciler hep mühendislik yazdığından tüm tercihlerim mühendislikti (son 2 tercihim boştu, babam da boş kalmasın ben yazabilir miyim dedi ve Cerrahpaşa ve Çapayı yazdı, NE DE OLSA BEN ÜSTTEKİ TERCİHLERİMİ KAZANACAĞIM HAVASINDAYDIM). ÖYS sınavım ÖSS kadar iyi geçmedi ve son tercihim olan Cerrahpaşa'ya girdim. Çok mutsuz başladığım üniversite hayatımda 3. sınıftan itibaren hastalara dokunmaya başladığımda HERŞEY İNANILMAZ DEĞİŞTİ. Cerrahpaşa'daki son günüm bittiğinde keşke en başından bir daha okuyabilsem dedim, inanılmaz zevk aldım okul hayatımdan. Ardından ilk tus sınavımda Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı oldum. Bir hastanın kırığını düzeltmek, ağrısını kesmek, hareketini geri kazandırmak muhteşem bir duygudur. Çok çalışmayı sevmeyen, insanlarla iletişim kurmak istemeyenler tabiki tıp yazmasın (hatta çok çalışmayı gerektiren başka bölümleri da yazmasın). Bir daha dünyaya gelsem yine tıp yazmak yine Ortopedi uzmanı olmak isterdim.

sinankahraman
Автор

Göz hastalıkları uzmanıyım. Tıp okunur mu? Tıp yazılır mı? Gibi sorular yanıtlanmadan önce adayların hayatla ve gelecekle ilgili beklentilerini oturup düşünmeleri gerekir. Türkiye için konuşacak olursak: Doktorluk mesleğinde iyi para kazanılır mı, evet ortalamanın üstünde kazanılır ama karşılığında ciddi bir bedel ödemeniz gerekir(Uzun eğitim süresi, stres, rekabetçi bir ortam, çok yoğun çalışma saatleri vs). Saygınlık ve prestiji var mı? Evet var. Ülkemizde hekimlik bu açıdan hala en tepededir. Ancak bunun da bedeli vardır. Ömür boyunca okuyup öğrenme süreci, kendini geliştirme kaygısı devam edecektir. İyi bir doktor olmak ve bunu sürdürme ömür boyu fedakarlık ve çalışma ve okuma gerektirir. Eğer çalışmak, okumak, fedakarlık gibi konularda kendinize güveniyorsanız tıp yazabilirsiniz. Eğer keyfinize düşkünseniz, insanların sizden bir şey istemesi rica etmesi hoşunuza gitmiyorsa(çünkü bütün meslek yaşamınız boyunca herkes sizden bir şey isteyecek, rica edecek) sabırlı değilseniz, insanlarla iyi iletişim kuramıyorsanız iyi bir aday olmadığınız kanaatindeyim. Tıp yazacaksanız bu yolun zorlu, fedakarlık ve adanmışlık gerektiren bir yol olduğunu unutmamanızı öneririm. Saygılar…

esat
Автор

Osman hocanın yeğeni 35k yapmış. Yeğeni tıp kazansın diye gençleri mühendisliğe yönlendiriyor😀

takiyuddin
Автор

Genç bir pediatri uzmanı olarak bu konu hakkında söyleyebileceğim bir kaç şey olduğunu düşünüyorum. Tıp fakültesini bitirmek için sahip olmanız gereken özellikler ile mesleği icra etmek için sahip olmanız gereken özellikler çok farklı, ve çoğu öğrenci bunu mezun olana kadar fark etmiyor. Sabırlı, zeki, kolay adapte olabilen, dirayetli, başkalarını kendisinin önüne koyabilen, ömür boyu fedakarlığı göze alabilen, insanların mutluluğundan mutlu olabilen ama üzüntüsünden yıkılmayan, uykusuzluğa dayanabilecek, biraz stoik, hiçbir zaman her şeyi bildiğini iddia etmeyecek mütevazilikte, ve özellikle bu mesleği bir zenginlik ve statü üretmek amacı ile icra etmeyecek biriyseniz yazın. Eğer böyle biri olamayacağınızı düşünüyorsanız ne kendinize ne de hastalara yararınız olur. Biliyorum, 18 yaşında kendinizi tanımak çok zor ama şunun bilincinde olmanızı istiyorum, bu mesleği seçtiğinizde, o Dr. ünvanı ömür boyu peşinizi bırakmayacak. Buna hazır olmanız gerekiyor.

eaaa
Автор

50 yaşında mutsuz bir mimarım. Doktorda olsam bi b.k olmayacakmış demek için dinliyorum

Sakurahayatim_
Автор

Doktorluk gerçekten sevilmeden yapılacak meslek değil. Üst komşum doktordu. Ben sabahları ekmek almaya giderken kadın daha yeni evine dönüyordu. 5-6 saat anca uyuyordu. Daha neler neler... ama bunlara rağmen her işe gittiğinde gözlerinin içi parlıyordu.

cagatai
Автор

Hocam bilgisayar mühendisliği okumayın videosu da yapar mısınız lütfen, sıralamalar biraz durulsa hoş olur :D

arthurmorgan
Автор

Pamir hocayla aynı dönem aynı fakülte mezunuyum. Bugün doktor olduğuma pişman değilim ama uzmanlığımı alana kadar her gün pişmandım. Cerrah olmak istiyordum, tus çalıştım, kazandım, asistanlıktan istifa ettim, sonra tekrar tus çalıştım. Başka bölüm kazandım. 35 yaşına kadar ciddi bir ömür törpüsü doktorluk süreci, stres, nöbetler ve pişmanlık dolu. Sonrası ise kişiye göre, seçtiği bölüme göre zor ya da görece zor devam ediyor. Asla kolay değil. Ama Atilla hocanın dediği gibi hastaların hayatına dokunmak, Allah rızası kazanmak beni mutlu ediyor. Çok şükür bugünüme.

Drzynpbn
Автор

Pamir Hocamız sessizliği ve sakinliği ile daha çok şey anlatıyor.

cenkgungor
Автор

2 Doktor da mükemmel insanlara benziyor. Üsluplara dikkat edin. Böyle insanların doktor olması beni mutlu etti

Desmondreis
Автор

pamir abi hocanın insan psikolojisini bu kadar iyi bilmesi konuşurken dikkatli olması ve insanın kararını kendinin vermesini söylemesi beni çok etkiledi. hayat yanlış bir karar için çok uzun sözü beni iyi hissettirdi. pamir abi hoca biraz daha doktorluk adına karamsar gibi gözüksede benim kendimi keşfetmeme yarayacak soruları sormama vesile oldu ''neden'' sorusunu kendime sormayı ve alacağım bütün kararları böyle almaya karar verdim. bence doktorluk tam bu abiye göre :) atilla abide farklı perspektif katmış orası zaten övgüye layık. fakat pamir abinin hassas ve duygusal bir düşünce sistemi var gibi ve bu kapitalist modern dünyada bulamayacağımız bir durum, kaşısındaki insanı birey olarak gören, kimsenin iç dünyasına el uzatmayan bir abi kendime bir abi gibi çok yakın hissettim ve doktor olmayı ne kadar çok istediğime karar verdim çok teşekkür ederim sizlere :)

bendenizsekerlerinogluyum
Автор

Üniversiteden yeni mezun olmuş bir mühendis abiniz olarak gençler size tavsiyem yks birincisi de olsanız puanım boşa gitmesin diye tercih yapmayın, sevdiğiniz mesleği tercih edin. Gastronomi istiyorsanız onu okuyun, mühendislik istiyorsanız onu okuyun, hayatınızı zehir etmeyin

goktug
Автор

İnfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji alanında asistan doktor olarak çalışan biri olarak Atilla Uslu’ya hak veriyorum. Mesleki tatmini harika, rahat peşinde olmamak lazım. Çalışmayı seven biri için muazzam bir meslek. Sorunlarımız olabilir, mücadele ederiz, düzeltiriz. Gülün dikeni var, muhakkak ki. Yine de mutluyum, pişman değilim. İyi ki tıp, iyi ki doktorluk😊

erenozturk
Автор

Behçet hocam sabancı öğrencileri olarak size ulaşmaya çalışıyoruz. Öğrenim ücretimiz 1 milyon 100 bin TL oldu. Yaklaşık 33.500 dolara tekabül ediyor. Tamamen aynı eğitimi aldığımız yabancı arkadaşlarımıza ise bu eğitim 24.500 Dolar olarak sağlanmakta. Bize ulaşabilirseniz sabancı ile ilgili konuşmak için size konuk olmak isteriz

SeyyidaliCebeci
Автор

hastane projesi çizmiş mimar olarak doktorlarla bir hayli vakit geçirdim. gerçekten çok çalışıyorlar... üniversite tercihini sadece maddiyat odaklı yapan kişiler hayatlarını kendilerine zehir ediyorlar net... 18 yaşında hayat tecrübeniz yok fakat tecrübesi olan insanlarla iletişime geçmek için müthiş enerjiniz var... doktorla konuşun, mimarla konuşun, diş hekimi ile konuşun, öğretmenlerle konuşun... iletişimde bulunacağınız her meslek erbabı kişilere, doğru soruları sorarsanız, inanın gözlemleriniz sizi istediğiniz yere ulaştırır. bu arada aile ile iletişimi, babalarınızın hayat tecrübelerini, annelerinizin hayata bakışını asla küçümsemeyin... her ebeveyn çocuğu için en iyisini ister...aile çatışmalarını bitirin artık... nihayetinde insan ailesi ile iyi olduğu kadar sağlıklıdır / mutludur....

mas
Автор

“Hayat yanlış bir kararı sürdürmek için çok uzun” teşekkür Pamir abi

PrinceTheodred
Автор

Tıp fakültesini ucundan kazanıp yazmıyorsanız derece yapmışsanız yazılacak bir yanı yok. Ben tercih yaparken meslek garantisi var ve ben mühendislik yazarsam iş arayamam network oluşturamam iletişimim zayıf diye yazdım. Ama maalesef şuanda doktorluk yapabilmem için o iletişim de lazım. Muayenehane açmak istiyorsan o network de lazım. Okuldaki hiçbir işe yaramayan rehber öğretmenler tıp tıp diye yönlendirdiği çocuklardan bir geri bildirim alsalardı. Tıp fakültesinin sıralamaları bu kadar yüksek olmazdı. Her geçen sene daha da düşüyor düşmeyi de hakkediyor. Ege üniversitesi tıp fakültesinden mezun olalı 2 hafta olmadı. Sempati duyduğum cerrahi branşları da mobbing yüzünden yazıp yazmasam mı düşünmekten duramıyorum. Ülkenin sayılı üniversitelerinde sayılı hocalarından eğitim alabilecek bir sıralama elde ettiyseniz, bunu tıp yazarak heba etmeyin gençler. 10 11 sene çabalayıp şehir hastanesine 100-120k arası maaşla çalışacaksınız, işini yapsın diye defalarca tartıştığınız personellerle aranızdaki maaş farkı 3 kat bile yoktur. Ama verdiğiniz emek ve çektiğiniz çile 10 kattan fazladır. Özetle doktorlar ortalamaya bakarsanız az kazanmıyor evet ama fiyat/performans bir meslek olmaktan çok ama çok uzak.

huseyin
Автор

Ben size doğru soruyu sorayım doğru cevabı vereyim....
Türkiye'de tıp okunur mu? --- Okunur
Türkiye'de doktorluk yapılır mı? ---- Yapılmaz. Rica ederim.

MrErdem
Автор

Hocamın dediğine katılıyorum. Ben de saygın olduğu söylenen bir mesleğe sahibim. Ancak hiçbirimiz insan hayatına dokunan bir doktor kadar minnet ve saygıyı hakedemeyiz.

SG-vqcf