BM İklim Değişikliği Konferansı Başkanı Alok Sharma CNN Türk'e konuştu...

preview_player
Показать описание
Bir yanda deniz salyası bir yanda kuraklık ve dahası. Doğa alarm veriyor. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele git gide önemini artırıyor. Kasım ayında 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı var. Masada iklim değişikliği ile mücadele atılan ve atılacak adımlar olacak. CNN TÜRK muhabiri Gülşen Coşkun detayları 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı Başkanı Alok Sharma ile konuştu.

COP 26'NIN ÖNEMİ NE? VE BU KONUDA İNGİLTERE'NİN ÖNCELİKLERİ NELER?

"2015'te Paris'te biraraya gelindiğinde bu konuda yapılabilecek her şeyi hayata geçirme konusunda anlaşıldı.
Küresel ısınmayı düşürmek ve 1.5 dereceye yaklaştırmak için elimizden ne geliyorsa yapmak için anlaştık ve görülüyor ki çoktan 1 derecenin üzerindeyiz. Etkileri de dünyanın 4 bir yanında hissediliyor. Deniz suyu seviyesi yükseliyor, şiddetli fırtınalar milyonların hayatını etkiliyor dünyanın farklı noktalarında. Türkiye'de bulunduğu konum, coğrafya itibari ile iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden. İşte bu nedenle küresel ısınmada 1.5 derece limitini tutturmamız gerekiyor. Yapılabilecek her şey yapılmalı. Biz COP 26'da ülkelerden, emisyonları azaltmak için iddialı planlar hazırlamalarını istiyoruz, çoktan başlayan iklim değişikliği ile mücadele planlarını ve gelişen ülkeler için finansman sağlanması, adım atılmasını istiyoruz. "

TÜRKİYE'Yİ ZİYARETİNİZİN AMACI NEDİR? TÜRK BAKANLARLA NELER KONUŞTUNUZ VE COP26 İÇİN TÜRKİYE'DEN BEKLENTİLERİNİZ NELER?

"Geçtiğimiz aylarda pek çok ülke ile birçok videokonferans ve yüz yüze görüşme gerçekleştirdim.. tüm ülkelere mesaj aynıydı;'' emisyonların bu yüzyılın yarısına kadar tam olarak sıfıra inmesi yönünde adımlar atmalıyız. Burada da aynı konuları konuştuk. Çevre Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Enerji Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptım. Bu görüşmelerin bir bölümü Türkiye'de temiz enerji dönüşümü için nasıl birlikte çalışırız başlığıydı. Türkiye'nin büyümesi gerektiği söyleniyor bu nedenle daha çok enerjiye ihtiyaç var ama bunun yöntemi temiz enerji olmalı. Daha çok yenilenebilir enerji, rüzgar gücü olmalı ve Türkiye'nin attığı adımlar konusunda da çok etkilendim. Türkiye bu konuda, yenilenebilir enerji konusunda çok iyi bir ilerleme kaydediyor. Türkiye'nin böyle büyümesini destekliyoruz. Bunun dışında Türkiye ile daha çok yenilenebilir enerji sektöründeki projeler ve yatırımların desteklenmesi konusunu konuştuk"

EĞER BU SORUN HEMEN ÇÖZÜLMEZSE EN KÖTÜ SENARYO NEDİR?

"En kötü senaryo '' bir felaket...''
Sinyaller bize gösteriyor ki; küresel ısınmada her 1 derecede, böyle giderse dünyanın 4 bir yanında milyonlarca insan etkilenecek. Deniz seviyelerinin yükselmesi, fırtınalar. En büyük etkileri de tarımda, turizmde, insanların günlük yaşamlarında. Bu ülkede ya da dünyanın 4 bir yanında. İklim değişikliği ülkelerin coğrafi sınırlarını tanımıyor. Bu nedenle birlikte çalışmalıyız.

PEKİ HÜKÜMETLER, İŞ DÜNYASI VE BİREYLER OLARAK BİZLER NE YAPMALIYIZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE İÇİN

"Bu problem sadece hükümetlerin değil aynı zamanda iş dünyasının, toplumların hepimizin sorunu. TÜSİAD'ta da bir konuşma yaptım. İş dünyası bu konuda rol almalı. Bizim bir kampanyamız var ''sıfır için yarış'' adında, iş dünyası bu hedefler için imza atıyor. Buna nasıl ulaşılır gibi. Ben uluslararası yatırımcılarla konuştuğumda şu çok açık onlar için de yeşil, çevreci ekonomiye yönelmek çok büyük bir yatırım avantajı. Aynı anda çevreci yeşil büyüme ve emisyonların sıfıra inmesi ile çevreyi temizleyebiliriz.

#CNNTÜRK
#Sondakika
#İklimDeğişikliği
Рекомендации по теме