Κ. Υφαντής στο One Channel: Δύσκολα θα αποφύγουμε την κλιμάκωση με την Τουρκία

preview_player
Показать описание
Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμάκωση που υπάρχει από πλευράς Άγκυρας το τελευταίο διάστημα σχολιάζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην εκπομπή One Direct.

O καθηγητής χαρακτηρίζει ως «θετικό γεγονός» τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, διότι «ακόμα και αν δεν βγει κάτι ουσιαστικό, που δεν θα βγει, είναι σημαντικό να υπάρχει επαφή και να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο».

Ακόμα, σχολιάζει τη σημασία της Τουρκίας για τη δύση. «Είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, σε ευαίσθητη περιοχή. Παρόλα αυτά δεν ήταν ποτέ αξιόπιστος εταίρος» εξηγεί.

«Η κατάσταση χειροτερεύει τα τελευταία τρία χρόνια» λέει ο κ. Υφαντής αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, ο Ερντογάν ένιωθε ανασφαλής και έψαχνε συμμάχους. Τους βρήκε στους εθνικιστές της χώρας του και υιοθέτησε τη ρητορική τους. Έκτοτε έχουμε μια όξυνση, μια ρητορική κλιμάκωση. Αυτά που κάποτε έλεγαν μεσαία στελέχη, πλέον τα λέει ο ίδιος ο πρόεδρος. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει όσα λέει. Και πλέον είναι σε δίλημμα. Είτε να προχωρήσει μέχρι τέλους είτε να υποχωρήσει. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς. Είτε θα πρέπει να αντιδράσουμε είτε να υποχωρήσουμε» σημειώνει.

Για την διεύρυνση της ατζέντας από πλευράς Τουρκίας, υπογραμμίζει ότι «ξέραμε τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και διατηρούσαμε την αντιπαράθεση παγωμένη. Τώρα η Τουρκία, διεύρυνε την ατζέντα, σε Κύπρο, νότια Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή. Δημιουργεί ένα προηγούμενο για το Αιγαίο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς».

Μάλιστα, ο κ. Υφαντής επισημαίνει, ότι «δύσκολα θα αποφύγουμε την κλιμάκωση με την Τουρκία».

«Αλλά τι επιλογές έχουμε, εάν υλοποιηθούν τα σενάρια που διακινούν οι Τούρκοι;» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής αναφέρεται και αναλύει μια στρατηγική που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι Τούρκοι σε βάρος της χώρας μας.

«Εάν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Καστελόριζο, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι αυτό θα γνωμοδοτήσει υπέρ της Τουρκίας. Για το θέμα του Αιγαίου, όμως, θα αποφασίσει υπέρ μας. Γι’ αυτό οι Τούρκοι προτιμούν μια περισσότερο πολιτική διαδικασία, όπως τη διαιτησία. Εκτός εάν προκληθεί μια σύντομη κρίση που θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της Άγκυρας» καταλήγει.

Рекомендации по теме