SAKLIKENT KANYON FETHİYE/MUĞLA

preview_player
Показать описание
Saklıkent Kanyonu, Antalya ile Muğla sınırını çizen Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu, Saklıkent Milli Parkı‘nın içerisinde yer alan doğa harikası bir güzellik. Büyük bölümü Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan Saklıkent Kanyonu, Antalya’nın Kaş ilçesine komşu.
Suyun kolaylıkla aşındırdığı kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir yapıda oluşan kanyonun uzunluğu 18 km, yüksekliği ise 200 metreye ulaşıyor. Kanyonun tabanı şiddetli akan suyla dolu olduğundan su içinden giriş mümkün değil. Kanyonun dik yamaçlarına demir çubuklarla tutturulan 200 metrelik tahta köprüden girilen kanyon, özellikle yaz aylarında bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası.

Saklıkent Kanyonu’nun tarihçesi

Anlatılanlara göre bölgede hayvanlarını otlatan bir çobanın hayvanlarından birkaçının kanyon bölgesine girmesiyle tesadüfen keşfedilen Saklıkent Kanyonu, 1989 yılından bu yana kamuoyu tarafından biliniyor.
İçerisinde 16 adet mağaranın bulunduğu kanyonda günümüzden 3 bin yıl önceye uzanan yaşam izleri tespit edilmiş. 1995’te dönemin Dışişleri Bakanı Erdal İnönü’nün kanyon ziyareti sonrasında Türkiye ve dünyada ismi duyulan Saklıkent, 1996’da milli park statüsüne alındı.

Kanyon içerisinde yürüyerek belirli bir yere kadar ilerlenebiliyor. Ancak şiddetli su akışı ve keskin kayalar nedeniyle yürümek bir hayli zahmetli. Bu yüzden yürüyüş sırasında mutlaka lastik ayakkabı kullanmak gerekiyor. Terlikle yürürken ıslak zemin ve şiddetli su akışı nedeniyle yaralanmalı kazalar meydana gelebiliyor. Kanyon girişinde Eşen Çayı’nın üzerindeki kayalıklara yerleştirilen tahta iskeleler üzerinde ilerleniyor. Tahta iskelelerden sonra çayın dar vadi içerisinde akan buz gibi suyu ile temas ediliyor.

Saklıkent Kanyonu’nda ne yapılır?

Saklıkent Kanyonu, yürüyüşe çok uygun bir yer değil. Kanyonu ziyaret etmek isteyenlerin mutlaka bikini ya da mayo gibi deniz kıyafeti ve lastik ayakkabı ile hazırlıklı gelmelerinde yarar var. Türkiye’nin en heyecanlı rafting parkurlarından biri Saklıkent Kanyonu içerisinde. Rafting severler için Saklıkent’te 3 farklı rafting parkuru var. 45 dakika, 1.5 saat ve 3 saat süren parkurlarda profesyonel rehberler eşliğinde rafting yapılıyor. Rafting etkinliğine katılanlar rafting sonrasında çamur banyosuna götürülüyor.
Zipline, bungee jumping ve sunset tour adı verilen güneşin batışına tanık olunan akşamüstü yürüyüşü bölgenin en çok tercih edilen aktivitelerinden. Trekking ve doğa yürüyüşünden hoşlananlar için iki farklı yürüyüş rotası var. Kızılalan’dan başlayan Sazak Deresi, Yapılı Yol, Kocaboğaz, Tatlar, Üçova, Avdan, Karaağaç, Tırnacık ve Mangır’a uzanan güzergah ilk trekking parkuru. Bu parkur 16 km uzunluğunda ve antik dönemden kalma birçok esere sahip. Bir diğer yürüyüş rotası Kapanderesi’nden başlayan Menengiçdibi, Şappaklar, Kumeyakası ve Saklıkent’e uzanan güzergah 14.5 km uzunluğunda.

Saklıkent Kanyonu giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Saklıkent Kanyonu, her gün 08.00-22.00 saatlerinde ziyarete açık. Saklıkent Kanyonu giriş ücreti yetişkinler 4 TL, indirimli 2 TL, otomobil, kamyonet ve pikap 12 TL, otobüs 60 TL, motosiklet ve ATV 8 TL. Saklıkent Kanyonu yönetimi Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde. Girişte Müze Kart geçerli değil.
Kanyon içerisinde rahat yürümek için lastik ayakkabı almak gerekiyor. Kanyon girişindeki dükkandan lastik ayakkabı kiralamak için 5 TL, satın almak için ise 15 TL ödeniyor.

Saklıkent Kanyonu girişte kıyafet tavsiyeleri

Saklıkent Kanyonu’na girişte yanınıza alacağınız en önemli aksesuarlar lastik ayakkabı ya da deniz ayakkabısı, su geçirmez çanta ve elbise. Su geçirmez çanta cep telefonu, cüzdan ve fotoğraf makinenizi korumanız açısından şart. Cep telefonları için kullanılan su geçirmez kılıflar burada işinize yarayabilir. Islanmaya karşı havlu ve yedek kıyafetler de yanınızda olmalı. Kanyonun bazı bölümlerinde suyun bel seviyesini geçmesi nedeniyle çantanızı başınızın üzerinde taşımanız gereken yerler oluyor. Çantanızı hazırlarken taşıyabileceğiniz ağırlıkta olmasına dikkat edin. Akşam saatlerinde havanın serinlemesiyle birlikte ıslak kıyafetlerle üşümek ve hasta olmak ihtimal dahilinde. Bu yüzden yedek kıyafetiniz yanınızda olmalı. Yere düşmeye karşı plastik baret kullananlar da oluyor. Siz de sakarlık durumunuza göre önleminizi alın.

Saklıkent Kanyonu’na ne zaman gidilir?

Saklıkent Kanyonu’nu ziyaret için en doğru zaman yaz mevsimi. Temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığının zirvede olması, sıcaktan bunalanların kanyonu tercih etmesindeki en önemli sebeplerden. Hafta sonları ve resmi tatillerde yoğun ziyaretçi trafiği nedeniyle kanyonda hareket etmek zorlaşıyor. Bahar ayları ve hafta içi günler görece daha sakin. #saklıkentkanyon #fethiye
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Paylaşım için teşekkürler.sayenizde görmediğimiz yerleri görüyoruz.

onurunabisi
Автор

Ülkemizin her köşesinde bulunan, en güzel manzaraları, sizin için emek harcayıp, tanıtım amaçlı, sizlere sunuyorum,
Sizden tek istediğim, abone olup, diğer videolara bildirim almak için zili açmanızı rica ediyorum...
Keyifli izlemeler, saygılarımla..

sabanyukseldronetravel