Tre tips för din hundträning

preview_player
Показать описание
För en effektiv inlärning så uppmuntrar Rackaungarnas Hundskola tre stycken stödben. Dessa stödben är principer som går att använda i all typ av inlärning för att på ett positivt och effektivt sätt utvecklas tillsammans med sin hund.
1. Belöning – Eftersom alla vill ha lön för mödan och för att positiv förstärkning innebär en inlärning som utvecklas och är hållbar. Vilken belöning som är bäst är väldigt individuell, många hundar gillar korv, köttbullar eller leverpastej medan andra föredrar ostkrokar eller äppelbitar. Självklart finns det också hundar som inte alls gillar godis, de kanske föredrar en kampleksak eller favoritboll. Prova dig gärna fram vad som just din hund går igång mest på. De allra flesta hundar går träna med vanligt torrfoder hemma på köksgolvet men svårare miljöer kräver högre lön! Det går lära hunden saker även utan belöning men alternativet är att straffa fram en lydig hund vilket inte är kul för någon och kan innebära brott mot svensk djurskyddslagstiftning. När du plockar fram den mentala bilden av att du ger din hund ett kommando som den lyder blicksnabbt, har hunden då öronen uppmärksamt framåt och en viftande svans eller har den huvudet lågt och svansen mellan benen? Vi förespråkar inlärning genom samarbete med hunden och det får man genom att belöna önskvärda beteenden. Vilket leder in oss på nästa stödben.
2. Timing – De spelar inte någon roll hur bra belöning du har om du inte belönar det beteende du vill förstärka. I timingen ingår VAR du belönar hunden. Låter det konstigt? Vi tar koppelgående som ett exempel. Har du en hund som gärna går snett framför dig har du gissningsvis belönat hunden (som går på din vänstra sida) från höger hand, hunden vet alltså att godiset alltid brukar dyka upp precis framför dina fötter och därför vill den gärna gå där. Prova stoppa godiset i vänster ficka och belöna från din vänsterhand i höjd med ditt eget vänsterben och rätt snart kommer du upptäcka att hundens position automatiskt hamnat mer mot din vänstra sida. En annan del av begreppet timing är NÄR du belönar hunden. Det vanligaste fel-exemplet är sitt-stanna kvar: du sätter hunden och säger stanna, går bort och kommer tillbaka, när du är två steg ifrån hunden så reser den på sig och kommer fram till dig varpå du belönar. Problemet är bara att du belönade hunden inte för ett stabilt sitt, utan för att den reste på sig. Du kommer snart upptäcka att hunden kommer resa sig snabbare och snabbare, för det är precis vad du lärt den. Timingen sitter alltså i att belöna hunden innan den hinner resa på sig! Men om den alltid hinner resa på sig? Då har du ställt för höga krav. Backa tillbaka i träningen och gör övningen enklare igen, beteendet måste befästas mer innan ni kan utveckla. Hur vet man då när man ska gå framåt och när man ska backa? Vi presenterar stödben nummer tre!
3. Repetition – Eftersom övning ger färdighet. Det är ingen slump att repetition är stödben nummer tre, det är nämligen tre som är det magiska talet. Å ena sidan handlar det om att inte fastna i samma övning för länge, det blir tråkigt både för dig och hunden, å andra sidan handlar det om att inte springa för fort fram och ställa krav på hunden den inte klarar av. Inför varje moment du vill lära din hund, oavsett om det är sitt, ligg, gå fint i koppel eller ett avancerat tävlingsmoment är det en god idé att lägga upp delmål i övningen. Varje delmål repeteras tre gånger innan du avancerar till nästa nivå och om den nivån blir för svår så backar du tillbaka och försöker hitta ett extra steg mellan det första och andra som du satt upp från början. På det här viset håller du träningen levande och utvecklande.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hej. Precis detta har jag letat efter sedan jag fick hem min valp. Äntligen, Enkel och tydlig förklaring vid inlärning. Tack snälla 🤗

bella
Автор

Detta är inte hundträning, utan matning av hund...🤷‍♀️

carin