Süleymaniye'nin Sırlarını Takip Ettik!

preview_player
Показать описание
İstanbul'da Gezilecek Yerler listemize ulvi bir mabedi ekleyerek devam ediyor olacağız bugün. Mimar Başı Koca Sinan'ın kıyamete kadar yıkılmayacak dediği Süleymaniye Camii'ne konuk olacak,
Mabedi yakından görüp, bahçesinden bakacağız bu kez İstanbul'a...

Muhteşem Süleyman'ın hayali ve dahi usta Mimar Sinan'ın kıvrak zekasını bir araya getiren kaderin bize armağan ettiği bu eser, beraberinde de bir çok sırrı da İstanbul'a armağan eder de biz sizlerle paylaşmaz mıyız?

Süleymaniye Camii'nin dönemin imkanlarına göre dahice işlenmiş ayrıntıları Süleymaniye'yi nasıl özel kılıyor bunların hepsine birlikte bakacağız.

Arabalı Vapurdan inince yol koyuluyoruz tekrar. Süleymaniye Tabelalarını takip ederek, hemen yanına kadar araçla gitmek mümkün.

Süleymaniye Camii bahçesinden, Galata, Çamlıca ve İstanbul Boğaz Manzarasına biraz göz attıktan sonra Mimar Sinan'ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii'ni gezmeye başlayacağız.

Süleymaniye Camii İstanbul'un 4. tepesi üzerine inşa edilmiştir. Camii'nin 4 Minaresinden başlayacak olursak bu 4 minare
Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul Fethinden sonraki 4. padişah oluşunu, 10 şerefe ise Osmanlı İmparatorluğunun 10. padişahı oluşunu simglemektedir.

Süleymaniye Camii Akustiğini sağlamak için Mimar Sinan Ana Kubbe etrafına Anadolu'nun çeşitli yerlerinden getirttiği 65 turşu küpünü ağızları aşağı dönük şekilde gömerek harika bir akustik oluşturmuştur.

Cami içerisinde 300 civarı yerleştirilen Deve Kuşu yumurtası sayesinde cami içerisinde Örümceklerin ağ örmelerinin engellendiği ve bunun da bilimsel olarak günümüzde kanıtlandığı söylenmektedir. Ancak, günümüze yalnızca 30 Deve Kuşu yumurtası erişebilmiştir.

Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camii ilgili en ilginç mirası ise is odalarıdır. Camiyi aydınlatan yüzlerce kandilden çıkan isi özel bir hava akımı yaratan mimari ile bir odaya toplayarak dönemin en kaliteli mürekkebini üretmeyi başarmıştır.

Süleymaniye Camii Kıble Duvarının ardında Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın Türbeleri bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Türbesinin giriş kapısı üst kısmına Kabe'den getirilen Hacerü'l-Esved taşından bir parça gömülmüştür.

Süleymaniye Camii'nin hemen avlusu dışında Mimar Sinan'ın Türbesi de ziyarete hazır bulunmaktadır.

Dönüş yolumuzda Avrasya Tünelini kullanarak Saray Burnunun az ilerisinden Avrasya Tüneline girip, Anadolu Yakasında Göztepe'den dakikalar sonra çıkacağız...

Bu Video Sony Xperia Z5 ve Canon 100D ile çekilmiştir.

İstanbul'da görmek istediğiniz yerleri yorumda paylaşmayı unutmayın. Kanalımızın gelişimi için her türlü eleştirinizi bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

eline sağlık geçekten gezilip görülmesi gereken yerler ata yadigarı süleymaniye camisi

fatihcevik