De ce limba română contrazice de fapt manualele de istorie!

preview_player
Показать описание
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

"Ge loc" înseamnă pur s-o simplu "De loc". Adică ia-o din loc!
Facem pe interesantii căutând explicații savante!

dorunstaru
Автор

Ge loc nu are nici o legătură cu velocitas. De fapt ge loc corespunde lui de loc, doar ca sensul este de imediat, adică pe loc. Si ar trebui sa fie curi ge loc în soba și ada focarile, ceea ce înseamnă fugi imediat în camera și ada chibritele.

virgils
Автор

Noi nu avem dialecte. Noi avem regionalisme. E total diferit. In romaneste poti vorbi de la Severin pana la Botosani la fel si toti ne intelegem. Faptul ca oltenii spun lubenita si moldovenii spun harbuz, nu are legatura. Astea sunt regionalisme.

alindwarable
Автор

Intr-un final, o intrebare: ca si sunete, cum e perceputa limba romana: italiana, spaniola sau cum?

Meridianux
Автор

Foarte interesant material. Este mai ușor să negăm, decât să ne documentăm, dar dacă ne punem semne de întrebare, poate reușim să concluzionăm. #Numa_zÂc

numaiomastiupemine
Автор

Vlahii din Timoc nu sunt DOAR colonizați recent (da, a existat migrație cu certitidine). Dar tot cu certitudine au existat și înainte - ei fiind prezenți în recensămintele imperiului otoman din zonă (cu mult înainte să ajungă imperiul austriac acolo).
Iar limba celor dinainte de migrațiile recente NU E MUSAI să fi fost diferită. De unde o asemena concluzie? E doar o probabilitate, nici măcare mare.

ionbrad
Автор

Mi-aduci aminte de marile teorii istorice ucrainene de acum 100 de ani. Mereu erau obsedați să demonizeze istoria, cultura și limba română.
Ce să faci? Arianism slav îmbrăcat în teorii intenționat controversate

GrigoreEusebiuAesmeraldei
Автор

La distante gresesti!De exemplu de la Baia Mare la Atena sunt 1669 km dar de la Milano la Lecce doar 1031 km !Deci nu-i aceeasi distanta deloc!Iar de la Baia Mare la București 597 km aproape jumatate fata de Milano-Lecce.

Marius-qsjw
Автор

Cu o floare nu se face primăvară. Asemenea exemple (de expresii necunoscute altor români), trebuie căutate mult. E doar normal să existe, asta nu înseamnă că nu e unitară limba : )
În Moldova am văzut un studiu despre piesele războaielor de țesut. Acestea se numeau cu totul altfel în ținutul Bacăului față de zona nordică (Suceava). Asta nu însemnă mare lucru, relativ la zecile de mii de cuvinte similare & gramatica similară - care dau un caracter covârșitor unitar limbii.

ionbrad
Автор

Cum au fost romanizați dacii liberi, cum și-au pierdut limba dacii în 165 de ani de dominație română în aprox. 20%din teritoriu ocupat.Conform teoriei tale românii din Ardeal trebuiau să-și piardă limba română în sute de ani de dominație maghiară.Te afli pe o direcție greșită, îți lipsesc argumentele...

mirceasitarus
Автор

Foarte tare acest episod. Arata cum apar in timp diferentele in limba de la o zona la alta. Deci in principiu o populatzie dintr-o animita zona vorbitoare a aceleiasi limbi daca este separata in mai multe celule din diferite cauze: politice sau naturale, atunci datorita intreruperii comunicatzillor si legaturilor fiecare celula fiind supusa influentzei culturale ale altor zonelor din vecinatate dezvolta diferentze. Pare super logic dar nu am fost constient pina acum. De asta e importanta scoala sa se raspideasca si in teritoriile ocupate. Acum inteleg disperatea asta a fiecarui stat sa isi impuna manualele si sa isi saboteze fiecare una alteia actziunile ca asa isi face locuitorii din lene sau uitare sa nu se mai gindeasca la ce au fost. Tare.

DuZori
Автор

Interesant momentul ales spre publicarea acestui “studiu” destul de aprofundat…un timp plin de frământări geo-politice…Îl ( o?) întreb pe dl.(d-na?) Nemo : Cui prodest ? Cum ar explica faptul că în lb.română vorbită în arealul “graiurilor” românești evocate în “studiu” există numeroși termeni provenind demonstrat din lb.latină clasică, dar nemairegăsiți nici măcar în multe “idioame” ale Italiei ?
Mecanismul definit prin nefericitul termen de “canibalizare” lingvistică a funcționat invers în acest caz ?

cristianobrocea
Автор

stii ce nu iei tu in considerare cind faci aceasta analiza ?nu iei in considerare principala profesie a romanilor si anume pastoritul si transhumanta carea a favorizat circulatia populatiei mai e un aspect spui ca aromani s au separat in anul 1000 exact dupa venirea ungurilor defapt izolarea s a realizat in anul 700, 800, eu zic ca exagerezi cu aceasta analiza linvistica chiar daca are ceva adevar

BogdanChirea-ty
Автор

E teoria D.Alexe: vlahii s-au format în Macedonia și au migrat întâi în Panonia apoi în Transilvania.Cam fals.Orașul sedentar creează dialecte.Ciobanii vlahi nu prea!

romeochelaru
Автор

Te contrazic : ge loc înseamnă de loc care în Bihor se pronunță di loc și care înseamnă acum, imediat și ffff. repede.

aureliaman
Автор

De multe ori Lingvistica e mai importantă decât Istoriografia scrisă tendențios.
Ca exemplu: se ia o localitate din Ardeal, oarecare, cu nume maghiar, locuită de vorbitori de limbă maghiară.
Politica și cronica vremurilor spun că acea localitate nu a fost niciodată românească.
Dar, surpriză, microtoponimele (denumirile dealurilor, ale ogoarelor, ale izvoarelor sau lacuri sau peșteri, stânci, movile) sunt curat românești.
Așa că se pune problema: oare nu au fost maghiarizați acei localnici? Sau colonizați maghiari aici dimpreună cu băstinasii români? Iar conducerea de la Buda și de la Pesta ori Viena… au schimbat doar pe Ion în Ianoș și doar numele mare al localității… nu și-au mai bătut capul să “maghiarizeze” și denumirile tuturor tarlalelor, văilor și ponoarelor…

generatiiimpreuna
Автор

grail moldovenesc e un nume prea general, pentru că în diferite zone ale Moldovei se vordește uneori atât de diferit - cu toate că pe înțelese - încât e motiv suficient pentru a vordi despe cel puțin subgraiuri moldovenești
în rest - da, româna este o limbă convergentă! Precum spaniola și rusa. Altele nu cunosc eu personal, care ar avea această caracteristică

iulianmunteanu
Автор

Vad ca la posturile de televiziune române, se folosesc titluri engleze... *breaking news.. briefing* In curind o sa se spuna ca suntem același neam 😂😂😂

WillMakeYouFree
Автор

Faci cum faci pentru "a demonstra" ca teritoriul pe care locuim nu ne apartine noua ci voua slavilor.

dumitruoniga
Автор

Mda, sobă, un cuvânt latinesc exact ca si chibritul. Apropo faptul că folosiți cuvântul chibrit înseamnă că au venit otomanii și s-au așezat printre noi întrerupându-ne continuitatea.
Sunteți sigur de acel "geloc"? Dar de: "givan", "se cage", "grage", "gringeu", "mogângeață", "nogeu", "pegestru", "pogină", "pogea", "rângeș", "ugeală", "a vegera" și mai ales "a rige"?

LobotimirMerkanski