Domain hosting nedir, nasıl bağlanır. .COM, .NET. ORG alan adınızı hostinginize bağlayalım

preview_player
Показать описание
Alan adı? Domain? Hosting? DNS. Web site yapmak için hazırsınız ama alan adı ya da hosting hakkında bir şey bilmiyorsanız doğru yere geldiniz. Bu videoda size alan adı, hosting ve DNS kayıtlarından bahsedeceğim.
____
Beni Instagram'da takip edebilirsiniz: @webmakinasi
____

Fark ettiyseniz alan adlarını sayarken hiçbirinin başına www eklemedim. Çünkü alan adının bir parçası değildir. 90’lı yıllarda “world wide web” ünlendikçe alan adının web sitesi olduğunu belli etmek için reklam edilen “www” günümüzde tıpkı selpak markası gibi webin jenerik bir parçası olmuştur.

Alan adı satın alırken bir aşamda sizden NS (name server, ad sunucusu) bilgisi girmeniz istenir. NS bilgisi, alan adınızın internet üzerinde nerede, hangi hosting tarafından kontrol edileceğinin bilgisidir. Siz godaddy’den aldığınız bir alan adına, turhost’un NS bilgisini girerseniz alan adını artık turhost’tan kontrol edersiniz. Turhost’tan aldığınız alan adının NS bilgisini godaddy’ye yönlendirirseniz, artık oradan kontrol edersiniz.

Yani NS bilgisi, bir alan adının yönetimini nereden yapacağınızı belirlediğiniz bilgidir. Alan adının ödemelerini NS bilgisi değiştirmez. Godaddy’den aldığınız bir alan adının NS bilgisi Turhost’u işaret etse de, alan adını yenilerken Godaddy’den işlem yaparsınız.

Gelelim hosting’e
Alan adı alırken NS bilgisi girmiştik ya. İşte o NS bilgisi genellikle bizim “hosting”imizin olduğu yerdir. Birisi web sitenize girmek için alan adınızı yazdığında NS bilgisini okuyarak buraya gelir ve web sitesinin nerede olduğunu öğrenir. Aynı şekilde size e-posta atmak için adresinizi yazdığında, e-posta NS bilgisi üzerinden buraya gelir ve e-posta sunucunuzun nerede olduğunu öğrenir.

Kafanız biraz karıştı mı? Öyleyse telefon benzetmesiyle tekrar anlatmaya çalışayım. Cep telefonu numaranız sizin alan adınız olsun. Öyleyse cep telefonunuz da hosting olacak. İkisi de birbiri olmadan tam anlamıyla işe yaramaz. Siz sim kartınızı cep telefonunuza taktığınızda, birisi sizi arayınca cep telefonunuz çalıyor. Yani alan adınızı, NS ile hosting’e taktığınızda, alan adınıza giren, web sunucunuza ulaşıyor. Sonra SMS’ti, aramaydı, hepsiyle ilgili işlemi cep telefonunuz gerçekleştiriyor.

Peki bu bilgisayarlar alan adından web sitesine mi, subdomain’e mi, e-postaya mı gireceğini nasıl anlıyor? Yıllar önce bu sistemi kuran bilim adamları, mühendisler düşünmüş taşınmış “DNS Zone Records” yani “DNS bölge kayıtları” diye bir şey oluşturmuş. Günümüzde de bu kullanılıyor. Peki bu nedir?

cPanel ya da diğer hosting yönetim arayüzlerini kullanırken A, CNAME, MX, TXT gibi şeyler görmüşsünüzdür belki.
A kaydı, en sık kullanılan kayıt türüdür ve bir alan adını ya da alt alan adını (subdomain) bir IP adresine yönlendirir.
CNAME kaydı da epey kullanılır ve bir alan adını ya da alt alan adını bir host adresine yönlendirir.
MX kaydı, alan adıyla ilgili e-posta sunucusuna yönlendirir. Örneğin hostinginizi Turhost’tan almışsanız, eposta alt yapınızı Yandex ya da Gmail’e MX kayıtları ile yönlendirirsiniz.

Bütün bunlara DNS kayıtları deriz. DNS kayıtlarında bir değişiklik yapıldığında bunun her yere yansıması biraz zaman alır. O yüzden yapacağınız değişikliklerin işinizi aksatmaması için önceden plan yapmanızda fayda var.

Evet, alan adı, hosting, NS ve DNS kayıtları hakkında basitçe bilgi vermeye, nasıl çalıştıklarını anlatmaya çalıştım. Kafanıza takılan bir şey olursa yorumlara yazabilir ya da beni Instagram’da takip edip mesaj atabilirsiniz. Bu kanalda web site kurma, geliştirme ve satış yapmayla ilgili videolar çekmeye devam edeceğim. İlginizi çekerse abone olup diğer videolarımı da izleyebilirsiniz.

Başka bir videoda görüşmek üzere, hoşçakal evde kal.

#web #domain #hosting
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Web tasarıma yeni başlıyorum. Sayenizde bir çok kirli bilgiden uzak net ve temiz bir bilgiye ulaştım. Çok akıcı ve sade anlatımlarınızdan dolayı teşekkürler.

bighero
Автор

Verilen bilgiler açıklayıcı ve net, Güzel kurgu, güzel seslendirme, animasyonlar geçişler, montaj kıvamında emeğine sağlık hocam 👏🏻

Автор

Kaçar mı be buralar çok değerlenecek bak buraya yazıyorum

beratozarslan
Автор

Abi gerçekten bilgiler gayet faydalı ve sade. Umarım hak ettiğin izlenmeleri alırsın

oguzemre
Автор

gerçekten çok açıklayıcı ve güzel bir video olmuşş. Çok teşekkürleer

zehraguler
Автор

Müzikten sesi duyamıyorum ayrıyetten bir şey anlamadım

dvrm_mhmdbhsti
Автор

Albert einstein gibisiniz. Eğer bir bilgiyi biliyorsanız. Onu en basite indirgeyerek anlatmak gerekmektedir.
-HON

black-tie
Автор

Oytun Bey merhabalar. Google sites üzerinden saatlerce uğraşıp internet sitemi tasarladım. Sonrasından alan adı satın aldım (195tl/yıl) ancak halen internet sitemin adresini girdiğimde site bulunamıyor (18 saat geçti). Bu konuda ne önerirsiniz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

DrSoysalCenk
Автор

abi nolur bana bir yol göster ben isimtescilden bir domain aldım sonrada 1 aylık hosting sunuyor diye godaddy den bir wordpress hosting aldım fakat bağlantı yapamıyorum çünkü godaddy nameserverlarını bir türlü bulamadım hiçbir yerde çıkmıyor ne yapıcam

yusufbuyukbirer
Автор

Kaptan teşekkürler verdiğin bilgiler için teşekkür ederim

huseyinkaraca
Автор

Müdür biraz daha tane tane ve anlaşılır konuşursan süper olacak

expertcoder
Автор

Teşekkürler :) #web #domain #hosting #wordpress #websitesi

hasancankandemir
Автор

ben güzel net ile çalışıyorum reseller hosting hizmeti alıyorum uzun zamandır gayet memnunum sökterdeki diğer firmalara oranlar bi tık daha premium hizmet sağlıyorlar.

berennn
Автор

selamlar windows ve linux hosting arasındaki farklar nedir hangisini seçmeliyiz konulu bir video çok iyi olur doğru düzgün Türkçe kaynak bulamadım

grkmynm
Автор

abi iyi günler bu konularda bizi bilgilendirdiğin için teşekkürler, acaba yakın zaman da ücretsiz bir şekilde nasıl bir wordpress sitesi yapılırla alakalı bir video çekmeyi düşünüyor musun ?

Mustafa_Ozcan
Автор

Video için çok tesekkurler. Benim bir sorum olacaktı. Benim bir sitem var Almanca ile ilgili yazıların oldugu bir site. Simdi bir de saglıkla ilgili yazılarımım oldugu başka bir site açmak istiyorum. Simdi hali hazırda almanca wordpress sitem var ve bu yeni açacagım saglık sitesi için yeni bir domain ve hostin almam gerekiyor. Ama ben bu saglık sitesini daha önceden var olan almanca sitemin oldugu hosting ile kullanabilir miyim. Yani iki siteyi tek bir hostin üzerinden . Kafam çok karsıtı anlatamıyorum konuya hiç hakim degilim. Tani Almanca sitemde bir tema var ve ben yeni bir tema ile saglık sitemi birlikte kullanabilir miyim. Ne yapmam gerekiyor. Ayrı bir domain hosting alıp ayrı ayrı mı girmeliyim sitelere. yoksa tek bir siteden iksinide yonetebilir miyim? TEsekkur ederim. NE anlattıgımı bende tam anlamadım ama siz anlamıssınızdır umarım:)

FAYDALIBILGILERsaglkicinhersey
Автор

Bana yardım edebilir misiniz? Hostinger sitesinden barındırma planı ve domain satın aldım fakat şu an hesaba girdiğimde aldığım hiçbir şey gözükmüyor

strongmoodd
Автор

dönüp dolaşıp yine bu kanala geliyorum 😉

yuco_o
Автор

Yanlışlıkla e-postamın kayıt olurken sonuna tr yerine tw olarak kayıt oluşturmuşum ve bunun için çözümünüz varmı

azatyilmazz
Автор

Abi merhaba ben yeni yeni kod yazma site açma vesaire böyle şeylere merak saldım ve videolarını izledim diğerlerine göre kısa.Anlatımını çok beğendim ama videoları biraz daha uzun şekilde olursa daha verimli olur bence benim gibi sıfırdan başlamak isteyenler için.

sadkcankaraks