Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) Neden Karşıyım?

preview_player
Показать описание
Çünkü YKS'ye girenlere haksızlık.

Dikey Geçiş Sınavı'nın ne olduğunu öğrenmek ve bu videonun altındaki birçok yoruma verdiğim yanıtları izlemek için:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Dikey Geçiş Sınavı'nın ne olduğunu öğrenmek ve bu videonun altındaki birçok yoruma verdiğim yanıtları izlemek için:

oguz_ergin
Автор

ben artık birilerinin oturup benim hayatım hakkında bir şey bilmeden gittiğim ya da gideceğim yol hakkında fikir üretip 1 saat boyunca konuşmasından oldukça sıkıldım.
sağlık sorunlarım sebebiyle ameliyatlara girip çıktım ortaokulum oldukça eksik olduğundan meslek lisesine geçtim. Ailemin maddi durumu yetersiz olduğundan kimse bana "dershaneye gitmek ister misin?" ya da "özel hoca tutalım sana" demedi. kimse bana yol göstermedi kendim yaşayarak anladım e şimdi tam da olayın farkına yeni varmışken vaz mı geçeyim? yabancı uyruklu öğrencilerin kontenjanları daraltmasını ve bugünlerde yapılan iğrenç şeyleri konuşmayıp hayatına yeni bir sayfa açmaya hazırlanan insanların sınav zamanı yaklaşmışken bir anda 1 saatlik bir video ile karşı karşıya kalmak emin olun bizi çok iyi hissettirdi (!)
(yanlış anlaşılma olmasın dediğiniz her şeye katılmıyor değilim ama açıklamaya yazdığınız sanki biz suç işliyormuşuz gibi lanse ettiğiniz hülle diye adlandırdığınız andan itibaren bendeki doğrularınızın pek bir önemi kalmadı ayrıca karşıt fikirlere karşı pek de duyarlı değilsiniz hemen bir başka karşıt fikir beyan ediyorsunuz ve bunun ucu bucağı yok her zaman tek haklı taraf yoktur bilmenizi isterim)

Demetriadml
Автор

Ben 2018 yılında meslek lisesinden mezun olurken DGS sınavının varlığından haberdar olarak, iki ylılık bilgisayar programcılığını tercih edip eğitim sürecinin sonunda 2020 yılında DGS ile bilgisayar mühendisliğine yerleştim. Liseden mezun olduğum dönemden öncesine baktığımda kimse bana yol göstermedi imkanlarım da oldukça kısıtlı, çocukluğum belki sizin hiç yaşamadığınız bundan dolayı da aklınızın almayacağı zorluklarla geçti. Bu sebeple benim profilimde birisine kötü yargıda bulunmanızı ve kolaya kaçtığımı düşünmenizi anlayabilirim. Mühendislik okurken yaşadığım tecrübelerden bahsetmem gerekirse yks ile yerleşen arkadaşlarla aramdaki sosyo-ekonomik farkı ve bunun sınav başarısında etkisini rahatlıkla gözlemleme şansım oldu. Benim onlarınki gibi arkadaş çevrem ekonomik gücüm imkanlarım hiçbir zaman olmadı. Günümüz şartlarında üniversite sınavında istenilen başarıyı göstermenin daha doğrusu hedefe ulaşmanın ailenin eğitimi, yaklaşımı ve ekonomik durumuna bağlı olduğunu düşünüyorum ki bunu kimsenin bana inkar edemeyeceği kadar gözlemleme fırsatım oldu. Sizin de dönemin gençlerini tanımadığınızı içinde bulunduğu şartları bilmediğinizi hatta sınavın ismini bile yanlış söylediğinizi hesaba katarsak böyle bir yargıya varmanızı gayet doğal karşılıyorum. Sonuç olarak adaletten bahsederken üniversiteye girişten çok sistemin kendisini eleştirmenin daha doğru olacağı düşündüğümü belirtmek isterim.

oguzhan
Автор

öğretmenlerin zeka seviyesi gerçekten düşük ya

lisanolli
Автор

Davulun sesi uzaktan hoş gelir hocam geçmişte herhangi bir nedenden dolayı sorumluluk sahibi olmayı akıl edememiş veya başka herhangi bir nedenden dolayı kötü okul kötü lise ve kazanılamayan üniversitenin sonunda okunan 2 yıllık bölümden sonra( kaldı ki yks yi hazırlanma aşaması da var kimse durup dururken dgs ile geçeyim demiyor) kontenjanı az ve kolay denilen ama herkese kolay olduğundan yine zor olan bir sınavdan sonra o okula girebilmek için kafadan 3 yıl verilmesi demek Sonrasında temel derslerinin eksikliğinden dolayı gece gündüz ders çalışıp geçiş yapılan üniversitenin derslerini verebilmek için harıl harıl çalışmak, gerekirse okulu uzatmak ve elde edilen bir diploma.. yaş oldu 26-27 yani çok sağlam bir bedel ödetiyorlar bu beleş gibi görünen oldukça meşakatli bir yol, bu yolu tamamlayabilenler emin olun yks zamanında gerekli sorumluluğu ve şansı yakalayabilseydi orada da başarılı olabilecek potansiyelde (ki potansiyeli olması gereken tyt türkçe ve matematikle ölçüyorlar . yks nin bence en akılcı ve zor olan tarafı ) öğrenciler olacaktır.Bu sınavın amacı potansiyeli ölçüp değerli öğrencilere şans vermek ve geçiş yapan öğrencilerin çoğu bunun hakkını vererek mezun oluyorlar(hatta yks ile gelenleri tokatlıyorlar).Yaşıtları mezun olup işe girmişken hala bu yola emek verip çaba sarfedenlermi haksızlık yapmış oluyor, eğer haksızlığın yapıldığını düşünüyorsanız yksyi suçlayabilirsiniz.Hatayı hatayla örtemezsiniz.

sıradanbiri
Автор

Meslek lisesindeki öğrencilerin neden adamakıllı eğitim almadığını eleştirirsek bence güzel bir sonuca varabiliriz, hem meslek lisesinde okuyan öğrenciye başarı şansı vermeyeceksin hem de elinden eğitimini bir üst noktaya taşıma şansını elinden alacaksın, eğitim eşitliğinde çok büyük problemler mevcutken bence DGS bunların arasında son sıralara yerleşir. Saygılar

oyunyumurtas
Автор

Gram mantık göremedim açıklamanızda ..

Автор

Hocam zaten kontenjanlar o kadar çok düşürüldü ki düzgün bir yere gidebilmek için nerdeyse tüm soruları yapmak gerekiyor. Özellikle DGS ile hukuk kazanmak AYT ile kazanmaktan çok daha zor.

faraday_
Автор

Dağın başındaki bir okuldan birinci olan adama okul birinciliği kontenjanı veriyorlar. Adam benim bu seneki yks puanıma yaklaşamıyacağınada eminim. Dgs ye de gireceğim sebebi bu kadar emek verdim ve bir hedefim var. Yks sanki çok adil bu kadar gelir düzeyi farkıyla o kadar gelir farkı nedeniyle hazırlanamayıp bu sınava hazırlanan arkadaşım varki.

aszfgbjgt
Автор

hocam kesinlikle katılmıyorum. Hem türk vatandaşlığı olup yös'e girenler, ukraynada paralı tıp okuyup savaştan sonra türkiyeye yatay geçiş yapanlar vesaire bunlara haksızlık derim. DGS sınavının içeriği değiştirilebilir orası ayrı konu. Ben şunu savunuyorum hatta, haziranda yapılan YKS'ye ek olarak Ocak'ta da bir YKS yapılmalı belirli kontenjan ve üniversiteler ile dahil edilip. İsteyen Ocak'taki yks'ye girip tercih yapabilmeli, bahar dönemini okuyabilmeli. 1 tek merkezi sınav var ve 3 saat sürüyor ve eğer başarılı olamazsan seneye kadar beklemen gerekiyor. Bu dediğim yıllık eğitim verenler için olamaz zaten, dönemlik eğitim verenler için diyorum. Hadi hiç olmadı, tyt'yi ocağa koyun ayt'yi hazirana. Bu ülkedeki gençlerin mental olarak sağlıklı olabilmesi için sınav stresi azaltılmalı. He azaltılsın diye merkezi sınavın ağırlığını düşürmek de manasız haksızlığı önlemek için ki zamanında obp kaldırılsın diyorduk

yusuft.
Автор

Neden DGS yapılıyor sorunuzun bence cevabı; önlisans bölümündeki öğrenci kendi bölüm dersleriyle o kadar meşgul ki; bir de YKS derslerine ayıracak zamanı yok.
Hem DGS ile lisansa gelen öğrenci bölümünü, en iyi olasılıkla, ancak üç yılda bitirebilecek.
DGS kolay gibi görünen ama hız gerektiren ve sözel sayısal yetenekleri iyi ölçüp tartan tarzda bir sınav.
Lise öğrencilerine, önlisanstan sonra dgsye gireceksiniz, en iyi olasılıkla üç yılda bitirebileceksiniz, CC altı derslerinizi tekrar alacaksınız, kontenjan sayılarınız da bu olacak ya da yks ile sınava gireceksiniz diye araştırma yapsanız, çoğunluk YKSyi seçer.
Yani DGS önlisanslara sunulmuş bir lütuf değildir.
Ayrıca, örneğin mimarlık bölümünü isteyen öğrenci için biyoloji bilmek ne derece mantıklı ki..

ozlem
Автор

DGS ile geçiş süreci çok daha zordur, kontenjanlar aşırı derecede düşüktür her Üniversiteler her bölüm için 1 veya 2 kontenjan açar. Örneğin Bilgisayar mühendisliğini iyi bir devlet üniversitesinde ya da Vakıf üniversitesinde tam burslu kazanmak isteyen bir öğrencinin 50 matematik sorusundan 40 netin üzerinde yapması zorunludur. 2 yıl daha okuma konusuna gelirsek böyle bir durum da yoktur ders sayımı yapılır öğrenci alamadığı dersleri alltan ve yaz okulu aracılığıyla almaya başlar en iyi ihtimalle 2 buçul yılda bitirir. Bazı üniversitelerde öğrencilerin aldığı hiçbir ders sayılmaz ve öğrenci 1.sınıftan eğitimine başlar.

twitchbruh
Автор

Söylediklerinde mantık bulunmayan bir eğitimci.. Sizinle malesef meslektaş olmak utanç verici.

elifnur
Автор

2 sene boşa mı okuduk hocam ne demek istiyorsunuz? Yks ye zaten girdik önlisansı altın kutuda taktim etmediler bizede

ahmeteren
Автор

hocam özel üniversitede hocasınız para ile girilen bir yerdesiniz lütfen fırsat eşitliğinden bahsetmeyin

erayyk
Автор

Finlandiyada yaşıyorum burada üniversiteye birçok şekilde giriyorsunuz mesela genel sınavla yks gibi girilebiliyor yada yetenek sınavıyla giriliyor yada aynı bölüme açıktan yazıyorsun 1 yıl örgün gibi geliyorsun dersleri verebilirsen tamamen örgüne çeviriyorlar yani bir insan bir konuda yükselmek istiyorsa önüne birçok alternatif konuyor bizim ülkede malesef ne kadar ilerici olmaya çalişsakta halen çok fazla kalıplarımiz var herkes aynı yere aynı şartlarda gelemeyebilir farklı artıları onu oraya getirebilmeli .

mestan
Автор

E yani YKS ile girmiş insanlar burada DGS kalksın der DGS ile girecekler DGS mantıklı der bu kısır döngü. DGS'yi sorulayacağınıza YÖS'ü sorgulayın. 1 hafta matematik çalışan birisi YÖS ile TIP kazanıyor

s-jd
Автор

Dgs inanilmaz zor bir sinav 2023 yılında 464 bin kisi girdi sadece 90 bin kisi yerleşti. Allah askina siz kazaninda biz sizi tebrik edelim. Yks basit bir sinav. Çünkü kontenjan cok. Onemli olan 2/3 kisilik kontenjana yerlesmek.

ojlems
Автор

Benim dgs ile işim hic olmadı cünkü ben lisans mezunuyum ama ben bu öğrencilerin basarısız olduğunu kesinlikle düsünmüyorum zaten kontenjan sayıları cok az ve 60 sorudan zaten 50 küsür net yapıyor çocuklar ayrıca zaten lisansı kazandıkları zaman eğer basarısızlarsa bölümden mezun olamazlar ki basarız adam dgs ile bölümede gecemez ben de cok gördüm yks ile 4 senelik kazanıp üniversiteyi bitiremeyen mühendisleri o yüzden siz kendinize güvenin dgs veya yks farketmez basarılı olan her sınavda her bölümde basarır ayrıca dgs de yüzdelik dilimlere giren arkadaslarımıda tebrik ederim yaptıklarınız asla kolay değil

iremsenn
Автор

Ya hayatımda bu kadar boş beleş bir bakış görmedim.Bizim zamanımızda kat sayı problemi vardı.Biz haftada 3 günü 10 saat ders görüyorduk diğer günler staja giderdik öyle oturup sürekli düzenli çalışacak durum da olmadığı için kat sayı problemini aşma ihtimalimiz yoktu 2 yıl okuduktan sonra dgs ile mühendisliği kazanıp yoluma devam ettim. Ben kazandıktan sonra üstüne 2 yıl okumadım 4 yıl +hazırlık okudum. Basit dersler haricinde hiçbir dersi muaf sayılmadı ki ben girdikten 2 sene sonra benim okuduğum üniversitede senato kararı dgs ile geçenlerin mesleki derslerin hiçbirini muaf edilmedi ve yks ile gelen arkadaşlarımız ile aynı düzeyde başladılar. Hocanın yks diye tutturmasının
cevabına gelince, lisans egitimini bitirip nasıl yükseklisans için Ales`e giriyoruz onlisans bittikten sonrada dgs'ye giriyoruz.Bu iki sinavda lisans seviyeleri arasında yapılan aynı mantık yapısına sahip birisinin bir tık daha zor olan sınavlardır.Lisans seviyeleri arasında yapılan bu sınavda yks ne alaka? O zaman yükseklisans için de yks ye girilsin.Tamamen mantık hatası hocasının savunduğu şey.Meslekyüksek okulundan gelen arkadaşların ders sayilma konusunda da yks ile giren arkadaşlara hak veriyorum.Bunun çözümü sınav değiştirmek değil, üniversitelerin kendi içlerinde dgs ile gelen arkadaşların 1. Sınıftaki Aiit, edebiyat vs haricinde hiçbir dersi geçerli saymayacaklar ortada ki haksızlık yok olacak.

mehmeteminozdemir