BijSturen - 2017 Seat Arona XCellence 1.0 TSI 115PK test review

preview_player
Показать описание
1.0 TSI 115PK
Top: 182km/u
0-100: 9,9sec
Toen enkele maanden terug Seat zijn nieuwe Ibiza aankondigde liet het weten dat er geen break meer ging zijn. Of ST zoals dat bij Seat genoemd wordt.. Die zal vervangen worden de crossover variant van de Ibiza, de Seat Arona. Zo gaat die voor Seat de strijd aan in het competitieve segment van de compacte SUV’s. Waar er met de Hyundai Kona, de Kia Stonic, de Citroen C3 aircross weer wat nieuwe spelers zijn bijgekomen om succesvolle wagens zoals de Renault Captur aan te vallen. Het zal geen verrassing zijn dat in het B segment de SUV’s meer marktaandeel innemen dan ooit tevoren.

De Seat Arona is de 3de wagen binnen de Volkswagen groep op het MQB A0 platform. Nadat eerst de Ibiza dit kreeg voor de Volkswagen Polo is het nu ook weer het geval. Eerst komt de Arona, dan pas de Volkswagen T-Cross, het kleine broertje van de T-roc. Maar die T-Roc staat op een groter platform.
De Arona is 8 cm langer (4,14m) en 10 cm hoger (1,55m) dan de Ibiza. Dit zorgt voor meer binnenruimte. Vooral wat de hoofdruimte en de achterbank betreft. Zo is er achteraan best veel plaats binnen dit segment. Toch voor 2 volwassenen. 3 is niet zo comfortabel.
De kofferruimte is ook groot binnen dit segment met 400 Liter. Dat is wel minder dan dat van de vorige Ibiza ST. Die had als break natuurlijk een langere kofferruimte. De concurrenten met een grotere koffer hebben dan vaak een verschuifbare achterbank en dan gaat dat ten koste van de beenruimte daar.

De Arona heeft ook recht op de gekende uitrustingsniveaus van Seat. Reference, Style, Xcellence en FR. Soms is er ook nog het promotionele uitrustingsniveau Move! beschikbaar.
Starten kan vanaf €16.090 euro in de Reference uitvoering. Dan heb je standaard elektrische ramen voor- en achteraan, elektrisch verstelbare buitenspiegels en front assist, dat is de noodremfunctie. Verder is deze versie wel heel kaal, vind je geen radio terug en zijn de deurgrepen en spiegels niet gelakt.
Style is 3.090 euro duurder in ruil voor het Multimediascherm met 6 luidsprekers, manuele airco en een snelheidsregelaar.
Bovenaan vind je de Xcellence, zoals deze, met full link technologie (dat is Apple Carplay, Android auto en Mirrorlink), parkeersensoren achteraan en een automatische airco. De FR heeft dit ook allemaal maar koppelt dit als sportievere variant aan een sportiever uiterlijk met de nodige zwarteffecten.

Optioneel kan daar nog de Full led verlichting, het Beats audiosysteem en het connectivity plus pack met inductielader bij om hem tot een volledige wagen te maken. Deze wagen heeft bijna alle opties zoals het easy pack met adaptieve cruise control en keyless entry langs de bestuurderszijde en de startknop in de wagen. Het winter pack met verwarmbare zetels vooraan. De blind spot detection en de 17 inch Dynamic velgen. Op die manier komt deze wagen met een basisprijs van 22.690 euro op 27.040 euro. Maar dan is hij ook volledig uitgerust natuurlijk.
Ook gekend in dit segment zijn de contrasterende kleuren. Seat geeft aan op die manier maar liefst 68 kleurencombinaties aan te bieden.

Onder de motorkap de gekende motoren vanuit de Ibiza. Behalve de 75pk sterke basisvariant zijn ze allemaal overgekomen. Zo is er op benzine vlak de keuze uit een 1.0 TSI met 3 cilinders van 95 of 115PK en een 4 cilinder 1.5 TSI van 150 PK. Langs dieselzijde kies je tussen een 1.6 TDI van opnieuw 95 ofwel 115PK. Vanaf september komt er ook nog een 1.0 TGI CNG motor van 90PK in het aanbod.

Het dashboard van deze Arona lijkt als 2 druppels water op dat van de Ibiza. Maar dat is positief. Het heeft een goede ergonomie en alles zit waar je dat ongeveer verwacht. De afwerkingskwaliteit is aanvaardbaar en de algemene indruk is sober. Hier zie je bij concurrenten vaak wel meer frivoliteit.

Ook wanneer we aan het rijden zijn kan je de pluspunten van Ibiza overnemen. De wagen rijdt soepel, heeft een goede wegliggen, stuurt en schakelt bijzonder aangenaam en is ook niet luidruchtig. De wagen is wel wat steviger geveerd dan sommige concurrenten. Dat voel je dan wel in kleine oneffenheden op de weg. Ook bij de Arona levert deze wagen een maximaal koppel of eigenlijke trekkracht van 200NM tussen de 2000 en 3500 toeren per minuut.

Als conclusie kan je wel stellen dat, ondanks het feit dat er veel gedurfdere concurrenten zijn, zijn intro in dit segment niet gemist heeft. Hij biedt de positieve eigenschappen van de Ibiza gecombineerd met meer praktische troeven en een uitrustingsaanbod wat nog niet zo normaal is binnen dit segment. Ging het al goed met het vernieuwde Seat, dan zal het dankzij deze Arona alleen nog maar beter gaan.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hoe zit het met geluid van banden, wind en motor wanneer men zich op de snelweg bevindt?

JhanPG