Διάσχιση Παρνασσού: Από το Καταφύγιο Δέφνερ στη Μονή Ιερουσαλήμ μέσω Γεροντόβραχου (τμήμα του 022*)

preview_player
Показать описание
"Γρικά τον ήχο ο Παρνασσός
και το λαό αγναντεύει,
τραγούδι αρχίνησε κι αυτός,
γιατί τραγούδι είν' όλος,
ασώπαστο ριζόκορφα,
σαν τη Φλογέρα εμένα..."
Κωστής Παλαμάς

Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα με μια πρόταση, για το τί είναι το αγαπημένο αυτό βουνό των θεών και τί αντιπροσωπεύει για μας τους ανθρώπους...
Ο Ποιητής με μοναδικό τρόπο στην "Φλογέρα του Βασιλιά" με απολλώνια χρησμική έμπνευση μας το απο-καλύπτει...

"...γιατί τραγούδι είν' όλος,
ασώπαστο ριζόκορφα..."

και επαφίεται σε μας τις "φλογέρες" να παίξουμε το τραγούδι του ή να σιωπήσουμε!
Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Το βουνό οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα) και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.
Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το Μαντείο των Δελφών, το οποίο ήταν χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, στην ομώνυμη περιοχή των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο «ομφαλός της γης», αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους, αίγλη στον Παρνασσός.
Έχει τη σημασία του, ότι πολλές από τις παραδόσεις της ελληνικής μυθολογίας και της γένεσης του ελληνικού έθνους έχουν συνδεθεί με τον Παρνασσό! Το παιχνίδι της καταστροφής του διεφθαρμένου ανθρώπινου γένους από το Δία, αλλά και της σωτηρίας του μέσω του Δευκαλίωνα, ξεκινά από το βουνό αυτό, όπου προσάραξε το σωτήριο πλοίο του και έγινε η νέα αρχή...
Η ομορφιά του βουνού όλες τις εποχές είναι απερίγραπτη. Ιδιαίτερα τα φθινοπωρινά χρώματά του είναι μαγεία απολλώνια! Η ορειβατική διάσχιση του βουνού ξεκίνησε από το Καταφύγιο "Μιχάλης Δέφνερ" (1790 μ.). Ανάβαση στο Γεροντόβραχο (2395 μ.) και κατάβαση στη "Λάκκα του Γκίκα" και μετά για αρκετές ώρες διάσχιση με ανεβοκατεβάσματα σε ένα καταπληκτικό αλπικό τοπίο πάνω από τα 2000 μέτρα μέχρι τα 2353 μ., τη Σιδερόπορτα του Παρνασσού:
Διάσκελο Ένεζα (2270 μ.) - Τουμπόραχη (2300 μ.) - Τσαρκόραχη (2353 μ.) - Μπαϊτανόραχη (2100 μ.) - Σιδερόπορτα (2000 μ.).
Η κατάβαση της Σιδερόπορτας μέχρι το ξωκλήσι του Άη Νικόλα είναι μια μοναδική εμπειρία. Δύσκολη αλλά και με την αδρεναλίνη στο κόκκινο. Μικρές στάσεις για να απολαύσεις το τοπίο, σου κόβουν πραγματικά την ανάσα. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πέρασμα που δεν ενδείκνυται για αρχάριους στα βουνά και μάλλον ούτε για έμπειρους με βροχή. Ευτυχώς ο καιρός ήταν σύμμαχος. Μετά τον Άη Νικόλα (1740 μ.) στάση στο Ακρινό Νερό (1780 μ.) για μια ανάσα, για να ακολουθήσει μια απότομη κατάβαση όπου μέσα σε 5 χλμ πρέπει να καλυφθεί μια υψομετρική διαφορά 900 μ. για να φτάσουμε στο μοναστήρι της Αγίας Ιερουσαλήμ (950μ.).
Συνολική απόσταση της διάσχισης 17 χλμ. ΥΔ +800 -1900, χρόνος 9 ώρες (η τελευταία μέσα στη νύχτα σε δύσκολο σημείο όπου το μονοπάτι είχε χαθεί από κάποια ανοιξιάτικη χιονοστιβάδα από τα τρομερά Μαύρα Λιθάρια).

"Γρικά τον ήχο ο Παρνασσός..."

Παρνασσός, 19-10-2019

* Το μονοπάτι Ο22, είναι ένα πανέμορφο τμήμα του δικτύου των ελληνικών ορειβατικών μονοπατιών, το οποίο ενώνει την Αθήνα με τον Παρνασσό, περνώντας από όλα τα ενδιάμεσα βουνά: Πάρνηθα, Πάστρα, Κιθαιρώνας, Κορομπίλι, Ελικώνας, Κίρφη.
Η σήμανσή του πραγματοποιήθηκε το 2004, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά δεν νομίζω ότι από τότε έγινε κάποια σοβαρή συντήρησή του. Η ανάγκη συντήρησης επιτακτική, αλλά και η επιλογή της διάσχισής του μοναδική ανταμοιβή.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Καλησπερα πολυ ωραιο βιντεο! Υπαρχει σημανση στη διαδρομη;

ΓιαννηςΤζολας-μρ