ΑΡΜΕΝΙΑ | Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Μέρος 2ο - (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 21.11.2020)[Eng subs]

preview_player
Показать описание
Γεωπολιτική ανάλυση.
Η στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μέρος 2ο.
(Προστέθηκαν Αγγλικοί υπότιτλοι)

Geopolitical analysis.
The military conflict in Nagorno-Karabakh.
Part 2
(English subtitles added)

#ΓεωπολιτικέςΕξελίξεις #Αρμενία #ΝαγκόρνοΚαραμπάχ

Type: Geopolitical/News & Politics/ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Video/Audio by: LeLo CaNa

*All animations, maps, vectors, etc. created by: LeLo CaNa
* 2) (Except: «Four Soldiers Carrying Rifles Near Helicopter Under Blue Sky»(used in cover) Photo by Somchai Kongkamsri from Pexels με άδεια: Free to use/No attribution required)

**Intro Audio: News Theme 2 (YouTube Audio Library)

Programs used: Hitfilm Express & Inkscape

LeLo CaNa Productions Facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Notes - Terms of Use:

It is allowed to integrate videos into blogs and web pages with reference to the source.

It is forbidden to download and use extracts or entire videos for any reason without written permission.

We allow free publishing of any comment that is relevant to the topic that it refers to the specific video. Everyone has the right to express his opinion freely. However, this does not mean that we adopt these opinions and we reserve the right not to publish slanderous or abusive comments when we find them. In any case, everyone has the responsibility of what he writes and LeLo CaNa Productions has no legal or other responsibility.

© 2020 LeLo CaNa Productions
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ευχαριστω για την ενημερωση. πολυ καλο βιντεο.

steliostsoumas
Автор

Εύγε. Πολύ καλό. Περιμένουμε με ανυπομονησία κ το 3ο κομμάτι

sergiossonikian
Автор

Η δική μου πεποίθηση είναι ότι το παιχνίδι ήταν στημένο και συμφωνημενο πολύ καιρό πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και σκοπό του είχε να βρεθεί νομιμοποιητική βάση ώστε να επανέλθει η Ρωσία στις πρώην περιφέρειες του πρώην σοβιέτ Αζερμπαϊτζάν της ΕΣΣΔ στις οποίες εγκαταστάθηκαν, μετά τον πολεμο 1991-1994 οι Αρμένιοι επεκτείνοντας το Αρτσάχ. Η συμφωνία εγινε για διάφορους λόγους.
Α. - Για την Ρωσια : 1) Για να μπει επίσημα στο παιχνίδι των αγωγών υδρογοναθρακων της Κασπίας, τους οποίους επίκειτο να εκμεταλλευτεί η BTC Co με διαχειριστή την BP, σχήμα στο οποίοδεν συμμετείχε η Ρωσία.
2) Για να καταφέρει να επαναδιεισδύσει, μέσω Αζερμπαϊτζάν, όχι μόνον οικονομικά με το EAEU, προς Κεντρική Ασία και προς χώρες που αποτελούσαν άλλοτε σοβιέτ της ΕΣΣΔ, ανακοπτοντας την προέλαση της Τουρκίας, αλλά και της Κίνας, που η επεκτατικότητας της κι η αντιστροφή ισχύος αρχίζει να γίνεται απειλητική για την Ρωσια.
3) Για να μην διαρραγει η ρωσική συμφωνία CSTO στρατιωτικής κι Αμυντικής Συνεργασίας, τύπου ΝΑΤΟ, δηλ το Σύμφωνο της Τασκένδης μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργισταν, με την δημιουργία μελλοντικά κι εκεί τουρκικών νατοϊκών βάσεων και να ελεγχθεί η επεκτατικότητα Τουρκιας (* η Ρωσία δεν ξέχνα ότι η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσει το φύλλο ως δούρειος ίππος του ΝΑΤΟ..)
4) Για να αποκτήσει πλήρη έλεγχο αυτή και μόνον στον διάδρομο Λατσιν που θα ενώσει Τουρκια-Ναχιτσεβαν -Μπακου και να ελέγχει ή να απαγορεύει την είσοδο προσώπων κι αγαθών που θα εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Τουρκίας.
Β.- Για Αζερμπαϊτζάν: 1) Γιατί τους τρόμαζει η εξάρτηση τους από την Τουρκία, που τα τελευταία 2 χρόνια τους έχει οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη υποταγή σε βαθμό που η Τουρκια να έχει καταλάβει όλες τους τις δομές, να έχουν γίνει μαριονέτες της και να τελούν σε αντιστοιχο βαθμό καταστασης ομηρείας ώστε με μια εντολή των Τούρκων να απολύονται Αζέροι Υπουργοί, όπως ο Υπουργός Άμυνας Χασανοφ ή ο πρώην αξιωματούχος Σαντινχοφ που έφτασε να πει "Αν δώσουμε στους Τούρκους τον στρατό μας τότε να δώσουμε σε λίγο και τις γυναίκες μας" κι αμέσως καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε ! Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία του συνέντευξη ο Πούτιν, πέρα από το ότι η Τουρκία δεν παρενέβη το Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε συνεχώς ότι βλέπει το Αζερμπαϊτζάν ως ανεξάρτητο κράτος..
2) Διότι η Ρωσία είναι το μόνο μαξιλάρι για να προστατεύσει το Αζερμπαϊτζάν από το να βάλει η Τουρκία βαθιά το χέρι της στον πλούτο των υδρογονανθράκων του, αφήνοντας του μόνον τα ψίχουλα.
3) Διότι η ύπαρξη ρωσικής στρατιωτικης δύναμης μέσα στο Αζερμπαϊτζάν το προστατεύει από τυχόν τουρκικα πραξικοπήματα.
4) Διότι για τους δικούς της ανταγωνιστικούς λόγους και μέσω συνεχών αναταραχών που πυροδοτούσε η Ρωσία (βλ.συνεχεις συγκρούσεις με Ναγκόρνο Καραμπάχ), ήταν αδύνατον στο Αζερμπαϊτζάν να εκμεταλλευτεί σε όλη τους την έκταση τα κοιτάσματα που διαθέτει σε Μπακου-Κασπια, χωρίς να βάλει την Ρωσία στο παιχνίδι.Συγκεκριμενα από τους 15 αγωγούς που μπορούσε να αξιοποιήσει το Αζερμπαϊτζάν λειτουργούσαν μόνο 2, της BTC Co κι ο μέσω Γεωργίας προς Νοβοροσίσκ Ρωσίας..
Γ.- Για την Αρμενία : 1) Γιατί με την διείσδυση που απέκτησε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία ήδη είχε περικυκλωθει από την Τουρκία και από τα ελεγχόμενα της Ναχιτσεβαν- κι Αζερμπαϊτζάν κι επικρατούσε λογικα ο φόβος ότι το Αρτσάχ των 200.000 κατοίκων δεν ήταν ικανό (όπως αποδείχθηκε άλλωστε) να συγκρατήσει μελλοντική επιθεση της Τουρκίας στα Αρμένικα εδάφη. Τώρα μπήκε ο Ρωσικός στρατός ανάμεσα και κάνει και για την Αρμενία το μαξιλάρι σε πιθανή επιθεση των Τούρκων στην ίδια την Αρμενία.
2) Γιατί η Αρμενία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, κι έχει αυταποδεικτο συμφέρον να διασφαλίσει την διείσδυση των Ρώσων κι ανακτηση της επιρροής τους στα παλαια τουρκμανικα σοβιέτ που ορεγεται η Τουρκία κι έχει επεκταθει με το BRI η Κίνα.
Η απουσία ενεργειών εκ μέρους Αρμενίας να εξοπλιστεί κατάλληλα ενώ έβλεπε ήδη από το καλοκαίρι τους Τούρκους να προετοιμάζονται κάνοντας κοινές ασκήσεις με τους Αζέρους, αφήνοντας τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό και Τούρκους επιτελείς στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που προετοιμάζονταν για τον επερχόμενο του πολέμου σε συνδυασμό με την απουσία σοβαρής βοήθειας της Αρμενίας προς το Αρτσάχ κατά τον χρόνο του πολέμου έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση μου ότι η έκβαση του πολέμου ήταν προσυμφωνημένη τουλάχιστον από την άνοιξη 2020 μεταξύ Αρμενιας-Ρωσιας-Αζερμπαιτζαν κι απλά έψαχνε την δικαιολογια του πολεμου γισ να μπορεί να ξετυλιχτεί το σχέδιο που κοινό σκοπό του είχε από όλες τις πλευρές να αναδιπλωθουν οι επιπτωσεις της τουρκικης επεκτατικότητας. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο Αλίγιεφ ήταν μέλος της Δούμας της πρώην ΕΣΣΔ κι ότι όπως τόνισε ο Πούτιν τα σημερινά γεγονότα αποτελούν επιπτώσεις της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Πόσες φορές άλλωστε ο Πούτιν δεν έκανε δηλώσεις ότι ήταν ιστορικό λάθος η κατάρρευση της ΕΣΣΔ? Κάτι μου λέει ότι επιχειρεί να την νεκραναστησει μέσω ενός φιλοκαπιταλιστικου πλεον προσωπείου..
Αν ο πόλεμος ήταν στημένος το κέρδος της Τουρκίας από την διεξαγωγή του ήταν να διαφημιστει μόνον το πιο ευτελές της όπλο, δηλαδη τα drones, που η αξία δεν υπερβαίνει τα 150-200χιλ.€ το ένα και σε περίπτωση που θελησει να τα εμπορευτει (σε όσους τυχον τσιμπήσουν στα περί αποτελεσματικότητας τους) δεν θα της φέρουν και κανένα σοβαρό κέρδος, βασει του κόστους που χρειάζεται να δαπανήσει για την αγορά των ξένων λειτουργικών συστημάτων τους
Ο ρόλος του παρατηρητηρίου, για εμένα θα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το αν θα αποκτήσουν όμως βάσεις οι Τούρκοι στο Αζερμπαϊτζάν είναι ένα άλλο θέμα..

mariloupapa