Akseki Etnografya Müzesi, Antalya - Mini Belgesel

preview_player
Показать описание
Akseki bölgesine ait kültürel, arkeolojik ve yerel değerlerin korunması amacıyla hazırlanan Akseki Etnografya Müzesi, Elagöz Konağı’nda sergilenmektedir.
Elagöz Konağı, Akseki’nin geleneksel konut dokusu olan “Düğmeli Ev” şeklindeki konaklar arasında bölgenin en nitelikli yapılarından birisidir.
1840 yılında Aksekili tüccar Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılıp 1930 yılına kadar kullanılılmıştır. daha sonra konağın torunları tarafından Türkiye Diyanet Vakfına bağışlanmıştır.
halk arasında "Müftülük Evi" olarak bilinen Konağın müze yapılması için Diyanet Vakfı ile protokol yapılarak Belediyeye kazandırılmış Valilikten sağlanan kaynakla da restorasyon işlemleri tamamlanmıştır
Akseki, ilçe merkezi ve çevre yerleşimindeki geleneksel konut dokusu, taşıdığı ender ve farklı mimari karakteri (Akseki Düğmeli Evleri) ile 1998 yılında “Kentsel Sit Alanı” olarak tescil edilmiştir. Akseki’nin köy ve beldelerinde birçok “Kentsel Sit Alanı” bulunmaktadır ve en büyük sit alanı ise Akseki ilçe merkezindedir.
Konak, Akseki Belediyesi tarafından 2012-2013 yılları arasında restore edilmiştir. Yapının 2016 yılında “Akseki Etnografya Müzesi” olarak teşhir ve tanzimi yapıldıktan sonra müze olarak hizmete ve ziyarete açılmıştır.
Müzede yer alan eserlerin çoğu Akseki Halkı’nın bağışlarıdır Akseki’nin yöresel yaşam biçimini ve sanatsal zevkini yansıtmaktadır.
Konağın doğu, batı ve güney cephelerinde var olan ve geleneksel Türk Mimarisi’nin en önemli öğesi olan “Şahnişin-Cumba” uygulamasının Akseki’deki en güzel örneği bu konakta yer almaktadır.
Konağın zemin katında yer alan iki kanatlı ahşap kapıdan taşlığa girilir ve taşlık mekânı, giriş ve sergileme fonksiyonunda özgün değerleri korunarak düzenlenmiştir.
Turizm fonksiyonuna yönelik karşılama ve tanıtım bölümü de yine bu mekânda çözümlenmiştir.
Konağın ara kat bodrumunda, depo amaçlı kullanılan küçük oda, eşkıya baskınları sırasında genç kızların ve değerli eşyaların saklandığı sığınma odası olarak da kullanılmıştır. Bu odadaki eserler, Akseki’nin yakın tarihinde yaşanan acı olayları ve mekânın kullanımını tiyatral bir anlatımla sunmaktadır.
Asıl yaşam alanı olan birinci kat; orta sofalı, haç planlı (+) ve köşe odaların orta sofaya açıldığı merkezi bir plan şemasına sahiptir. Odalardaki tavan, kapı ve yüklük detayları ahşabın kendi rengini sergilerken; orta sofadaki sekizgen biçimli tavan, restorasyon uygulamaları sırasında sonradan konulmuş, modern ve gelenekselin harmanlanmış bir uygulaması olarak düzenlenmiştir.
Müze Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillidir , Akseki bölgesinin yerel, kültürel ve arkeolojik değerlerinin korunması, özgün kullanma bilincinin oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu doğrultuda müze yılda yaklaşık 20 bin yerli ve yabancı ziyaretçi çekmektedir
Müzecilik ve Koruma dalında, farklı kurum ve kuruşlardan, 3 farklı ödül alan bu mütevazi ve şirin Akseki Etnografya Müzesi’nde
Akseki’nin köklü tarihine ve yaşanmışlıklarına tanıklık etmek isterseniz
Akseki'ye yolunuz düştüğünde müzeyi ziyaret etmeden ayrılmayınız.

Düğmeli Evler, Ormana, Antalya - Mini Belgesel

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı

Azul, Mexico City, Erke Medya

Paracas, Ballestas adaları ve Peru Şamdanı

Peru Amazonu,Puerto Maldonado

Titicaca gölü, Uros yüzen adalar

Bolivya'nın Yönetim Başkenti La Paz

Göbeklitepe'nin Rakibi, Tiwanaku Şehri, Bolivya

NAZCA Çizgileri, Mini Belgesel, Peru, Erke Medya

Machu Picchu, Bulutların Üzerindeki Şehir, Peru

Cusco, Peru’nun Tarihi Başkenti

Valley de la Luna, Moon Vallley, Ay Vadisi , Bolivia

Dünyanın En Büyük Tuz Gölü, Salar de Uyuni, Bolivya

"Avni Lifij. Çağının Yenisi Sergisi", Sakıp Sabancı Müzesi

1915Çanakkale Köprüsü, Tabliye Yerleştirme, 11.06.2021, Çanakkale
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bir yer bu kadar güzel ve bilgilendirici anlatılabilir. Teşekkürler 👋

mehmetmustafapamuk
Автор

Sayenizde yeniden gezdim. Bakalım bundan sonra nereyi gezeceğiz. Emeğinize sağlık

fahriyekurani