DE CE SUNT AMENDATE DE ANPC BĂNCILE DIN ROMÂNIA?

preview_player
Показать описание
#BANCI #RATE #ANPC

Montaj: Daniel Ivan - @danielivanm1 pe Instagram
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Băncile ar trebui sa fie obligate sa ofere rambursare anticipata prin platformele online de banking ale băncii (bt) fără formulare și drumuri la banca fiecare luna

mmd
Автор

Ar fi bine ca ANPC-ul sa se uite si la supermarket-uri si preturile de acolo.
Energia si combustibilul nu mai costa ca anul trecut. Totusi preturile cresc ca la nebuni.

cristian_pop
Автор

Am o cunoștință care a finanțat la BT un cap tractor evaluat undeva la 60k€ cu 20k avans a plătit pentru el aproape 80k eu in același timp făcusem tot pentru un cap tractor in Belgia o finanțare direct la dealer unde am plătit exact valoarea la care utilajul a fost evaluat in momentul achiziționării. În continuare ne mai întrebam de ce businessul mic din România se dezvolta greu?
Lucrez cu ING de vreo 7 ani și îi consider extrem de serioși....da n-aș lua 1 leu de la ei

Stef.Cata
Автор

George fie e populist fie nu intelege tipurile de grafice de rambursare.
E o diferență majora intre cele 2 tipuri: anuități (rate lunare egale compuse din părți variabile de rate de credit si dobândă - cazul prezentat in clip) si rate descrescătoare (rata fixa de credit + dobândă aferentă soldului).
Dacă ai lua credit cu rate descrescătoare te-ai incadra la o suma mult mai mica decat daca ai lua credit cu anuități. Din acest motiv in creditarea de persoane fizice se practică anuitățile.
Într-adevăr in cazul anuităților platesti cu mult mai multă dobândă, clientul fiind dezavantajat. Eu mitighez această problema rambursand lunar in avans.
Legat de ANPC, din punctul meu de vedere e o măsură populistă, bancile vor contesta in instanță amenzile si cred ca vor avea câștig.

XXS
Автор

Fac parte din sistemul bancar, sunt broker de credite și lucrez cu aprox. 15 bănci. Din exprimata spun ca sunt o grămadă de probleme cu majoritatea băncilor, lucruri care nu ar trebui sa se întâmple, clienți care pierd bani, incompetenta. Foarte des ma lovesc de clienți care ajung sa fie victime. În urma cu doua luni un client era sa piardă 20.000 de lei din cauza unei rambursări procesate eronat în mod intenționat. Nu l-a băgat nimeni în seama, deși a trimis o grămadă de mailuri, drumuri la banca, toată lumea ii spunea ca greșește, deși omul avea dreptate. Nu vreau sa dau nume de banca, pentru ca trebuie sa ma abțin, însă lucrurile ar trebui îmbunătățite urgent și una dintre marile probleme este resursa umana.

catalinvladut
Автор

Informații simple de înțeles dar extrem de importante . BAVO ❤❤❤

alinpopa
Автор

Un om care se gândește și la omul, consumatorul de rând care nu mai are nici o pârghie împotriva lăcomiei companiilor, lucrurile chiar au luat-o razna. Un om adevărat respect ANPC pentru asta!

Danyyyy
Автор

Lucrez într-o bancă și există alte motive pentru care pot fi aplicate sancțiuni, dar nu pentru ceea ce au invocat ei.
Uite așa analfabeții funcțional sunt mulțumiți cu acest praf in ochi și mai câștigă ceva la imagine cei de la ANPC
Dacă v-as zice eu niște chestii despre ce se întâmplă la banca unde lucrez, m-ar concedia mâine sau m-ar determina sa îmi dau demisia că sa nu fie ilegal

mitza
Автор

Vine campania electorala, trebuie sa se miste ceva .Intre timp nimeni nu face o campanie serioasa de responsabilitate financiara ( nu-ti mai lua teelfon de 1000€ cand ai salariu de 2000 ron, sau bmw full pe datorie ) ECONOMISESTE SI INVESTESTE

radurazvan
Автор

Specula la noi in țară e la cote atât de înalte încât până si cei de la ANPC consideră ca e aproape normală. Din păcate pentru noi nu are cine să ne apere, iar constituția acestei țări este luată in derâdere ....trist!

SeMaKa
Автор

A explicat foarte bine domnu de la starea nației care i faza cu băncile

Unknowner
Автор

Salutare! ii putem ruga sa mearga sa verifice si cladirile de apartamente construite in ultimii 5 ani si luate din acele imprumuturi? Majoritatea sunt inselatorii, se creaza niste asteptari care nu sunt vreodata indeplinite. De exemplu iti iei apartament cu terasa la 5 si iti construiesc 2 ani mai tarziu 2 bocuri de 7 etaje in fata terasei...

frosty
Автор

In general, clientii care vor sa acceseze un credit, fie ca vorbim de nevoi personale, fie ca vorbim de ipotecar, solicita (in baza unui buletin si a unei adeverinte de salariu / interogari in bazele ANAF) suma maxima la care se pot incadra pentru satisfacerea nevoii.
Asta se traduce in impingerea ratei lunare la maximul de 40% din venitul lunar (45% cu derogare), respectiv varianta cu rate egale descrescatoare. De ce?

Simplu, varianta cu rate descrescatoare, desi ceva mai dezavantajoasa pe termen lung, iti ofera predictibilitate (in limita evolutiei indicelui de referinta), o rata lunara mai mica si implicit varianta achitarii anticipate a creditului, in contextul imbunatatirii situatiei financiare.

Concret:
Salariu net: 2000 lei (in sfera salariului minim plus ceva tichete de masa, adica vreo 40-50% din populatia activa)
Durata: 30 de ani (360 luni)
Rata de dobanda: IRCC + 2.5% (5.98% + 2.5% = 8.48%)
Limita BNR (40%) = 800 lei


Valoarea imprumutului (rate egale): 103, 000 lei (aprox 21, 000 EUR) = rata 800 lei
Valoarea imprumutului (rate descrescatoare): 81, 000 lei (aprox. 16, 000 EUR) = rata 800 lei
Valoarea imprumutului (rate descrescatoare) : 103, 000 lei (aprox 21, 000 EUR) = rata 1, 014 lei

Nu mai spunem de ideea in care dorim sa scadem perioada de rambursare inca de la initiere, ca vom duce clientii in zona nebancabila.

De asemenea, am vazut ca se leaga de cresterea dobanzilor, ori accesul la finantare constituie un cost pentru banca. Creste dobanda de politica monetara, implicit si bancile vor face rost de lichiditati mai scump (depozite cu dobanzi mai mari, lichiditati de la alte banci mai scumpe). Totodata, HC, nu ia in considerare valoarea in timp a banilor (banii de azi nu vor mai avea aceeasi valoare ca cei de peste 20 de ani), riscul de tara care se transpune inclusiv la nivelul bancilor. (altfel spus, nu poti compara sistemul bancar din RO vs sistemul bancar din DE vs sistemul bancar din UK etc.)

So
Автор

Cea mai profitabila varianta de plata anticipata este prin REDUCEREA PERIOADEI! Nu cu scaderea ratei!

patrickrazvan
Автор

Un om care se gandeste la oameni, bravo seful anpc

bet_addict
Автор

O alta manevra facuta de catre banci este aceasta miscare despre care vorbiti acum. Ani la rand bancile au procedat exact in modul pentru care au fost amendate de ANPC. Ani la rand nu a fost nici o problema. Atunci unde este manevra acum? Va spun eu, este numai o tactica de a face rost de cat mai mult cash in cat mai scurt timp. Dobanzile la imprumuturi fiind mari acum chiar si pentru bancile comerciale care si ele se imprumuta la randul lor, s-au gandit ca e mai bine sa convinga lumea sa plateasca anticipat cat mai multi bani. Daca inainte, cand in scadentar mare parte din rata o reprezenta dobanda -nimeni nu era nebun sa verse multi bani anticipat daca asta nu ii afecta in mod prea spectaculos plata anticipata, acum bancile s-au gandit sa isi fac areclama negativa cu ajutorul ANPC si lrin aceasta reclama sa faca cunoscut faptul ca vor schimba in scadentar proportia dobanzii astfel incat sa fie mai convenabil sa platesci anticipat. Toata miscarea e facuta sa scoata cat mai multi bani din circulatie in cat mai scurt timp posibil. Dupa moscarea asta, oamenii care au depozite sa bani pusi deoparte vor considera ca e mai bine sa plateasca cu acei bani cat mai mult catre ratele care le au la banci fiindca vor vedea ca e un avantaj in asta. Asa bancile vor face rost de lichiditate in timp mai scurt pentru a folosi banii respectivi sa ii reimprumite la fobanzile record care sunt acum. Daca nu vor reusi sa ii imprumute mai departe, atunci vor plati din datoriilw pe care le au si vor fi mai acoperite in caz de criza. E doar o metoda de a face cat mai repede roat de bani si nu are de a face nici cu grija anpc nici cu rautatea bancilor. Psihologie inversa.

isaakmorse
Автор

Bravo!
Hai cu un IGDLCC pe tema asta!

BogdanV
Автор

George, fata de calibrul normal al filmulețelor tale, asta e subțire. Argumentele domnului de la ANPC sunt subțiri având în vedere ce zice legea la noi. Și mie mi se pare manevra politică, populista.
Si ca unul cu 3 credite deschise, vreau sa punctez ca e responsabilitatea mea sa nu mușc mai mult decât pot plăti și sa belesc ochii înainte de a semna ceva. Ca altfel belesc altceva.

alexarmenean
Автор

Salut George, ce spune dl Horia e foarte corect. Cum a spus si dansul, in strainatate e stipulat ca dobanda nu are voie sa depaseasca o anumita valoare (cazul stiut de mine e maxim dublu), pe cand la noi dobanzile cresc intr-o veselie. E vorba de asteptarile rezonabile ale consumatorilor de care zice dl Horia si care da, au fost inselate. Nu poti sa mai spui in anul 2023 ca toti consumatorii care iau un credit sunt neinformati dpdv financiar. Si nu e normal ca rata sa se tripleze (caz real) pentru ca nici daca vine sfarsitul lumii un om care ia un credit nu se asteapta sa plateasca triplu. E enorm. E nesimtire din partea bancilor. Eu am credit la casa si am cerut o comparatie intre rate egale si descrescatoare la momentul accesarii creditului si mi s-a spus ca nu exista decat o varianta si ca nu am de ales. Deci nu e vorba ca toti consumatorii sunt neinformati, ci pur si simplu bancile vor sa iasa pe profit si sa isi acopere toate pierderile pe spinarea celor care platesc. Amenda data celor 11 banci e minora, insignifianta. Rezolvarea este simpla: recalcularea ratelor si restituirea sumelor percepute eronat in plus. E timpul sa scapam de principiul "prost e ala care da, nu ala care cere". Traim in jungla? Ne inselam unii pe altii?? Poate pare basm ce spun eu si multi imi vor spune ca nu m-a obligat nimeni sa iau credit, insa golania asta ar trebui sa dispara. Da, avem nevoie de banci, sunt bune si necesare intr-o societate cum spui si tu, dar hai sa nu ne jecmanim pana la ultimul leu ca pana la urma si bancile au nevoie de clienti.
Ca fapt divers, ce spui tu despre rambursare anticipata partiala a soldului e posibila cand ai o rata in limite normale, decenta, nu cand te chinui sa achiti o rata crescuta de 3 ori (repet, caz real), ca nu mai ai de unde.

contgoogle
Автор

In State cand faci un credit la banca poti opta sa l iei cu dobanda fixa pe o perioada de timp sau cu dobanda variabila dupa cativa ani, dobanda putand creste f mult !

NGUSA